Burse şi preţuri

Rusia ţine grâul pentru ea şi ar putea arunca în aer preţul cerealelor

Autorităţile de la Moscova au decis săptămâna trecută să intervină printr-un pachet de măsuri multiple pentru a împiedeca o explozie a preţurilor la alimente pe piaţa internă după seceta severă din acest an. Cea mai importantă dintre acestea se referă la cereale prin vinderea unor cantităţi din rezerva de stat şi la descurajarea exporturilor.

Rusia a coborât în ultimii ani în topul marilor exportatori de cereale în urma reduceri constante a sprafeţelor cultivate şi a pierderilor determinate de secetă, dar rămâne totuşi între primii zece furnizori ai pieţei mondiale cu o contribuţie importantă în stabilirea preţului la nivel mondial.

Vânzările din rezerva de stat, anunţate săptămâna trecută de Kremlin, cu scopul de a stabiliza preţurile în regiunile cele mai vulnerabile ale ţării au început pe 23 octombrie prin intervenţii în Urali şi Orientul Îndepartat Rus, la un preţ cu 10-15% sub cel stabilit de piaţă.

Potrivit unei estimări al vice-prim-ministrului Arkadi Vorcovici 110 000 de tone de cereale ar trebui vândute săptămânal în regiunile cele mai vulnerabile ale Rusiei pentru a împiedeca o situaţie explozivă în plan social pe fondul creşterii preţurilor alimentare.

Decizia Krmelinului de a-i desuraja pe exportatori prin diferite mijloace legale va avea un efecte greu de cuantificat în regiunea Africii de Nord, unde ţări precum Egipt, Libia, Algeria se află printre principalele partenere ale Rusiei în acest plan.

În urmă cu 3 ani decizia Rusiei de a limita exporturilor a condus la o creştere bruscă a preţurilor la cereale în Egipt generând valul de nemulţumire socială care a dus la înlăturarea lui Hosni Mubarak.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!