• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mafia piețelor! Mic producător ”executat” de o firmă care i-a cerut 8.000 de lei pentru a vinde într-o piață volantă

    Angelica Lefter -

    Mafia parcărilor din București s-a transformat în mafia piețelor și face victime în rândul micilor producători. De data aceasta a venit rândul Marianei Bădan, o cunoscută producătoare care a investit într-o rulotă pentru a-și vinde produsele într-un cartier din Capitală. O prezență obișnuită la piața volantă de pe platoul din fața Academiei Militare, Mariana Bădan s-a trezit peste noapte că pentru cele trei weekenduri cât vinde pe lună la piață va fi taxată cu exorbitanta sumă de 8.000 de lei. O ”execuție” în toată regula pentru că micul producător nu poate vinde atât de multă marfă pentru a acoperi costul chiriei.

    Marea schimbare a venit în această primăvară, după ce Primăria Capitalei a decis să marcheze platoul din fața Academiei Militare ca fiind parcare. A fost nevoie de o cutie cu vopsea albastră pentru ca ”stăpânul” locului să devină o altă firmă care a preluat și spațiul unde, de vineri până duminică, se organizează o piață volantă pentru micii producători. A fost momentul în care a început ”execuția” lui Tanti Maria, așa cum o știu toți cei care săptămânal cumpără de la micul producător produse din carne de mangalița, ouă proaspete sau brânză obținută 100% din lapte.

    De la 3.600 pe lună, chiria ”a explodat” peste noapte la 8.000 de lei

    Disperată după ce a primit înștiințarea că va fi obligată să plătească 8.000 de lei pentru cele trei weekend-uri în care vinde la piața volantă, Mariana Bădan a făcut un apel către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

    ”Domnul Nicușor Dan, vreau să-mi spun oful, cu toate că nu mă ascultați. Ce fac cu investiția, ce fac cu clienții care știți de atâția ani că-mi sunt aici, alături, și le plac produsele de la mine. De ce să plătim la intermediari și să nu plătesc direct la Primărie? Unde se duc banii care se încasează de la intermediari? Sunt Tanti Maria, așa cum mă știu clienții mei din București și din țară. Am venit în urmă cu foarte mulți ani, aici în fosta piețișoară, pe platou la Academia Militară, era o piață volantă. Din anul acesta, de când s-au făcut parcările, nu mai am unde să-mi desfășor activitatea. Am mai fost evacuată anul trecut de aceeași firmă și acum a preluat aceste parcări, iar această evacuare a fost făcută de o firmă privată, nu de primărie sau de o entitate oficială. Pe data de 14 aprilie, am primit o notificare de cum că trebuie să plătesc suma de 8.000 de lei firmei Agrostil, care a specificat că a închiriat parcarea. Plăteam 3.600 de lei la DITL, contractul pe o lună la piețele volante. Firma Agrostil îmi cere 8.000 de lei pe trei weekenduri”, a spus fermiera care deține cu familia șase hectare, o plantație cu trandafiri de dulceață și o livadă. De asemenea, deține un număr de 4.000 de bucăți de bibilici și rațe și recent a înființat și o matcă de vreo 60 de scroafe de porc mangalița.

    ”Am fost nemulțumită de această hotărâre și am decis să fac o sesizare către Primăria Capitalei, către domnul primar general. Am fost în audiență la Primăria Capitalei, am spus toată problema la care nu am primit nici până în ziua de astăzi răspuns. Suferința și problema mea și oful, că este o chirie foarte mare pe care nu pot să o plătesc”, a spus Mariana Bădan care nu beneficiază în piața volantă de o tarabă propriu-zisă, ci doar de un loc pentru a-și amplasa rulota.

    ”Băieții deștepți” au pus mâna pe piețele din Capitală

    Mesajul lui Tanti Maria a fost preluat în mediul online de o pagină dedicată Capitalei și în care se arată că mafia parcărilor se transformă și în mafia piețelor. Sau invers: ”Cum luptă Primăria București cu Mafia parcărilor? Distrugând micii antreprenori, o rețetă pe care o vedem și în Sectorul 1 și în alte primării cu ”oameni noi” la conducere, care nu au milă față de micii antreprenori, de obicei țărani cu merinde făcute în ograda lor, bunici cu dulceață sau miere, mătuși și mame cu preparate delicioase, din care vor să-și întrețină familia. Femei ca tanti Maria care vor să-și vândă propriile produse, într-un oraș cu un primar care vorbește mereu despre micii producători pe care vrea să îi ”ajute”, în piețele volante care apar uneori în weekend. Dar accesul micilor producători la aceste tarabe și piețe volante nu e simplu și nici garantat. Aproape întotdeauna există în spate un ”băiat deștept”. Mai multe piețe din București se confruntă cu acest micro-fenomen, al câte unui ”băiat deștept” și bine conectat, care închiriază spații direct din Primărie pe prețuri modice, apoi la subînchiriază la prețuri astronomice, profitul ajungând la 88.000 euro pe lună, cu o ”investiție” de doar 5400 lei. Situația se prezintă identic în Piața Amzei, unde Clotilde Armand a oferit spații similare unor afiliați ai săi către care avea datorii anterioare. Oameni noi în politică, dar năravuri vechi.”.

    Tot în mediul online am găsit că firma Agrostil a primit acordul de a organiza piața volantă și girând seriozitatea acestui spațiu cu reputația micilor producători, inclusiv a Marianei Bădan. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura cu administratorul societății la numărul indicat în adresă, însă telefonul era închis. Așteptăm punctul de vedere al societății Agrostil pe adresa de e-mail redactia@agrointel.ro sau la numărul de telefon al redacției.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații