• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare

    Roxana Dobre -

    Programul Rabla pentru tractoare este așteptat de fermieri, însă cei care cred că va fi simplu să cumpere un tractor nou ar putea să aibă o surpriză. Deși președintele Administrației Fondului pentru Mediu a lăsat să se înțeleagă să achiziția se va face fără cofinanțare, conform unui document de lucru pentru acest program, se pare că fermierii vor aduce și ei bani de acasă pentru a cumpăra tractorul cel nou. Draftul obținut pe surse de către Agrointeligența – AGROINTEL.RO arată că va exista o componentă de cofinanțare de 65%, care poate creşte la 80% pentru tinerii fermieri.

    Pentru că mulți fermieri ne-au transmis întrebări despre cum se va desfășura programul Rabla pentru tractoare, publicația noastră a reușit să obțină, în exclusivitate, documentul de lucru pentru reglementarea noului sprijin. Acesta este în coordonarea Ministerului Mediului și se va derula prin Administrația Fondului de Mediu, care plănuiește să pună în dezbatere proiectul în următoarele zile. De precizat că forma documentului nu a fost agreată încă cu Ministerul Agriculturii, care ar putea avea un rol esențial în notificarea schemei de ajutor de stat la Bruxelles și care ar putea impune modificări importante la forma draftului de act normativ.

    Citiți și: Guvernul a aprobat programul ”Rabla pentru tractoare” prin care 5.000 de fermieri își vor cumpăra utilaje noi

    Recent, președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a făcut o serie de declarații privind modul în care se va desfășura programul Rabla pentru tractoare. Oficialul de la Mediu a lăsat să se înțeleagă să fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro, sub formă de voucher, pentru a achiziționa un tractor și utilaje în limita a 55.000 de euro. Ce a omis să precizeze explicit șeful AFM a fost că fermierii ar putea pune și ei bani proprii la această achiziție.

    Programul Rabla pentru tractoare – proiect in lucru

    Programul Rabla pentru tractoare – condiții. Ce fermieri îl pot accesa

    Fermierii care vor accesa Programul Rabla pentru tractoare trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate. Cea mai importantă este legată de statutul de producător agricol care se atestă în baza cererii depuse la APIA. În plus, beneficiarul nu trebuie să aibă datorii către stat și nu trebuie să fi accesat în trecut fonduri cu care să își fi cumpărat tractor.

    Fermierii care sunt eligibili pentru programul Rabla tractoare, conform proiectului în lucru la Ministerul Mediului:

    a) au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți pentru Intervenție în Agricultură în anul curent sau în anul anterior depunerii cererii de finanțare;
    b) nu sunt constituiți ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, înființate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, sau în societăți comerciale;
    c) nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat şi bugetul local, după caz;
    d) nu au fost condamnați pentru infracţiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă;
    e) nu fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene prin care un ajutor acordat este declarat ilegal și incompatibil cu piața internă;
    f) nu au obţinut finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru aceeași investiție care urmează a fi efectuată în baza schemei;
    g) predau spre casare un autovehicul (orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială /autospecializată ușoară)/tractor sau maşină agricolă autopropulsată uzată;
    h) se constituie în persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, înființată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, sau într-o societate comercială, în termen de 3 ani de la decontarea sumelor acordate prin schemă;
    i) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de finanțare.

    De precizat că, potrivit definiției din draft, autovehicul uzat este considerat orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială /autospecializată ușoară, care va fi predat spre casare.

    Schemă de ajutor de stat pentru achiziția de tractoare

    Programul Rabla pentru tractoare – sprijin de la stat

    În cadrul prezentei scheme, valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente achiziționat/ă, nu trebuie să depășească suma de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

    Prin accesorii agricole, se înțelege, în definiția din proiect, echipamente sau atașamente suplimentare care extind funcționalitatea și capacitatea vehiculelor agricole, proiectate pentru a efectua o varietate de sarcini agricole specifice, cum ar fi aratul, semănatul, recoltarea, fertilizarea, irigarea și multe altele; exemple, fără a se limita la: pluguri, semănători, cultivatoare, remorci, echipamente de fertilizare și irigare, combinate de recoltat etc.

    În cadrul acestui program, TVA nu este eligibilă pentru ajutor, cu excepția cazului în care nu este recuperabilă în temeiul legislației naționale privind TVA.

    ”Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziție (…) a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente. În cazul tinerilor fermieri (…), intensitatea sprijinului poate fi majorată la 80%. Finanțarea în cadrul prezentei scheme poate fi acordată sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul/tractor sau a unei maşini agricole autopropulsată uzat/ă. Cursul RON/EUR utilizat în cadrul schemei este cursul inforEuro aferent lunii anterioare demarării sesiunii de înscriere„, se mai arată în documentul aflat încă în lucru și care ar putea suferi modificări.

    Programul Rabla pentru tractoare – cererile se depun la AFM

    În cadrul schemei, sprijinul financiar se acordă în baza unei cereri de finanţare însoțită de documentele prevăzute în ghidul de finanțare, în cadrul sesiunii de înscriere, stabilită prin dispoziție a președintelui AFM. Sprijinul financiar în cadrul acestei scheme constă în alocări financiare din Fondul pentru mediu, şi se acordă în urma selectării şi notificării beneficiarului privind acceptarea cererii de finanţare, urmată de încheierea contractului de finanţare cu AFM.

    AFM nu poate finanța cheltuielile prevăzute în program realizate anterior perfectării contractului de finanţare. Ajutoarele de stat acordate prin schemă nu se cumulează cu ajutorul obținut prin proiecte și/sau programe finanțate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru aceeași achiziție efectuată în baza schemei.

    Bugetul alocat pentru acest program este de 100 milioane euro. ”Prezenta schemă se aplică de la data intrării în vigoare a acesteia până la 31 decembrie 2029”, se mai arată în documentul consultat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou