• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protest: Crescătorii au adus vacile în fața primăriei pentru că li s-a dat prea puțină pășune

    Roxana Dobre -

    Protest al crescătorilor de animale, chiar în fața unei primării unde fermierii au dus vacile să pască. Supărarea crescătorilor este legată de decizia primarului de a le aronda prea puține hectare pentru pășunat și la distanțe mari de fermele lor.

    Funcționarii Primăriei Bod, județul Brașov, s-au trezit astăzi, luni – 8 aprilie, cu mai mulți crescători și vacile acestora la ușa instituției.  Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că au primit prea puține hectare pentru pășunat și la distanțe mari de fermele lor, au decis să apeleze la o formă de protest inedită pentru a-și face dreptate.

    Citiți și: Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Protestul crescătorilor de vaci în fața Primăriei Bod, județul Brașov

    Fermierii au dus vacile în fața Primăriei de la Bod

    Fermierii au mers cu mai multe animale în fața Primăriei pentru a cere explicații edililor. Oamenii au transmis că vor protesta în fiecare zi, până când li se vor solicita revendicările. Ovidiu Nan este unul dintre fermierii nemulțumiți care a declarat faptul că la reorganizarea suprafețelor de pășunat din acest an a primit doar 4 hectare, la 5 km distanță de fermă, față de 60, pe care le exploata anii trecuți. „Lângă ferma mea sunt patru trupuri de pășune, însă acum Primăria mi-a dat la 5 kilometri distanță. Vrea să ne explice domnul primar cum a gândit că poți duce zilnic 150 de vaci la 5 kilometri distanță să le pășunezi și apoi să te întorci cu cele. Suprafața este oricum insuficientă. Noi am solicitat teren lângă fermă tocmai pentru ca să fie și aproape și vacile noastre să nu intre în contact cu alte animale pentru a evita transmiterea unor boli”, a explicat fermierul bodean. Fermierii spun că vor lupta pentru drepturile lor și pentru protejarea modului lor tradițional de viață și de lucru. „Sunt născut și crescut în Bod și nici eu și nici familia mea nu o să plecăm de aici”, a spus Ovidiu Nan pentru bizbrasov.ro.

    Citiți și: Acte necesare la APIA pentru pășunea închiriată de la primărie

    Primarul din Bod: Fermierii mari ar trebui să aibă suprafețe proprii pe care să le exploateze nu pot utiliza doar izlazurile

    Primarul Sergiu Arsene a declarat pentru BizBrașov că el nu a făcut decât să respecte legea, respectiv, mai întâi să le repartizeze teren pentru pășunat fermierilor mai mici (0,5 ha pentru fiecare unitate vită mare), iar ce rămâne să fie împărțit crescătorilor care au mai multe animale. De altfel, a precizat primarul, unul dintre fermierii care protestează a rămas fără pășune, deoarece a încălcat în mod repetat regulamentul după ce a intrat cu animalele frecvent în aria protejată, unde Primăria derulează un proiect în colaborare cu Institutul de Cercetări Silvice din București.

    „Avem alți doi fermieri care sunt nemulțumiți de suprafețele pe care le-au primit, însă noi nu am făcut decât să respectăm legea. Fiica domnului Nan, care are separat animale, a primit suprafață de pășunat pentru cele 50 de bovine în conformitate cu formula matematică din lege. Domnului Nan și altui fermier, care au peste 100 animale și sunt considerați crescători mari, le-a revenit ce a mai rămas. Acești fermieri mari ar trebui să aibă suprafețe proprii pe care să le exploateze nu pot utiliza doar pășunile comuntății, izlazurile”, a explicat Sergiu Arsene.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului