• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin MADR: Subvenție APIA majorată la 60,28 euro la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenția pe suprafață pentru schema care vizează tinerii fermieri a fost majorată. Beneficiarii vor primi în plus 14,2 euro/ha, diferența între cuantumul inițial de 46,0000 euro/ha până la 60,2988 euro/ha o recalculare făcută în Comitetul de Monitorizare pentru PNS.

    În cadrul reuniunii de astăzi, miercuri – 6 iunie, Comitetul de Monitorizare pentru PNS a agreat majorarea subvenției pentru tinerii fermieri – PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri. Noul cuantum este de de 60,2988 euro/ha. Sumele urmează să fie achitate în conturile fermierilor până la sfârșitul lunii iunie, conform unui ordin de majorarea a subvențiilor publicat de MADR.

    Citiți și: Ultima oră de la APIA! Subvenții plătite în conturile fermierilor!

    Tinerii fermieri vor primi un sume în plus pentru PD-03

    Conform unui ordin publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică, noul cuantum pe care APIA îl va achita tinerilor fermieri prin schema PD-03 Sprijin complementar pentru venit  este de 60,2988 euro/ha, adică o diferență de 14,2988 euro/ha, diferența de la cuantumul de 46,00 euro/ha fixat inițial pentru campania 2023.

    De precizat că pentru restul schemelor directe pe suprafață sumele plătite în campania 2023 au rămas neschimbate, astfel:

    PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS): 97,5715 euro/ha cuantum final;
    PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS): 51,1365 euro/ha.

    Citiți și: MADR a majorat subvenția APIA la bovine: 345,69 euro – vaca de lapte și 321,11 euro – vaca de carne

    După ce ordinul publicat pe site-ul MADR va fi publicat în Monitorul Oficial, APIA poate face plățile pentru fermierii care sunt eligibili pentru PD-03 Sprijin complementar pentru venit. În referatul de aprobare al ordinului citat se menționează că fermierii vor primi diferența până la sfârșitul lunii iunie.

    ”Pentru a maximiza utilizarea plafonului alocat României pentru plățile directe, se realocă cca. 4,86 milioane euro, neconsumate în cadrul ecoschemelor PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale), PD – 08 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, către PD 03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri , suplimentare care va permite acordarea următorului cuantum: 60,2988 euro/ha”, se arată în referatul de aprobare al ordinului. Suma care urmează să fie achitată pentru tinerii fermieri este de 4.857.841,70 euro.

    Conform sursei citate, fermierii urmează să primească diferența de bani până la finalul lunii iunie. ”Întrucât termenul de finalizare pentru efectuarea tuturor plăților directe din cadrul FEGA, este luna iunie 2024, cu încadrarea în cuantumurile maxime planificate în PS PAC 2023-2027, pentru a se evita dezangajarea alocării financiare aferente anului 2023, este necesar să se aprobe în regim de urgență realocările sumelor disponibile și să se stabilească cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor mai sus menționate, urmând ca APIA să efectueze plățile către aceștia până la finalul lunii iunie a.c”, se precizează în document.


    Te-ar mai putea interesa

    România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!” Tuta absoluta la tomate. Prevenire, combatere

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar