• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nou val de ploi. Cantitățile de apă raportate de fermieri din mai multe județe

    Roxana Dobre -

    Cei mai mulți fermieri se declară mulțumiți de cantitățile de apă acumulată în urma celor mai recente ploi. Vestea bună anunțată de meteorologi este că ploile vor continua și în această săptămâni iar în unele zone prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 50 l/mp.

    Producătorii agricoli din mai multe județe sunt mulțumiți de ploile din ultima perioadă iar în cele mai bune cazuri cantitățile de apă au ajutat chiar și la salvarea culturilor acolo unde nu mai erau speranțe din cauza secetei. Cu toate acestea sunt și județe unde nu a mai plouat de luni bune, astfel că fermierii ori au întors culturile în cazul rapiței, ori se așteaptă la producții foarte mici în cazul orzului și al grâului. Vestea bună însă este că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) prognozează un nou val de ploi pentru 17 județe, până joi, 30 mai.

    Citiți și: Alertă meteo de ploi și grindină în 17 județe unde cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp

    Fermierii au dezvăluit în ce județe a plouat cel mai mult în ultima perioadă (foto: Ştefan Dobre/Facebook)

    Cât a plouat în ferme în ultima perioadă

    Fermierii au realizat pe un grup de Facebook un sondaj privind cantitățile de apă care au căzut în anumite zone din țara noastră la ultimul val de precipitații:

    – Arad: 15 litri/mp;
    – Alba-Iulia: 45 litri/mp în 48 ore;
    – Buzău, localitatea Râmnicu Sărat – 32 litri/mp;
    – Buzău, localitatea Cernăteşti: 13 litri/mp;
    – Buzău, municipiu: 13 litri/mp;
    – Brăila: 55 litri/mp;
    – Bacău: 2 litri/mp;
    – Covasna: 3 litri/mp
    – Constanța: între 0 și 50 de litri/mp, depinde de zonă;
    – Ilfov – 9 litri/mp
    – Galați: 10 litri/mp;
    – Harghita: 5 litri/mp;
    – Covasna: 7 litri/mp;
    – Prahova, localitatea Ceptura: 3 litri/mp;
    – Vaslui, localitatea Puiești: 28 litri/mp;
    – Vrancea, localitatea Garoafa: 1-2 litri/mp;

    Sunt județe unde fermierii spun că nu a mai picat niciun litru/mp în ultima perioadă astfel: Botoșani – deloc, Daâmbovița – deloc, Ialomița – deloc, Brașov – deloc, Iași – deloc, Suceava – deloc.

    Citiți și: Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Unde se înregistrează secetă, conform meteorologilor

    Conform prognozei emise de ANM pentru perioada 29 mai – 4 iunie, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș și Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Banatului, local nordul și sudul Olteniei, estul și sud-estul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), în Moldova, pe suprafețe extinse din Dobrogea și Muntenia, local centrul și estul Olteniei, estul, centrul și sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul și vestul Banatului.

    Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, extremă) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Transilvania, în cea mai mare parte a Olteniei, local vestul și sudul Crișanei, sudul și estul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei, nordul Banatului și vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova și Muntenia, local nordul și centrul Dobrogei, centrul și estul Olteniei, vestul și nordul Crișanei, izolat nord-estul, nord-vestul și vestul Banatului.

    Cum se prezintă culturile la această dată

    Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile biologice de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.

    Orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de alungire a tulpinii (50-100%), „burduf” şi înspicare (30-100%), precum şi înflorirea (10-100%), în aproape toată ţara. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile aflate la maturitate în lapte şi ceară (10-100%). În funcţie de condiţiile pedoclimatice, rapiţa din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana va parcurge predominant formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar în zonele de câmpie se va putea semnala coacerea deplină (10-30%), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzirea (8-22 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună.

    La porumb se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-12 frunze), în cea mai mare parte a ţării. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), iar în Transilvania, izolat, se va putea declanşa începutul alungirii axei hipocotile. La cartof se vor înregistra răsărirea (80-100%), creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (30-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum, va fi posibilă apariţia fazei de îmbobocire (10-15%).

    Meteorologii anunță că în condiţiile agrometeorologice menţionate, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (aplicarea îngrăsămintelor, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfăşura în condiţii bune.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!