Protest cu vacile la Primărie pentru împărțirea pășunii. Primar: ”Am respectat legea, se va face o nouă licitație”
Angelica Lefter -Protest inedit al unui crescător de vaci. Acesta și-a adus o parte din efectivele de animale în fața primăriei, nemulțumit că nu a primit pășune. Autoritățile locale se apără și spun că a fost singur la licitație și legislația, prin Codul administrativ, nu permite să fie atribuită pășunea dacă la licitație se înscrie o singură ofertă.
Un fermier din comuna Miroslava, județul Iași, a adus mai multe vaci în fața Primăriei. În acest mod și-a arătat nemulțumirile legate de lipsa locurilor de pășunat,
Citiți și: Contractele pentru pășuni vor fi înregistrate de primării într-o aplicație MADR
Informația că există un protest cu animale, în județul Iași, a apărut și în mediul online, unde au fost postate și câteva fotografii. ”Cine dorește lapte proaspăt de văcuță, mergeți acum în fața primăriei Miroslava”, a scris o utilizatoare de internet.
Majoritatea celor din mediul online care au citit despre protest au reacționat prin a susține acțiunea: ”Singura pășune unde a mai rămas să pască bietele animale este pe marginea drumului și în sensurile giratorii!”, a scris un cetățean.
”Nu mai are primarul unde sa le dea pășune că trebuie sa mai facă un șmecher încă un cartier de case”, a comentat un altul.
Primarul a dat asigurări că va face o nouă licitație
Redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat reacția primarului comunei Miroslava, din județul Iași, Dan Niță. Edilul a explicat că este vorba despre protestul unui singur fermier nemulțumit că nu ar fi primit pășune la ultima licitație deschisă de primărie. Adevăratul motiv pentru care nu a primit, însă, pășune este că a participat singur la licitație, iar legea obligă la participarea a cel puțin două persoane, a spus primarul Dan Niță.
”A fost un protest al unui cetățean fermier. Eu i-am dat răspuns scris acum o săptămână, pe 8 mai, dar fiecare face ce dorește. Dacă îi place răspunsul este bine, dacă nu, face demonstrație. În funcție de numărul de animale pe care-l are fiecare, primește o suprafață de teren. Eu am făcut licitație, el s-a înscris, dar singur. Conform Codului administrativ trebuie să fie cel puțin 2 persoane. Cel care dădea mai mult, câștiga licitația. El nu este singurul crescător de vaci din comună, dar acum s-a trezit că vrea pășune, eu am mai făcut licitații și nu s-a înscris la niciuna. O să mai deschidem o licitație pentru pășune, cred că săptămâna viitoare”, a lămurit situația primarul Dan Niță.
Conform Codului Administrativ, la ”Închirierea bunurilor proprietate publică”, Ordonanţă de Urgenţă 57/2019, la Articolul 335, alin. 15, ”Procedura de licitație se poate desfășura numai dacă în urma publicării anunțului de licitație au fost depuse cel puțin două oferte valabile”.