Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului
Roxana Dobre -Mai multe subvenții acordate de la bugetul de stat au termen de achitare finalul acestui an. Data de 31 decembrie este ultima zi în care Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Direcțiile Agricole Județene (DAJ) mai poate face viramente din alocările bugetare pe anul în curs.
Sumele achitate din bugetul de stat alocat pentru acest an au termen clar de plată până la sfârșitul lunii decembrie. Beneficiarii de plăți făcute din bani naționali așteaptă o serie de scheme și ajutoare de stat pentru care autorizările la plată se fac obligatoriu până la 31 decembrie.
Citiți și: Avans APIA – plăți la zi. Lista fermierilor care încasează prima tranșă din subvenții
Subvenții APIA cu termen de plată 31 decembrie. Ajutorul pentru motorină, Trim. III
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a achitat fermierilor plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare. În luna decembrie beneficiarii acestei plăți așteaptă și sumele pentru trimestrul III, lunie iulie-septembrie. Cuantumul ajutorului de stat transferat în conturile fermierilor este de asemenea calculat anual și se achită sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.
Pentru trimestrul III, perioada de depunere a cererilor a fost 1-31 octombrie. Reamintim că pentru anul de cerere 2024, plata subvenției la motorină s-a făcut de către APIA la un cuantum de 1,746 lei/litru pentru perioada 1 ianuarie 2024—30 iunie 2024 inclusiv și urmează să se achite la un cuantum de 2,079 lei/litru pentru perioada 1 iulie 2024—31 decembrie 2024 inclusiv. De precizat că pentru trimestrul IV, plățile urmează să se facă din bugetul alocat în anul 2025.
Citiți și: Subvenția APIA la motorină în 2024 – ghid complet: condiții, acte necesare, plăți
Plata pentru despăgubirile de secetă trebuie finalizată până pe 31 decembrie
Deși ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat deja că plățile pentru despăgubirile de 1.000 lei/hectar calamitat s-au efectuat în luna noiembrie, termenul maxim până la care Direcțiile Agricole pot transfera banii este 31 decembrie. Acesta este prevăzut în Ordonanța de Urgență nr. 120 din 9 octombrie 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1034 din 15 octombrie.
Valoarea maximă a ajutorului este de 200 euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, care nu depășește 30% din costurile eligibile. Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2024. Suma alocată pentru despăgubiri este de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei).
De precizat că fermierii care nu au în conturi sumele cuvenite până la finalul anului nu vor mai putea încasa despăgubirile de secetă ulterior decât dacă o instanță decide acest lucru.
Plata ajutorului de minimis pentru usturoi, până pe 31 decembrie
Dacă în cazul culturii de roșii plățile pentru tranșa a II-a s-au făcut la începutul lunii octombrie, conform OUG 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate, la usturoi fermierii așteaptă banii până 20 decembrie. Guvernul a aprobat deja suma de 225.721.000 lei credite de angajament și credite bugetare, din care 41.582.000 lei pentru plățile la cultura de usturoi.
Cuantumul ajutorului de stat se plătește în lei în cuantum de 1.500 euro/hectar, cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar. Plata sumei reprezentând ajutor de stat se efectuează până la data de 20 decembrie 2024 inclusiv, cu condiția depunerii documentelor privind obținerea și valorificarea unei cantități de minimum 3 kg/10 mp de usturoi, de pe suprafața stabilită de către DAJ. Documentele privind obținerea și valorificarea producției de usturoi, reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare și trebuie depuse de către beneficiari la DAJ până cel târziu la data de 2 decembrie 2024 inclusiv.
O altă plată așteptată de fermieri este pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru irigații, realizat în anul 2024. Despre acest ajutor puteți citi aici: Guvernul a aprobat banii necesari pentru subvenția fermierilor care irigă