Un fermier îl acuză pe primar că refuză să-i elibereze adeverința completă pentru APIA
Angelica Lefter -Un fermier acuză autoritățile locale că nu-și poate lua sprijinul APIA pe terenurile pe care le lucrează deoarece nu a primit adeverință pe întreaga suprafață de teren pe care o deține și chiar a depus o plângere împotriva Primăriei și a celor care o conduc.
George Vichente Bădoiu, lucrează 167,48 hectare de teren în localitatea Tauț, județul Arad, însă Primăria îi recunoaște doar 9,98 hectare de teren intabulat.
Astfel, fermierul susține că îi este adus un prejudiciu de 180.000 lei, deoarece nu poate primi sprijinul de la APIA, motiv pentru care a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, județul Arad.
La cererea depusă la Primărie, fermierul nu a primit niciun răspuns în termenul legal
George Vichente Bădoiu a făcut mai multe cereri către Primăria Tauț de eliberare a adeverinței necesare pentru APIA, însă nu a primit niciun răspuns, deși au trecut cele 30 de zile de termen limită impus de lege, după cum a afirmat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Eu cultiv la Tauț 167 de hectare, anul trecut mi-a dat 165 de hectare că n-a mai vrut să-mi treacă în Registru ultima bucată pe care am cumpărat-o. Nu a vrut să mi-o treacă în Registrul Agricol, am mers cu omul acolo, nefiind CF-uri (n.r carte funciară) acolo, în baza declarației în fața secretarului, în baza actelor pe care le-am avut, mi-au spus că nu îl trec în Registrul Agricol că nu e intabulat, dar legea nu prevede să fie intabulat ca să-l treci în Registrul Agricol. Anul acesta am făcut cerere către Primărie în luna martie, pe 18 martie, nu am primit niciun răspuns. Apoi am apelat la Prefectură și în cele din urmă la Procuratură, pentru că m-au scos de la impozit. Am vrut să plătesc impozit, nu mi-a luat impozit, mi-a dat patrimoniu pe aproape 10 hectare câte sunt intabulate. A dispărut terenul din Registrul Fiscal, din Registrul Agricol? Așa ceva nu există, de aceea am apelat la Procuratură, la Prefectură am făcut plângere că nu este normal așa ceva”, ne-a declarat fermierul George Vichente Bădoiu.
Fermierul spune că în trecut a primit adeverința pentru terenurile lucrate, pentru mai multe hectare, însă acum ar fi interese ascunse la mijloc
Mai mult, fermierul spune că a primit în trecut adeverință pentru APIA pe mai multe hectare, dar edilul comunei ar fi cel care, pe lângă faptul că nu recunoaște posesia asupra unei suprafețe de 145 de hectare, refuză și impozitul pe care fermierul a dorit să-l achite pe terenul deținut.
”Nu pot să-mi iau banii de la APIA, mi-au trecut de la Primărie 9,98 hectare, mai sunt încă 13 cu posesia și pe acelea iar nu a vrut să le treacă. Dacă era corect și îmi dădea doar pe ce e intabulat, ar fi trebuit atunci să-mi dea pe 23 de hectare. Ce a făcut mai grav domnul primar este că nu a vrut să treacă posesia pe 145 de hectare. Le-am cumpărat din 2014 și le lucrez de 10 ani aproape și n-am avut probleme până anul trecut. Am mai avut acum vreo doi ani, a avut se pare ceva interese acolo, apoi s-a liniștit după ce am făcut plângere. Anul acesta nu mi-a luat impozitul, a făcut o pagubă Primăriei, în primul rând. Îi obligă pe oameni să plătească impozite și ei nu vor să plătească pe terenul deja vândut. Le face și lor probleme pentru că apoi nu le mai dă adeverințe fiscale că nu și-au plătit impozitul. Eu dacă nu depun adeverința la APIA până în 15 mai este o problemă”, a menționat fermierul.
Primarul din Tauț susține că fermierul nu deține acte în regulă pe întreaga suprafață pentru care cere adeverință
Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au stat de vorbă cu edilul comunei Tauț, județul Arad, Florin Lela, care susține la rândul său că a eliberat adeverință doar pe suprafața intabulată, 9,98 de hectare, pentru restul, spune edilul, fermierul George Vichente Bădoiu nu ar avea acte de vânzare-cumpărare conform legii.
”Dânsul din 2019 tot tergiversează treaba aceasta, suntem tot prin instanțe cu el. Are o problemă că nu vrea să înțeleagă ce înseamnă procură specială și ce înseamnă a fi proprietar cu acte pe terenul respectiv. Dânsul are niște procuri care la momentul de față nu știu câte mai sunt valabile pentru că ele sunt date de ani de zile și nu știu cum le-a făcut pe 10 ani, proprietarii mor. A făcut procură până în martie, a expirat, nu și-a făcut actele, nu vrea să-și facă absolut nimic, el este proprietar pe înscrierea în Registrul Agricol și pe procurile pe care le are dânsul, ori la Registrul Agricol nu pot să-l înscriu pe baza procurilor, el este mandatat să facă ceva cu terenul respectiv, adică până la ducerea la bun sfârșit a procurii, la ceea ce-l obligă procura respectivă. Am aici în față o grămadă de comunicări, de hotărâri civile, mai cu seamă că vine cu diferiți oameni care la rândul lor nu au declarate suprafețele de teren. El nu-și lucrează terenurile, asta trebuie să înțelegeți, că scrie prin toate ziarele, dar nu-și cunoaște proprietatea, el nu știe pe ce e proprietar, este pe un teren de 9,98 hectare, atât, restul are procuri”, a explicat edilul.
Primarul neagă că a șters suprafețe de teren din Registrul Agricol
Primarul Florin Lela a menționat că este imposibil să fi șters o suprafață de teren din Registrul Agricol. Mai mult, spune despre fermier că a deschis mai multe acțiuni în instanță și că în câteva cazuri instanța i-a respins plângerile.
”Cum să le șterg, că nu pot! Ele nu au fost declarate conform procurilor. El a avut procură pe X-ulescu și a declarat pe Bădoiu, ori ca să-și facă actele cum trebuie el trebuia să declare procura pe X-ulescu, nu pe Bădoiu, la asta îl obliga procura. Proprietatea lui n-am șters-o din Registrul Agricol. (…) Cum să-l intabulez pe el, dacă nu are acte? Am avut o discuție cu el amicală, să-mi aducă actele de vânzare-cumpărare pe terenuri. Anul trecut vine cu 22 de hectare care la rândul lor erau pe terțe persoane în CF-uri, vine cu femei vârstnice care nu au habar, care nu aveau declarat la Registrul Agricol, nu aveau declarat la taxe și impozite și să-l trec pe el. Păi cum să-l trec pe el? Are certitudinea că terenul este al femeilor acelora, ele pe ce vând la rândul lor dacă nu au actele în regulă. Instanța i-a respins toate plângerile pe care le-a făcut până acum. Să arate hotărârile pe care le-a dat instanța: de exemplu în dosarul 1285/2022 e decizie dată de Tribunalul Arad și spune că respinge cerere depusă de reclamantul Bădoiu George Vichente. Toate sunt respinse, decizii date în 2 noiembrie și 6 noiembrie 2022. (…) Nici vorbă de interese ascunse, terenul dânsului se află într-o zonă de deal, nici vorbă. Acuză că am chemat oamenii, n-am chemat pe nimeni, el a fost chemat să-și facă actele. Nu știu să vă spun pe rol câte dosare am, cred că are o problemă vis-a-vis de care nu pot eu să mă pronunț, dar ceva nu este în regulă. Are procese cu noi, are procese cu APIA…El face plângeri la toate instituțiile”, a conchis edilul comunei Tauț, Florin Lela pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.