• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Leguma care a atins în piață prețul unui kilogram de mușchiuleț de porc!

    Roxana Dobre -

    Una dintre cele mai populare legume de pe piaţă bate recorduri de preţ pentru acest an iar comercianții au găsit adevărate ”scheme” de înșelăciune pentru a avea vânzări mari. Este vorba despre pătrunjel, o rădăcinoasă care în Polonia a dus la un adevărat scandal din cauza ”falsificării” acestuia, unii vânzători încercând să păcălească cumpărătorii să achiziționeze păstârnac drept pă­trunjel.

    Preţurile pătrunjelului au cres­cut vertiginos în Polonia, atin­gând valori compara­bile cu preţul muş­chiu­lui de porc din magazinele cu dis­count. Drept urmare, unii vânzători au încercat să înşele clienţii vânzându-le păstârnac drept pă­trunjel, conform presei poloneze.

    Citiți și: Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri

    Prețul pătrunjelului pentru rădăcină a crescut vertiginos în Polonia (foto: gazetawroclawska.pl)

    Pătrunjelul a ajuns să coste în Polonia cât mușchiul de porc

    Pentru rădăcinile de anul trecut, polonezii plătesc până la 11 zloţi (2,57 euro)/kg angro. În maga­zine şi pieţe, preţurile sunt mult mai mari. Într-unul din magazinele din Varşovia, preţul pătrunjelului era de 21,99 zloţi/kg. La acest preţ poate fi cumpărat muşchi de porc într-un magazin de discount, conform reporterilor polonezi. Aceștia au mai atras atenția că cumpărătorii trebuie să fie ex­trem de vigilenţi, deoarece vân­ză­torii necinstiţi profită de pre­ţurile foarte mari. Uneori, aceştia le oferă clienţilor păstârnac în loc de pătrunjel.

    Deşi pătrunjelul este în prezent extrem de scump, acesta este încă departe de a depăși un preț record. În 2019, preţul în comerţul cu ridicata a fost de 16-17 zloţi/kg. Vor fi atinse astfel de preţuri şi în acest an? Expertul Maciej Kmera asigurări că probabil că nu.

    Citiți și: Castraveții românești – 1 leu/kg la fermieri, se vând cu 7 lei/kg în supermarket

    Maciej Kmera a explicat că nu se pune probleme de un preț record pentru că pe piaţă a apărut deja pătrunjel tânăr. O grămadă costă 5-6 zloţi cu ridicata iar pătrunjelul tânăr va opri creşterea preţurilor celui din recolta de anul trecut, după cum a remarcat expertul.

    Și căpșunile sunt falsificate la tarabe

    Tot în Polonia, unii comercianţi falsifică ţara de origine a căpşunelor. Potrivit tuwroclaw.com, Inspecţia pentru Calitate Agricolă şi Alimentară a avertizat că unele căpşune vândute la tarabe ca fiind poloneze au fost de fapt importate din alte ţări.

    Conform legii, fiecare vânzător cu amănuntul de căpşune din Polonia este obligat să plaseze într-un loc vizibil informaţii scrise despre ţara de origine şi calitatea comercială a fructelor. Nefurnizarea acestor informaţii duce la amenzi. În această lună, în anumite oraşe poloneze, pe cele mai mari pieţe de fructe şi legume, autorităţile au efectuat o inspecţie a calităţii comerciale a produselor oferite. Rezultatele inspecţiei nu au fost surprinzătoare: atât fructele, cât şi legumele prezentau diverse nereguli.

    Conform sad24.pl, o inspecţie la complexul comercial Rybitwy din Cracovia a arătat că loturile de căpşuni erau etichetate incorect. S-a dovedit că acestea proveneau din Grecia, fiind comercializate drept poloneze.

    Sancţiunea financiară pentru astfel de nereguli este de cinci ori valoarea beneficiului financiar obţinut sau cea care ar putea fi obţinută prin introducerea pe piaţă a acestor produse. Suma minimă a amenzii este de 500 de zloţi, circa 120 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă