• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se pregătesc combinele! Primii care încep secerișul sunt fermierii din vestul țării

    Angelica Lefter -

    Fermierii din toate zonele țării se pregătesc de recoltat la orz, rapiță și în cele din urmă la grâu. Orzul este prima cultură care va intra la recoltat, iar agricultorii spun că arată destul de bine, mai ales că a beneficiat de ploile din ultima perioadă. La rapiță așteptările sunt mai mici comparativ cu anul trecut, iar grâul beneficiază și el de ceva mai multă apă și condiții optime de dezvoltare.

    Recoltatul la orz va începe în aproximativ o săptămână, primii care vor intra la seceriș urmând a fi agricultorii din vestul țării. Producătorii agricoli se așteaptă să fie o producție bună, după felul în care arată culturile. Dacă până acum ceva timp, orzul a suferit din cauza secetei, în cea mai mare parte a țării, acum, în urma ploilor din ultima perioadă pare să își fi revenit.

    Citește și: Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă

    Fermierii din vestul țării dau startul la recoltatul orzului

    În vestul țării, fermierul Alexander Degianski, din Giulvăz, județul Timiș, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că recoltarea la orz va începe cam într-o săptămână, însă estimările în ceea ce privește producția sunt greu de făcut, chiar dacă cultura arată bine.

    ”Mai durează la orz până la primul seceriș cam o săptămână. Pot să zic că până acum vreo trei săptămâni, o lună, eram îngrijorat pentru că era în faza de umplere a bobului și nu erau ploi, dar m avut noroc acum aproximativ o lună de o ploaie sănătoasă și lucrurile s-au pus pe făgaș bun de tot față de ce ar fi putut fi fără o ploaie. A plouat îndestulător, dar nu mai fac prognoză pentru că și anul trecut am zis că închid cu 10 tone/ha la orz și înainte de a recolta a venit o grindină și am recoltat 4 tone la ha. Momentan arată bine și orzul și grâul, rapița nu arată la nivelul anului trecut, este clar! Am doar 20 de hectare de orz pe care le-am semănat, pentru că imediat vreau să semăn după floarea-soarelui și soia, să văd cum merge. Nu îmi fac griji că a plouat și nu pot intra la recoltat, la ce deficit de apă am avut și încă este pot zice, în profunzime, deci nu este problemă”, a spus Alexander Degianski.

    Daniel Radu, fermier

    Pe sud, secerișul va începe în jur de 10-15 iunie în ferma lui Daniel Radu 

    La rândul său, fermierul Daniel Radu, care lucrează peste 1.000 de hectare, în localitatea ilfoveană Gruiu, estimează că va începe recoltatul la orz începând cu data de 10 iunie, iar producția estimată la această cultură este între 4.000 și 5.000 de kg/ha.

    ”Vom intra la recoltatul orzului începând cu data de 10-15 iunie, la grâu în 15-20 iunie și la rapiță spre 30 iunie, sfârșitul lunii. Bineînțeles că va conta și cum vor fi temperaturile în luna iunie, dacă vor fi ridicate și vor grăbi coacerea, dar oricum, după 10-15 iunie începem. Ca și estimări la randament, la orz ne ducem în 4.000 – 5.000 de kg/ha, grâu între 3.500 și 4.500 kg/ha, iar rapița între 2.500 și 3.500 de kg/ha pentru că avem sole care sunt mai slabe și sole care sunt mai bune. Așteptările la orz și grâu, ținând cont că ploile au venit mai târziu și culturile au început să meargă spre coacere, nu cred că putem să vorbim despre o creștere a randamentului. Cam acestea sunt estimările pe care le facem noi, ne-am bucura să avem surprize plăcute în momentul în care vom intra cu combinele în lan”, a adăugat fermierul Daniel Radu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul Vasile Balcan, fondatorul Marsat

    Citește și: Plăți APIA 2024. Subvenții care se plătesc fermierilor în această lună

    În estul țării, orzul se va recolta în aproximativ două săptămâni, iar rapița a avut mult de suferit

    În județul Neamț, pe partea de nord-est a țării, fermierul Vasile Balcan, a punctat că orzul arată bine, iar recoltatul va începe în aproximativ două săptămâni. Fondatorul Marsat a mai precizat că rapița a avut de suferit, iar grâul a avut mare noroc cu ploile din ultima perioadă.

    ”Recoltatul la orz îl începem în două săptămâni, normal la noi era undeva pe 20 iunie, acum o să fie aproximativ pe 10 iunie. Ploile acestea ne-au salvat, dar la orz jocurile erau făcute. Ce se întâmplă, noi nu avem umiditate în stratul de jos, cu ploile care au fost s-a dus iar apa la 30-40 de cm, dar dacă urmează un vânt, în câteva zile s-a terminat cu umiditatea aceasta. Nu a mai plouat de mult 40 de litri și clar că va ajuta la grâu foarte mult, dacă mai dura seceta o săptămână nu aveam ce recolta, paiul era exact la formarea bobului și umplerea lui. Probabil vom avea și diminuări, vom avea ca și anul trecut spice verzi. Orzul e în faza de coacere, arată bine. Am vreo 200 de ha cu orz, 600 de grâu și 340 de rapiță. Rapița a suferit mult din cauza diferențelor de temperatură. Înainte la rapiță aveam ramificații foarte multe, acum foarte puține ramificații și silicvele foarte puține, dacă speram la 3.500 de kg/ha, acum probabil pe undeva pe la 2.500 – 1.800 de kg/ha. La grâu nu pot să mă pronunț, noi făceam între 5.500 și 7.000 de kg la ha. La orz sperăm vreo 6.000 – 6.500 de kg la ha că vom face. Anul acesta agricol a început foarte dificil, dar e devreme să fac o caracterizare. Ca speranță, s-a arătat foarte greoi financiar vorbind, la un moment dar scăzuseră prețurile foarte mult față de cheltuielile pe care le facem”, a apreciat ing. Vasile Balcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!