• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA – decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare!

    Roxana Dobre -

    Produse pentru deparazitarea externă a animalelor pe care fermierii nu le mai pot lua direct din farmaciile veterinare. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul propriu un ordin prin care interzice farmaciilor veterinare ”să dețină și comercializeze produse medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil”.

    Pe site-ul ANSVSA a fost publicat ieri, joi – 23 mai, un ordin prin care se va interzice în farmaciile veterinare comercializarea și deținerea ”produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline”. Un astfel de produs de Diazinol, un antirapazitar extern de care crescătorii s-au plâns că după folosirea lui în dozaje greșite au murit mai multe animale dar în cazuri nefericite acesta a fost folosit și pentru deparazitarea copiilor ceea ce a dus la pierderea de vieți omenești.

    Citiți și: Tragedie într-o fermă. Aproape 60 de animale au murit în urma unui tratament

    Conform proiectului de ordin ANSVSA, în farmaciile veterinare vor fi interzise deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, a produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțe aflate sub control național, substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, precum și a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie.

    Înainte să fie modificat ordinul prevedea că sunt interzise doar ”deţinerea şi comercializarea produselor medicinale veterinare ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, a produselor medicinale veterinare ce conţin substanţe aflate sub control naţional, precum şi a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie”. 

    Citiți și: Coșmarul unei familii de fermieri: Le-au murit toate oile de la un tratament luat de la farmacie

    Farmaciile mai pot comercializa produsele deja aflate pe stoc

    Ordinul ANSVSA mai prevede că începând cu data intrării în vigoare se interzice achiziționarea de către farmaciile veterinare a produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, și a produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă.

    În plus, produsele medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, și produsele medicinale veterinare ce conțin substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, aflate în stoc în farmaciile veterinare, pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 90 zile de la intrarea în vigoare a ordinului.

    Ordinul va intra în vigoare după ce se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


    Te-ar mai putea interesa

    Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare

    Ultimele știri

    Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”