Fertilizarea culturilor – o verigă necesară pentru obținerea unor producții superioare
Angelica Lefter -Folosirea îngrășămintelor chimice reprezintă o cerință de bază a tehnologiilor agricole actuale. Atunci când sunt aplicate corect, în raport cu însușirile solului, cu cerințele plantelor, corelate cu fenofaza de vegetație și condițiile climatice, contribuie la sporirea continuă a producțiilor până la atingerea potențialului genetic al soiurilor și hibrizilor. Întrucât resursele naturale sunt pe terminate, nouă celor implicați în agricultură ne revine sarcina de a asigura securitatea alimentară a întregii omeniri în condiții de eficiență energetică ridicată, cunoscându-se faptul că agricultura este o mare consumatoare de energie și resurse (petrol, gaze naturale), de aceea se impune un management integrat al nutriției plantelor.
Solul a fost și va rămâne, cel puțin pentru următoarele decenii, principalul mijloc de producție din agricultură, care, odată degradat nu îl mai putem reface. Practicarea agriculturii de ”tip minerit”, promovată și susținută de către unii ”specialiști” care activează astăzi în domeniul agricol, în care cantitatea de nutrienți extrasă din sol de recoltă este mai mare decât aportul adus prin fertilizarea organo-minerală va conduce în timp la scăderea fertilității solurilor și reducerea producțiilor. Caracterul schimbător al condițiilor climatice din ultimii ani și populația aflată într-o continuă creștere obligă la adaptarea tehnologiilor agricole pentru obținerea unor producții superioare cu un impact cât mai redus asupra solului și a mediului înconjurător.
Eurograin și Dekagrow Kali – recomandarea DEKAGRO
Pentru o eficiență ridicată și un impact redus asupra mediului trebuie ca alegerea sortimentului de îngrășăminte să fie făcută ținându-se cont și de pH-ul solului care prin prezența în exces a fierului și a aluminiului ce se găsește în solurile acide sau a calciului ce se găsește în solurile bazice pot reduce eficiența unui îngrășământ. Astfel pentru fertilizarea de bază a culturilor de toamnă ce urmează a fi înființate, compania DEKAGRO recomandă folosirea produselor Eurograin sau Dekagrow Kali.
Aceste produse, suplimentar macro și micro nutrienților conținuți înglobează tehnologia DekastimProtec, o componentă biostimulatoare omologată conform CE 2019/1009, intrată în vigoare în 2022. Această tehnologie oferă o serie de beneficii precum:
- oferă protecție nutrienților împotriva fenomenelor de blocare sau retrogradare (în cazul fosforului) sau împotriva levigării (în cazul azotului și sulfului) și a volatilizării (în cazul azotului).
- prezența grupărilor funcționale active cu un grad mare de chelatare contribuie la creșterea gradului de absorbție a macro și micro nutrienților din rezerva solului (mobilizare).
- ajută la dezvoltarea sistemului radicular și a perișorilor absorbanți cu un impact pozitiv în ceea ce privește coeficientul real de utilizare a nutrienților.
- ajută dezvoltarea armonioasă a plantelor și crește toleranța la factorii de stres.
- contribuie la dezvoltarea microorganismelor benefice din rizosferă.
Prin prezența substanțelor humice solubilizate ce se găsesc în componența îngrășământului se îmbunătățesc proprietățile fizice ale solului facilitând structurarea și refacerea relațiilor cu apa și aerul. Totodată se îmbunătățește capacitatea de schimb cationic a solurilor contribuind la sporirea fertilității naturale a solurilor și stimularea activității microbiologice.