• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Grâului la Diosig: 1.000 de fermieri și profesioniști, peste 60 de soiuri și 50 de companii partenere

    Daniel Befu -

    Ziua Grâului de la Diosig, din județul Bihor, a reușit să se impună în acest an ca cea mai mare sărbătoare a cerealelor păioase din partea de vest a țării. Organizatorii au estimat pentru ediția curentă o participare de circa 1.000 de fermieri și profesioniști din agribusiness, atracția principală a evenimentului fiind reprezentată de cele peste 60 de soiuri de grâu, orz și orzoaică și de standurile a peste 50 de companii partenere.

    Cea de-a XVII-a ediție a Zilei Grâului de la Diosig a reprezentat o demonstrație de forță organizatorică depusă de trio-ul Agroind Caucaeu (compania care a și găzduit platforma), Agrotex Carei și Promat Tășnad. Evenimentul a atras o participare numeroasă de fermieri din mai multe județe, precum Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj sau Timiș.

    Mihai Corbuț, fondator Agroind Cauaceu, la Ziua Grâului 2024

    „Este un eveniment foarte important pentru toți fermierii din zonă și nu numai. Încercăm să le prezentăm în această platformă noile soiuri de grâu care apar în piață, noile produse pe care îi încurajăm să le folosească în tehnologiile lor din fermă. Avem peste 60 de soiuri de cereale păioase în această platformă, sunt peste 50 de companii care își prezintă produsele în această zi aici la Diosig. Din punctul meu de vedere este cel mai important, este cel mai vechi, este cel mai mare eveniment care se organizează în vestul României pe acest sector”, ne-a declarat Dan Corbuț, fermier și fondator al Agroind Cauaceu, gazdă tradițională la Zilei Grâului de la Diosig.

    La rândul său, inginerul Mihai Budai, cel care s-a ocupat de tehnologia aplicată în loturile de la Diosig, ne-a mărturisit că loturile demonstrative din acest an au venit cu noi provocări în special prin prisma condițiilor meteo care condus la adaptarea tehnologiilor aplicate.

    Ing Mihai Budai, coonsilier tehnic Agroind Cauaceu, a stabilit și aplicat tehnologia din loturile de la Ziua Grâului 2024

    ”Suntem într-un an foarte atipic. Dacă în februarie a început primăvara, a fost pentru prima dată în cei peste 30 de ani de când fac agricultură când în 5-7 aprilie am avut parcele ce erau deja înspicate. În mod normal, acest lucru se întâmpla în 5-7 mai. Anul acesta recoltatul va fi cu trei săptămâni mai devreme. (…) Este vorba despre suma gradelor utile – nefiind iarnă și grâul nefiind o plantă pretențioasă la temperaturi, dacă acumulează gradele utile de vegetație, el își poate termina vegetația în 10 iunie, nu în 10 iulie, cum ar fi fost normal. (…) Am avut atac mare de dăunători. Muștele cerealelor care apăreau de regulă în a doua jumătate a lunii mai, acum au fost prezente începând din 15 februarie. Este motivul pentru care la fiecare dintre cele trei tratamente efectuate în platformă am introdus și insecticid – de contact și ingestie, dar și sistemic”, a explicat consilierul Agroind Cauaceu.

    Dacă timp de două luni, culturile nu au primit decât ploi sub 4 litri pe metru pătrat, ulterior au venit și precipitații care au contribuit la recuperarea plantelor. ”În perioada fără precipitații am ajutat plantele cu molecule organice: aminoacizi, extract de alge și produse ce au în componența lor fitohormoni de creștere și de dezvoltare: auxină, citochinină si giberelină”, a spus inginerul.

    ”Fertilizarea s-a făcut fazial, cu 150 de kilograme de uree la desprimăvarare, iar ulterior am revenit cu 200 de kilograme de nitrocalcar la faza între 2 și 3 internodii, când este consumul mai ridicat de azot. Am avut noroc atunci că au venit ceva ploi, nu mari, dar au fost între 18 și 22 de litri pe metrul pătrat, ceea ce a dus la dizolvarea îngrășămintelor și punerea lor la dispoziția plantelor”, a punctat Mihai Budai.

    Loturile de cereale păioase, semănate la finalul lunii octombrie

    O altă caracteristică a platformei de la Diosig l-a reprezentat semănatul tardiv. Loturile au fost înființate la finalul lunii octombrie, inginerul Budai recomandând în contextul schimbărilor climatice, cu toamnă lungă și ierni blânde, un semănat cât mai tardiv. ”Trebuie întârziat semănatul: orzul să nu se semene mai devreme de 10-15 octombrie, iar grâul undeva după 15 octombrie. Noi această platformă am semănat-o în 30-31 octombrie, fapt ce a dus la evitarea atacului de afide și de cicade în toamnă și astfel am evitat și virozările”, a evidențiat consilierul tehnic al Agroind Cauaceu.

    La cum se prezintă culturile de la Ziua Grâului de la Diosig, inginerul Budai estimează producții ce vor porni de la 7,5 tone le hectar și vor putea atinge 8,5, chiar 9 tone la hectar. Situația nu este una generală pentru nord-vestul țării, existând zone unde fermierii vor avea pierderi, cu recolte de numai 3,3-4 tone la hectar, cu o medie regională estimată la 5,5-6 tone le hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius