• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un oier vrea să blocheze Valea Oltului cu animalele după ce a fost lăsat fără pășune

    Roxana Dobre -

    Protest cu oile pe Valea Oltului, din cauza lipsei suprafeței de pășunat. Un crescător de ovine duce o adevărată luptă cu primarul din comuna unde are ferma din cauză că, susține fermierul, edilul și-ar favoriza unii apropiați pentru atribuirea izlazului comunal.

    Un cioban din localitatea Boița, județul Sibiu, amenință că va bloca Valea Oltului, în semn de protest față de decizia primarului din comună de a nu-i atribui pășune deși crescătorul a câștigat o licitație în acest sens. Fermierul a tras un prim semnal de alarmă și a ieșit cu turma pe DN7 în semn de protest și spune că nu se va opri până nu i se va face dreptate. Ciobanul presupune că primarul are favoriți și că ar fi atribuit terenul care i s-ar fi cuvenit, viitorilor săi cuscri.

    Citiți și: Protest cu vacile la Primărie pentru împărțirea pășunii. Primar: ”Am respectat legea, se va face o nouă licitație”

    Protest cu oile pe DN7 (foto: oradesibiu.ro)

    Crescătorul de oi amenință că va bloca Valea Oltului

    Crescătorul este hotărât să blocheze Valea Oltului până când ceva se va schimba. Miercurea trecută, în data de 22 mai, Mihai Leu a luat jumătate din cele 1.000 de oi pe care le deține și a pornit din Boița spre Sibiu, intenționând să le aducă în Parcul Sub Arini din municipiu.

    „Am pornit cu o parte dintre oi și am vrut să le aduc în Parcul Sub Arini. Dar a venit după mine șeful de post de la Tălmaciu și m-a rugat să mă întorc. Eu am vrut să vorbesc la Prefectură, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă”, a spus ciobanul, potrivit Ora de Sibiu.

    Oierul din Boița se simte nedreptățit de primărie întrucât, așa cum declară, nu i-a fost alocat teren pentru pășunat. Acesta susține că, deși a câștigat licitația organizată de primărie, oferta sa a fost respinsă ulterior, iar terenul respectiv a fost atribuit unor rude ale primarului. „Noi avem 1.000 de oi. Am licitat terenul. Trebuia să mi-l atribuie prin atribuire directă, că așa a dat la toată comunitatea, așa s-a dat la noi în comună. Când a fost vorba de atribuire, a chemat viitorii lui cuscri în primărie. Am licitat, am câștigat licitația și a doua zi mi-a trimis foaie că oferta nu a fost convenabilă pentru primărie. Le-a făcut contract lor mai departe. Fostul primar ne-a atribuit, înainte. Am licitat ca și acum”, a spus fermierul.

    Acesta afirmă că mai deține două parcele de teren de pășunat pentru care a depus o cerere de prelungire a contractului de închiriere, însă aceasta nu a fost aprobată de primărie. „Mai avem încă două parcele atribuite și avem drept la prelungire încă doi ani și nu mi-a acceptat prelungirea. A zis că în următoarea ședință de consiliu va accepta cererea, dar probabil o să o pună după ce se termină campania de la APIA pentru subvenții, în 7 iunie”, spune ciobanul. Am zis că mâine sau poimâine blocăm Valea Oltului până ne ajută cineva. Nu avem altă soluție decât să ne vindem animalele”, a mai adăugat ciobanul.

    Citiți și: Protest: Crescătorii au adus vacile în fața primăriei pentru că li s-a dat prea puțină pășune

    Primarul din Boița spune că licitația s-a desfășurat conform legii

    Primarul comunei Boița, Nicolae Cocoș, a declarat pentru Ora de Sibiu că licitația terenurilor de pășunat s-a desfășurat în conformitate cu legislația în vigoare, iar prin Consiliul Local au fost scoase la licitație mai multe suprafețe, pe care oierul nu le-ar dori. Mai mult, toată procedura decizională s-ar fi desfășurat transparent, la ședința de CL participând inclusiv Mihai Leu, însoțit de un avocat.

    „Dânsul, într-adevăr, prin avocat, a depus două solicitări pentru cele două terenuri de pășune pe care le are închiriate la comuna Boița. Vreau să menționez că, din memorie spun acum, pentru fiecare mai are doi ani sau trei ani de contract. Noi i-am spus și dânsului că o să punem în prima ședință de Consiliu Local ordinară. Pentru noi nu există o motivație reală sau, până să îmi zică el acum, pentru care să convoc o ședință extraordinară de prelungire a acelor contracte de închiriere. Mai mult decât atât, le-am spus și dânșilor, contractele au fost pe șapte ani. Ei solicită prelungirea cu încă trei ani și jumătate, repet, vorbesc din memorie. Consiliul Local este cel care hotărăște. Până acum la nimeni nu s-a făcut niciun fel de prelungire. Vorbim de niște principii. Luna aceasta, când o să avem ședința de consiliu ordinară, o să se voteze de Consiliul Local”, a mai explicat Nicola Cocoș.

    Edilul din Boița a precizat că nu va ceda presiunilor, mai ales că Mihai Leu i-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu. Primarul susține că nu are de ce să se teamă de amenințări făcute chiar în toiul campaniei electorale, întrucât în toate demersurile făcute a fost respectată legislația în vigoare și decizia Consiliului Local.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă