• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri

    Angelica Lefter -

    Prețul tomatelor românești s-a prăbușit după sărbătorile pascale. Legumicultorii din Matca, unul dintre cele mai importante bazine legumicole, spun că de la 20 de lei cât era un kilogram acum două săptămâni, roșiile se vând în prezent cu 5-7 lei pe kilogram.

    În piaţa din localitatea Matca preţul roșiilor a scăzut foarte mult în ultimele zile. Scăderea este de circa 70-80% în numai 14 zile. Deja sunt foarte mulți cei care au scos marfa la vânzare, iar cererea nu este încă destul de mare. Potrivit prognozelor, prețurile vor scădea și mai mult, pe măsură ce vor apărea tot mai mulți producători cu roșii în piață, au menționat legumicultorii.

    ”Prima recoltă de roșii s-a vândut cu 20 de lei kilogramul. În doar câteva zile, prețul a luat-o la vale. De la 20 de lei la 10 lei, iar acum a ajuns la la 5-7 lei kilogramul. Așa se întâmplă în fiecare an, pe măsură ce apar mai multe roșii în piață, prețul scade foarte mult. Doar câțiva producători din Matca au reușit să iasă pe piață mai devreme cu roșii”, a spus legumicultorul Sorin Dragomir, citat de Adevărul.

    Citiți și: Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Prețul roșiilor se stabilizează la 25-30 lei/kg la poarta fermei

    Tomate produse la Matca, județul Galați (foto: adevarul.ro)

    Intermediarii fac prețul roșiilor în piețe

    Cumpărătorii, însă, nu vor resimți atât de tare ieftinirea. Deși de la producător roșiile pleacă cu 5-7 lei, în piețe prețul este dublu, fiind crescut de intermediar. Legumicultorii spun că fără intermediari ar risca să rămână cu marfa în piață.

    ”Nu am putea supraviețui fără acești intermediari, care vin și cumpără marfa noastră”, au mai declarat legumicultorii.

    În București, la Târgul Pucheni, prețul este un pic mai ridicat, de 8 lei pe kilogram, însă pentru a-și valorifica aici producție, fermierii sunt nevoiți să bată zeci, chiar sute de kilometri, fără a avea garanția că marfa lor își va găsi cumpărător.


    Te-ar mai putea interesa

    Cezar Gheorghe: România – la un pas să piardă gurile Dunării. Statul vrea să vândă Administrația Fluvială a Dunării de Jos! SEEFCO: Nava Basic Island a ajuns în portul Constanța cu peste 30.000 de tone de îngrășăminte pentru fermierii români Programe pentru micii fermieri: 50.000 de euro pentru ferma mică, 200.000 euro pentru tinerii instalați

    Ultimele știri

    Urgie în luna martie: Cod Roșu de vânt puternic. ISU a emis mesaje RO-Alert! Vremea se răcește brusc! Iarna se întoarce, după temperaturi foarte ridicate Dorin Cojocaru, APRIL: Febra aftoasă este extrem de contagioasă, se transmite inclusiv prin curenții de aer!