• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Vasile Balcan: La nivelul actual de cheltuieli, trebuie să obținem un minim de 5 tone/ha la grâu

    Daniel Befu -

    Un an financiar dificil pentru fermieri, care vin cu restanțe din urmă, la care se adaugă și cheltuielile curente, spune ing. Vasile Balcan, fondatorul companiei Marsat din județul Neamț. Fermierul subliniază că, la un moment dat, prețurile cerealelor au coborât foarte mult, așa că plasa de siguranță a agricultorilor este de a obține producții cât mai ridicate.

    Fermierul Vasile Balcan lucrează circa 2.500 de hectare de teren în județul Neamț, adaptând în ultimii ani tehnologii noi de prelucrare a solului. ”În toamnă facem un minimum-till, practic o pregătire cu terradiscul și semănăm. În schimb, pentru tot ce este cultură de primăvară, facem arătură, arătură de toamnă cu nivelare în mare parte, și fertilizarea din toamnă. Nu am renunțat la arat din mai multe motive și până nu avem convingerea că practic această lucrare ar trebui înlocuită cu discul, nu o vom face. Noi am făcut niște experimentări și am mers pe anumite suprafețe cu însămânțare directă, vom vedea în funcție de ce realizări obținem, care va fi linia viitoare, dar cel puțin la terenurile pe care le exploatăm trebuie să rămânem mult la lucrările convenționale, sunt terenuri care trebuie lucrate bine ca să poată da și producție”, ne-a declarat ing. Vasile Balcan.

    Fermierii vin cu restanțe financiare din anii anteriori

    Marsat nu face doar agricultură, ci a investit și în spații de stocare și furnizează fermierilor inputuri, utilaje agricole și finanțări. ”Dispunem la această dată de o capacitate de depozitare de circa 120.000 de tone, cea mai mare cantitate fiind masată la Roman, unde dispunem de cale CFR cu acces până în port, unde de fapt, din păcate, ducem aproape toată materia primă colectată în zonă”, spune fermierul.

    ”Suntem într-un an financiar foarte dificil pentru producători agricoli, deja majoritatea dintre ei vin cu restanțe din anii anteriori. La ce datorii au, se adaugă și cheltuielile curente, care și în acest an au fost destul de mari, de la 45 la 60-65 de milioane vechi la hectar, ori aceste cheltuieli trebuie acoperite printr-o valorificare și o producție foarte bună la hectar, lucru care este greu de anticipat. Încă mai avem mult până a ajunge cu marfa în hambar, a existat o perioadă în care chiar am fost disperați, prețurile coborâseră exagerat de mult, sub 700 lei pe tonă la grâu, 600 de lei pe tonă la porumb, prețuri care clar că duceau la falimentarea tuturor producătorilor agricoli. Speranța este ca să obținem producții cât mai bune și practic printr-o valorificare care la momentul acesta se anunță destul de promițătoare, în sensul în care cel puțin bursele au crescut, sperăm același lucru să fie și la recoltare, astfel încât să fim aproape de cheltuielile făcute. Eu nu am speranțe de beneficii sau profituri în anul acesta, repet, datorită raportului cheltuial-venit pe hectar preconizat”, ne-a spus Vasile Balcan.

    Agricultorul a făcut calcule pentru a stabili care sunt pragurile de producție care asigură fermierilor acoperirea cheltuielilor pentru investiția făcut la hectar. ”La nivelul cheltuielilor de anul acesta, practic noi ar trebui să obținem un minim 5 tone de grâu la hectar, la fel un minim 8 tone de porumb, astfel încât la prețurile de acum, care sperăm să se mențină, în jur de 900 lei pe tona de grâu și 800 la porumb să putem ieși pe zero sau cu beneficii la acest an final agricol. Până la recoltare mai este mult și clar că se pot întâmpla multe, dar cum am spus și puțin mai înainte, speranța la agricultorii este și moare ultima”, a mai spus fondatorul Marsat.

    Ferma lui Vasile Balcan – producții pentru profit la hectar prin procesare


    Te-ar mai putea interesa

    Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis