• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bulgaria estimează o producție de grâu de peste 6 milioane de tone

    Violina Gorcinschi -

    Bulgaria se așteaptă la o recoltă de până la 6,3 milioane de tone de grâu și de 800.000 tone de orz pentru acest sezon, potrivit oficialilor din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației de la Sofia. În cadrul deschiderii campaniei de recoltare, ce a avut loc recent, ministrul Agriculturii bulgar, Georgi Tahov, și-a exprimat optimismul cu privire la siguranța alimentară a țării.

    Bulgarii au început recoltarea pe câmpuri. Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii din Bulgaria, dar și ai asociațiilor producătorilor de cereale, și-au exprimat recunoștința față de eforturile fermierilor și mulțumirea cu privire la volumul estimat al recoltelor din acest an, potrivit Agri.bg.

    6,3 milioane tone de grâu – recoltă estimată pentru 2024 (foto: money.bg)

    Estimări: Bulgarii vor recolta până la 6,3 milioane tone de grâu

    Suprafețele de recoltare a grâului sunt estimate, în acest an, la aproape 11 milioane decare, iar cele cu orz, la 1,6 milioane decare. Potrivit datelor preliminare ale Ministerului Agriculturii, producția estimată pentru recolta 2024 va fi cuprinsă între 6,1 și 6,3 milioane de tone de grâu și peste 800.000 de tone de orz.

    Citește și: Se pregătesc combinele! Primii care încep secerișul sunt fermierii din vestul țării

    „Acest lucru îmi dă motive să fiu liniștit că echilibrul alimentar al țării noastre va fi asigurat”, a spus ministrul Agriculturii și Alimentației, Georgi Tahov, la deschiderea campaniei de recoltare 2024 în satul Zlatitrap, Plovdiv.

    Potrivit acestuia, spațiul de depozitare a cerealelor bulgarilor este disponibil în proporție de aproximativ 80%, iar în acest moment, sunt în stoc între 2,8 și 3 milioane de tone de cereale și culturi oleaginoase. „Toate aceste cifre sugerează că nu va fi nicio grijă cu privire la recoltarea și depozitarea recoltei”, a adăugat Tahov .

    Reprezentanții producătorilor de cereale din Bulgaria au mulțumit fermierilor pentru eforturi și perseverență.

    „Recolta este momentul în care noi toți – fermierii, culegem roadele muncii noastre. Vreau să mulțumesc tuturor fermierilor pentru perseverența cu care contribuie la furnizarea pâinii pentru stat”, a declarat, la rândul său, Ilie Prodanov, Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NAZ).

    Începutul recoltei este un eveniment mult așteptat, parte a identității naționale bulgare. Celebrarea acestei zile simbolizează respectul pentru munca fermierilor. În mod tradițional, în fiecare an evenimentul este găzduit de un reprezentant al Asociației Producătorilor de Cereale din altă regiune a țării. Anul acesta, a fost rândul Uniunii Producătorilor de Cereale din Plovdiv.

    Citește și: Producția totală de cereale românești a crescut în 2023 la 20,57 milioane de tone

    „Recolta este cea mai mare sărbătoare a muncii din viața strămoșilor noștri. Trebuia să înceapă într-o zi bună, astfel încât recolta să fie bogată și munca să fie controversată pe tot parcursul verii”, a adăugat Președintele Uniunii Producătorilor de Cereale din Plovdiv, Liudmil Rabotov.

    Evenimentul a debutat cu o ceremonie oficială sub deviza „Fie ca grâul să fie de aur pe câmp, să fie boaba mare la spic!”, după care a avut loc ritualul de treierat. Evenimentul face parte din inițiativa europeană „Pâinea păcii”, care reunește 12 țări din Europa Centrală și de Est.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare