• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier a câștigat procesul cu Primăria care l-a lăsat fără subvențiile de la APIA

    Angelica Lefter -

    Un fermier a câștigat procesul cu Primăria, după ce edilul comunei i-a anulat adeverința eliberată care atesta suprafața de teren deținută, pentru obținerea fondurilor de la Agenția de Plăți și Intervenție (APIA). Judecătorii au dat câștig de cauză în primă instanță producătorului agricol, iar edilul are dreptul să depună contestație. Este primul caz documentat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO în care primăria anulează o adeverință emisă fermierului și transmisă către APIA.

    Încă din anul 2021, fermierul Lorand Mihaly Boroș, nu își poate ridica subvenția APIA pe pășune din cauza unor probleme pe care le întâmpină din partea primarului comunei Finiș, județul Bihor. Chiar dacă edilul i-a înmânat fermierului o adeverință pe suprafața lucrată pentru anul 2023, în cele din urmă i-a anulat-o. Astfel, fermierul a rămas fără subvenția de la APIA pe anul trecut și sunt șanse mari să nu încaseze subvenția nici pe 2024.

    Citiți și: Adeverințele APIA pentru subvenții – în pericol! Decizie luată la nivelul primăriilor

    Hotărârea primei instanțe în cazul fermierului Lorand Mihaly Boroș

    Fermierul a câștigat în instanță, dar tot nu poate lua subvențiile

    Aflat în proces cu edilul, fermierul a primit o veste extraordinară din partea instanței de judecată: i-a dat dreptate într-o primă fază. Primarul poate depune contestație.

    ”Dețin 36 de hectare și fac zootehnie, cresc vaci de carne. În mare parte este vorba de pășuni, pajiște permanentă sau temporară, dar în regim privat, nu ale Primăriei. În mare parte sunt ale mele, doar 5,8 hectare am închiriat acum și de la Primărie. Am pornit în 2017 cu un proiect, am fost eligibil fără finanțare și atunci avem vreo 30 de vaci, dar în ultimul timp, din cauza abuzului primarului, mai am 6 capete total. În final îți pierzi și curajul dacă toată lumea e împotriva ta. Deja sunt două procese, dar vorbim acum de adeverința din 2023 care a fost emisă undeva pe 15 mai și s-a anulat undeva în luna august. Toată subvenția pe care trebuia să o iau eu pe 36 de hectare de teren s-a dus”, a declarat fermierul Lorand Mihaly Boroș.

    Citiți și: Un fermier îl acuză pe primar că refuză să-i elibereze adeverința completă pentru APIA

    Din explicațiile fermierului, anularea adeverinței din 2023 este o consecință a faptului că în 2021 l-a dat în judecată pe primar pentru că i-ar fi completat o suprafață mai mică de teren în adeverința pentru APIA. Răspunsul instanței nu i-ar fi fost pe plac edilului, iar gestul ar fi fost unul de răzbunare, spune fermierul.

    ”Eu am mai avut probleme cu adeverința din 2021, care s-a emis greșit și s-a refuzat corectarea acesteia, au uitat un contract de arendă. Eu am fost atunci sunat de APIA că am suprafață mai mică, cei de la Primărie mi-au trimis scris că dacă voi dovedi că dețin mai mult teren, mă vor despăgubi. Eu l-am dat în judecată atunci pe primar pentru abuz în serviciu. Acum, ce se întâmplă, a venit practic răspunsul instanței pentru procesul respectiv. Când a observat că am câștig de cauză, mi-a anulat adeverința pe 2023. Edilul a motivat că dacă nu am fost mulțumit cu adeverința din 2021, cel mai probabil nu voi fi mulțumit nici cu adeverința din 2023, așa că mai bine o anulează, a declarat în fața organelor competente. Am făcut plângere la Prefectură, de acolo mi-au dat un răspuns din care se înțelegea că Primăria nu este subordonată prefecturii. Am mers în instanță și instanța a considerat că acțiunea primarului este un abuz în serviciu. O anulare a unui act administrativ trebuie să fie foarte bine motivată, primarul nu a motivat bine. Vineri, 24 mai, am primit răspunsul de la instanță și domnul primar ar avea acum 5 zile să depună contestație”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul bihorean.

    După ce a pierdut deja subvențiile pentru anul 2023, se pare că nici 2024 nu va fi un an mai bun din acest punct de vedere, primarul punându-i din nou ”bețe în roate”.

    ”Am pierdut banii de la APIA pe 2023. Pentru 2024 vrea primarul să duc, pe fiecare teren pe care îl dețin, CF-ul, cu toate că în legislația națională nu este prevăzutși nu este condiționată plata APIA de a fi proprietar tăbular, poți să fii și netăbular, singura condiție este să fie trecut în Registrul Agricol. Primarul a dat ordin să nu mi se elibereze adeverința până nu duc CF-ul pe fiecare teren, cei de la Registrul Agricol spun că nu semnează așa ceva pentru că este abuz în serviciu. Practic, până se gândesc ei, o să pierd subvenția și pentru 2024”, a conchis fermierul Lorand Mihaly Boroș.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au încercat să ia legătura cu edilul Ioan Florian Man, însă de la secretariatul Primăriei Finiș li s-a spus că momentan edilul nu este în instituție și că urmează să sune chiar dumnealui pentru un punct de vedere, când va avea timp.


    Te-ar mai putea interesa

    Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații