• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

    Oana Timar -

    Rezultate alegeri europarlamentare 2024 – prima listă cu posibili europarlamentari români se conturează din partea alianței PSD-PNL. Cu candidați pe listă comună și cu un procent de 53% dat rezultatele exit poll-uri, coaliția guvernamentală va putea trimite la Bruxelles 14 reprezentanți, arată primele calcule. Funcțiile de eurodeputați vor fi preluate în ordinea de pe lista de candidaturi, pe această listă figurând și actuali europarlamentari care fac parte și în prezent din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European: Dan Motreanu și Daniel Buda, acesta din urmă deținând și funcția de vicepreședinte al acestei Comisii.

    Conform rezultatelor pentru alegerile europarlamentare, listele cu europarlamentarii români încep să se contureze.  Conform datelor provizorii furnizate, luni seara, de Biroul Electoral Central, cu un scor de 48,70%, PSD și PNL a obținut la redistribuire 19 locuri de eurodeputat:

    1. Mihai Tudose – PSD
    2. Rareş Bogdan – PNL
    3. Gabriela Firea – PSD
    4. Dan Motreanu – PNL
    5. Claudiu Iulian Manda – PSD
    6. Adina Vălean – PNL
    7. Victor Negrescu – PSD
    8. Vasile Dîncu – PSD
    9. Daniel Buda – PNL
    10. Maria Grapini – PSD
    11. Gheorghe Cârciu – PSD
    12. Siegfried Mureşan – PNL
    13. Adrian Dragoş Benea – PSD
    14. Mircea Hava – PNL
    15. Dan Nica – PSD
    16. Gheorghe Falcă – PNL
    17. Ştefan Muşoiu – PSD
    18. Roxana Mînzatu – PSD
    19. Virgil Popescu PNL

    Conform acelorași rezultate, celelalte formațiuni care vor avea europarlamentari vor fi AUR, PMP, Forța Dreptei, USR, UDMR și SOS care, fie cu lista individuale sau în coaliție, au depășit pragul de 5%. România va avea un singur europarlamentar independent, pe Nicu Ștefănuță.

    AUR va avea 6 europarlamentari, cu un scor de 14,95% la alegerile europarlamentare:

    1. Cristian-Vasile Terheș
    2. Claudiu-Richard Târziu
    3. Gheorghe Piperea
    4. Maria-Georgiana Teodorescu
    5. Adrian-George Axinia
    6. Șerban-Dimitrie Sturdza

    Conform rezultatelor de la vot, Alianța Dreapta Unită a obținut un rezultat de 8,61% și va trimite în Parlamentul European 3 europarlamentari:

    1. Dan Barna (USR)
    2. Vlad Voiculescu (USR)
    3. Eugen Tomac (PMP)

    UDMR trimite doi europarlamentari cu un procent de 6,53% și va merge în PE cu doi reprezentanți:
    1. Iuliu Winkler
    2. Lorant-Gyorgy Vincze

    S.O.S România a avut 5,04% și va avea doi europarlamentari:
    1. Diana Iovanovici-Șoșoacă
    2. Luis-Valentin Lazarus

    Independenți:
    1. Nicu Ștefănuță – 3,05%

    PPE, cel mai mare număr de europarlamentari

    Conform Agerpres, Parlamentul European (PE) creditează duminică noapte grupul Partidului Popular European (PPE) cu 189 de locuri în viitoarea legislatură, în baza unei proiecţii realizate plecând de la rezultate provizorii şi estimări din 26 de ţări.

    Ultima proiecţie a PE se bazează pe rezultate parţiale din 22 de ţări, rezultate finale din Malta şi estimări din alte trei state. Singura ţară din care lipsesc estimările este Irlanda.

    Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar urma să obţină 135 de locuri, iar Renew Europe, 83 de locuri, conform noii proiecţii.

    Potrivit acestei proiecţii, grupurile PPE, S&D şi Renew, care au format şi în fosta legislatură „marea coaliţie” care a decis compromisurile în hemiciclul european, ar urma să cumuleze 407 de locuri dintr-un total de 720 şi vor continua să deţină controlul în legislativul comunitar.

    Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) este creditat cu 72 de locuri, potrivit noii proiecţii bazate pe estimări din 26 de ţări.

    Grupul Identitate şi Democraţie (ID) ar urma să obţină 58 de locuri, conform proiecţiei PE, după ce a capitalizat rezultatele foarte bune din Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a formaţiunea a fost exclusă din grupul ID face ca locurile sale să nu fie atribuite acestuia în prima proiecţie a PE.

    Ursula von der Leyen are voturile necesare pentru a continua să conducă viitoarea Comisie Europeană

    Ursula von der Leyen a declarat duminică noapte, în hemiciclul Parlamentul European de la Strasbourg, că este încrezătoare că poate obţine un nou mandat ca preşedintă a Comisiei Europene, după ce proiecţiile iniţiale centralizate de Parlamentul European au arătat că Partidul Popular European (PPE) va câştiga cele mai multe mandate în noul legislativ comunitar.

    ”Da, sunt încrezătoare, dar bineînţeles că ştiu că e multă muncă în faţă. Dar sunt cu siguranţă încrezătoare în ceea ce priveşte candidatura pentru al doilea meu mandat. cest rezultat este despre responsabilitate. Suntem cel mai puternic partid, am obţinut o majoritate covârşitoare. Cu asta vine responsabilitatea de a construi o Europă foarte puternică”, a spus ea.

    Conform celei mai recente proiecţii a Parlamentului European plecând de la estimări din 23 de ţări, grupurile PPE, S&D şi Renew, care au format şi în fosta legislatură ”marea coaliţie” care a decis compromisurile în hemiciclul european, ar urma să cumuleze 409 de locuri dintr-un total de 720 şi vor continua să deţină controlul în legislativul comunitar.

    Von der Leyen le-a întins o mână socialiştilor şi liberalilor pentru formarea unei noi coaliţii de centru în PE.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!