• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu pregătește legea care va proteja micii fermieri care vând în supermarketuri

    Roxana Dobre -

    Proiect de act normativ, în lucru la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Florin Barbu a anunțat că pregătește un act normativ care va sancționa dur delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi, miercuri – 29 mai la Comisia Economică de la Senat că delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ la care se lucrează în Ministerul Agriculturii. Acesta a participat la Comisia economică din Senat unde s-au purtat discuții cu toţi factorii decizionali despre abuzurile care se fac împotriva brandurilor româneşti de renume.

    Citiți și: Cât câștigă un fermier dintr-un litru de lapte în raport cu procesatorul sau retailerul

    Ministrul Agriculturii a anunțat că delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri (foto: agerpres.ro)

    Discuții cu procesatorii şi retailerii în 11 şi 12 iunie

    Ministrul Agriculturii a anunțat că proiectul de act normativ urmează să fie discutat cu procesatorii şi retailerii în 11 şi 12 iunie. ”În acea ordonanţă sau proiect de lege care va fi dezbătut în Parlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare şi în cazul în care îndeplineşti condiţiile sanitar-veterinare şi de calitate şi se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preţ mai mic decât cel achiziţionat contravenţia va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână şi jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii şi, bineînţeles, şi în Parlamentul României pe această ordonanţă, pentru că ne dorim foarte mult şi eu îmi doresc foarte mult. Niciodată statul nu ar putea interveni în piaţa aşa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicaţii că aş fi Chavez, că aş fi Ceauşescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piaţa liberă”, a subliniat Florin Barbu, potrivit Agerpres.

    Potrivit ministrului Agriculturii, dezbaterile cu procesatorii vor avea loc în data de 11 iunie, iar cele cu retailerii pe data de 12 iunie.

    Citiți și: Mare retailer, prins de ANAF că nu a ieftinit alimentele de bază. Amenda aplicată este usturătoare

    Reduceri cuprinse între 8 şi este 32% la raft, datorită legii plafonării adaosului comercial 

    Florin Barbu a mai subliniat că legea plafonării adaosului comercial îşi face simţite efectele, iar datele de la Consiliul Concurenţei arată reduceri cuprinse între 8 şi este 32% la raft. Studiul efectuat de Consiliul Concurenţei este trimis lunar la Ministerul Agriculturii, după cum a precizat ministrul.

    Reprezentanţii Comisiei economice din Senat au discutat miercuri cu toţi factorii decizionali despre abuzurile care se fac împotriva brandurilor româneşti de renume: magiunul de Topoloveni, brânza de Ibăneşti şi multe altele, care sunt scoase de la raft. La discuţii au fost invitaţi ministrul Agriculturii, Florin Barbu, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Sebastian Hotca, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi reprezentanţii firmelor româneşti şi ai retailerilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de caniculă și ploi torențiale. Județele unde cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Acte necesare pentru transportul cerealelor din câmp în fermă sau la siloz Alertă meteo de furtuni și vijelii cu căderi de grindină în 19 județe

    Ultimele știri

    În martie, șeful ANIF Brăila dădea asigurări că stația Spiru Haret e ”brici”. După 3 luni, motoarele au început să crape Fermierii și-au piedut speranța că problema irigațiilor se va rezolva: ”Rămânem la mila ploii!” Zilele Bălțatei Românești 2024. Evenimentul are loc duminică, pe 14 iulie, pe Valea Râșnoavei, în județul Brașov