• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stațiunea Lovrin pregătește un nou soi de grâu românesc. Biharia și Dacic, producții de top și în acest an

    Daniel Befu -

    Un grâu românesc vine să completeze în curând portofoliul de soiuri create de cercetătorii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Lovrin din județul Timiș. Cu prilejul Zilei Câmpului, eveniment deja devenit tradiție la stațiunea din vestul țării, reprezentanții instituției au anunțat că, din toamnă, va fi înregistrat și testat la nivel național un nou grâu.

    Ziua Câmpului de la SCDA Lovrin a avut și o componentă academică, organizată la sediul stațiunii

    ”Astăzi suntem la o nouă ediție a Zilei Câmpului de Cercetare-Dezvoltare la SCDA Lovrin, o zi în care prezentăm, în câmpuri demonstrative rezultatul cercetărilor noastre, cercetări care sunt puse la dispoziția fermierilor. Acesta este rolul nostru ca și instituție de cercetare. Rolul nostru e acela de a fi un liant, de a fi de fapt o verigă într-un ecosistem agricol, un ecosistem constituit din fermier și din furnizori de inputuri. Stațiunea de cercetare își propune să fie un ajutor pentru fermier, să îi prezinte rezultate validate științific, ca atunci când fermierul aplică în ferma lui proprie o tehnologie, să se bazeze totuși pe niște date, să nu încerce în orb ceea ce ar putea fi o tehnologie pierdantă pentru el”, a explicat conf. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Lovrin, județul Timiș.

    Ciprian Buzna, directorul științific al SCDA Lovrin, a anunțat că datele privind producțiile vor fi făcute publice

    Față de edițiile anterioare, suprafața alocată loturilor demonstrative de la SCDA Lovrin a fost dublată pentru culturile de cereale păioase și rapiță, ajungându-se la aproape 8 hectare. O altă noutate a fost reprezentată de componenta digitală a prezentării informațiilor. ”Am trecut de la hârtie și broșuri printate, la coduri QR, scanări și pagini web unde fermierii și cei interesați pot să acceseze informația mult, mult mai repede și în funcție de ceea ce-i interesează când vizitează platforma. Toate aceste informații sunt în slujba fermierilor. De asemenea, partea de producție și de rezultate ale acestor cercetări, care astăzi s-au văzut în câmp, vor fi disponibile către toți cei interesați după recoltare. Toate analizele de calitate și rezultatele de producție vor fi disponibile în online, în format digital”, a precizat directorul științific al SCDA Lovrin, dr. biolog Ciprian Buzna.

    Soiurile Biharia și Dacic, vedetele platformei

    Cele două vedete ale loturilor demonstrative de la SCDA Lovrin au fost soiurile românești de grâu Biharia și Dacic. ”Soiul Biharia este un soi nearistat, un soi foarte productiv. La Curtici, de exemplu, în condiții de producție în anul trecut a realizat peste 9.000kg la hectar și peste 16% conținut de proteină totală. (…) Biharia îl recomandăm a fi cultivat mai ales în partea de sud și vest a României, deoarece are și o rezistență bună la secetă și toleranță la arșiță, cu potențial productiv foarte ridicat, bună rezistență la cădere”, a spus Gheorghe Bunta, cercetător științific SCDA Lovrin.

    Dacic, tot o creație recentă a SCDA Lovrin este un soi care este destinat a fi cultivat în județele din jumătatea de nord a României în condiții de precipitații mai abundente, condiții mai apropiate de optimul pentru grâu. ”Și acesta este un soi foarte productiv, cu potențial de peste 10.000kg la hectar și de calitate superioară”, a mai spus ing. Bunta.

    Un nou soi de grâu va fi înscris în rețeaua de testare de la ISTIS

    Cercetătorii sunt convinși că performanțele celor două soiuri de grâu vor fi atinse și chiar depășite de o nouă creație a SCDA Lovrin. ”Este linia Lovrin 9Z, o linie în curs de testare în rețeaua de stațiuni a Academiei de Științe Agricole și Silvice. Pe această linie în toamnă deja o înscriem la testare în rețeaua ISTIS în vederea omologării ca următorul nostru soi de grâu. Este un soi cu potențial productiv superior, este mai bine adaptat condițiilor climatice în curs de schimbare, respectiv cu ierni în tot mai blânde, toamne prelungi și apariția acestei secete de primăvară, care nu este specifică pentru zona noastră, dar uite că și în acest an s-a manifestat încă de la începutul lunii aprilie. Condițiile de bază sunt ca acest soi să vegeteze și în condiții de temperaturi scăzute, la 5-10 grade vegetează față de alte soiuri care sunt în repaus la aceste temperaturi, deci valorifică superior suma precipitațiilor de peste iarnă și pornește în vegetație primăvara foarte devreme. Prin aceasta valorifică apa din sol, elementele de fertilizare pe care i le asigurăm din toamnă și are și o toleranță foarte bună la cicade, afide, cele care răspândesc o boală mai nouă în grâu, respectiv virusul piticirii grâului”, a arătat ing. Gheorghe Bunta.

    Fermierul Dimitrie Muscă a împărtășit tehnologia folosită la cultivarea soiurilor create de cercetătorii SCDA Lovrin

    Munca specialiștilor din cadrul SCDA Lovrin s-a bucurat de o apreciere largă din partea fermierilor și invitaților speciali. În cadrul dezbaterilor organizate atât în câmp, cât și la sediul stațiunii, accentul a fost pus pe nevoia de finanțare a proiectelor de cercetare care aduc plusvaloarea în exploatații.

    ”Ne bucurăm că există această stațiune. Am văzut că de la un an la altul au făcut progrese remarcabile și aceste progrese pe care le face stațiunea trebuie să fie încununate și de faptul că au tot felul de restricții, bunăoară nu pot să plătească oamenii, inginerii cercetători la nivelul la care îi plătim noi, cei din producție. Este mare problemă și aici ar trebui organele competente, în primul rând Ministerul Agriculturii, să intervină să acorde o recunoaștere acestor cercetători care au muncit ani de zile la crearea unui soi de grâu sau de porumb și n-au viață ușoară, pentru că salariile sunt mici. (…) Aștept cel mai mult de la țară și sper că domnul președinte al Academiei ASAS și Parlamentul sau Guvernul României să înțeleagă că Lovrin trebuie făcut ca institut, pentru că este de mare augur, pentru că s-au distrus atât de multe lucruri din agricultură și din alte părți. În ceasul al doisprezecelea, hai să facem un act de de caritate, dacă vreți, trebuie să treacă Lovrin, să nu fie o simplă stațiune, să fie un institut în care să-i dăm altă pondere, altă greutate. Să fie cu oameni mai mulți, cu cercetători bine remunerați și atunci ar fi un lucru deosebit de util”, a spus ing. Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad.

    Prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul USV Timișoara, prezent la Ziua Câmpului de la SCDA Lovrin

    O importanță deosebită a muncii de cercetare de la SCDA Lovrin este buna colaboare pe care instituția o are cu Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, județul Timiș. Cosmin Alin Popescu, rectorul prestigioasei universități a arătat că parteneriatul cu stațiunea este un câștig pentru ambele structuri, dar mai ales pentru sectorul agricol național. ”Universitatea noastră susține educația și cercetarea din domeniul acesta al științelor vieții, cu precădere pentru zona de agricultură și susținem ceea ce se întâmplă. (…) Studenți de-ai noștri, ai universității, vin aici pentru practică, vin să vadă ce înseamnă o entitate de cercetare. De asemenea, colegi de-ai mei care sunt implicați în zona cercetării și vizavi de partea de rezultate, vreau să vă spun că sunt proiecte de diplomă, lucrări de dizertație care au ca fundament date ale cercetării de la Lovrin”, a spus prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul USV Timișoara.

    Cea mai importantă veste dată în cadrul evenimentului de la SCDA Lovrin a venit din partea profesorului universitar Valeriu Tabără, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”. Acesta a punctat importanța muncii de cercetare de la Lovrin și prin istoricul acestei instituții, dar și prin perspectivele acesteia. ”Avem de gând la Lovrin să dezvoltăm și un laborator de sociologia agrară. E prima dată când spun acest lucru. Cu privire la sociologia agrară, eu cred că noi uneori bâjbâim în ceea ce facem. Întotdeauna, studiile mari și analizele mari pentru anumite sectoare a trebui să fie precedate de anumite studii, ori partea de economie rurală, de viață rurală, de dezvoltare rurală ar trebui să fie precedate de aceste studii de sociologie, care pot ataca foarte multe dintre problemele, situațiile pe care le are satul și ruralul românesc. (…) Mai mult, toate cele discutate astăzi aici, la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare, ne îndreptățesc să credem că va fi momentul și poate mai apropiat decât credem de a ajunge la finalitatea a ceea ce se întreprinde la această dată, la nivel de Parlament, de a legifera înființarea Institutului de Biotehnologie Agricolă la Lovrin”, a spus Valeriu Tabără, președinte Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

    Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare de la SCDA Lovrin, ediția 2024, s-a bucurat de participarea a numeroși fermieri importanți, personalități academice și cercetători, o parte dintre aceștia transmițând mesaje puternice, surprinse și în cadrul unui reportaj realizat la fața locului de către echipa Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ziua Câmpului la SCDA Lovrin: Noutăți tehnologice pentru fermieri


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou