• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tragedie într-o fermă. Aproape 60 de animale au murit în urma unui tratament

    Angelica Lefter -

    Un nou caz de mortalitate la animale, în urma utilizării neconforme a unei soluții de uz veterinar. Este vorba despre decesul a zeci de capre și oi, după ce crescătorul le-a aplicat o cunoscută soluție de deparazitare al cărui efect este destul de disputat de crescători în mediul online, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de mortalitate.

    Crescătorii de animale cer din nou sprijinul pentru un coleg de breaslă, din comuna Bulz, sat Remeți, județul Bihor, căruia i-au murit 25 de capre, 20 de iezi și 10 miei.

    Potrivit unui mesaj lansat pe Facebook, este vorba despre moartea unor animale după ce crescătorul a folosit produsul de uz veterinar numit Diazinol. Este același tratament aplicat de Traian Muntean, oierul din Vaslui, acum aproximativ trei luni și care a rămas fără aproape tot efectivul de ovine, după cum a scris și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă

    Crescător de animale rămas fără capre, în urma unei deparazitări 

    Fără iezi și miei înainte de Paște, după o deparazitare în fermă

    Istoria se repetă: un alt crescător de animale rămâne fără efectivul său de capre, dar și fără iezi și miei, chiar înainte de Paște. Într-un mesaj postat pe grupul de Facebook dedicat oierilor – Grupul Ciobanilor Adevărați,  se cere sprijinul pentru a reîntregi turma de capre a unui crescător, după ce animalele au murit în urma aplicării neconforme de diazinol, o soluție care se găsește în farmaciile veterinare.

    ”Haideți să-l ajutăm cât putem”, scrie un coleg de breaslă, după ce a postat câteva poze cu animalele moarte. Răspunsurile crescătorilor de animale care sunt și activi  online nu au întârziat să apară. Mulți dintre ei consideră că bărbatul n-a știut să folosească soluția de deparazitare, nediluând-o așa cum este recomandat.

    Diazinol, soluția de uz veterinar cu care au fost deparazitate animalele trebuia utilizată conform prospectului 

    Dacă în alte rânduri fermierii au sărit să ceară detalii pentru a dona animale, de data aceasta mulți își pun întrebări și judecă decizia crescătorului care nu a preparat soluția ajutat de un medic veterinar.

    ”Păcat de acest coleg, dar, totuși, va rog pe toți crescătorii să chemați medicul veterinar să vă prepare soluția, nu îl mai folosiți dumneavoastră dânșii au obligația, la solicitarea dumneavoastră să vină, și atunci, este cineva răspunzător, cu respect dragi colegi!”, a comentat un crescător.

    Altul, atrage atenția că de acum ceva ani s- schimbat concentrația, iar crescătorii de animale trebuie să fie atenți la acest detaliu: ”De acum 2 ani au schimbat concentrația, acum este mult mai puternică – 420 ml diazinol la 1.000 de litri de apă”.

    ”Dacă bagi soluție și nu citești pe prospect cine e de vină? Și noi am făcut baie la 1.000 de oi cu așa ceva și nu au avut nimic, un singur ied a decedat”, a scris un alt fermier.

    Citește și: Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate!

    Din experiența unor alți crescători, soluția farmaceutică nu este periculoasă, dacă se folosește conform prospectului: ”Am făcut ieri mieii cu diazinol și nu au avut nimic. Dacă nu știu sa îl folosească, normal ca mor animalele”.

    Alți crescători de animale spun că au avut la rândul lor experiențe neplăcute cu această substanță de uz farmaceutic: ”La fel am pățit și eu mie mi-au murit 48 de iezi și 18 capre, atenție cu diazinol”.

    Părerile despre utilizarea acestui produs sunt împărțite, iar experiențele diferite de la crescător la crescător, însă ceea ce trebuie menționat este că soluția ar trebui preparată sub supravegherea unui medic veterinar, astfel ar putea fi evitate accidentele regretabile.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului