• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Marius Roman: Lucrări de vară în livadă. Îngrijirea pomilor în iunie-august

    Oana Timar -

    Lucrări de vară în livadă – îngrijirea pomilor în perioada iunie – august. Dr. ing Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, a prezentat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 care sunt principalele lucrări de îngrijire a pomilor fructiferi în sezonul cald. Pomicultorul a punctat mai ales importanța irigării, dar și a tăierilor în verde.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, marți – 11 iunie, de pe TVR 1, pomicultorul Marius Roman a subliniat că vara nu este deloc un sezon lipsit de lucrări în livadă. Activitatea de cules este una intensă, mai ales la speciile sâmburoase – cireși, piersici sau caiși, dar nu trebuie neglijată și activitatea de îngrijire a pomilor fructiferi care au nevoie specifice în această perioadă.

    Citiți și: Lucrări în livadă în luna iulie. Îngrijire pomi vara

    Inginerul Marius Roman este doctor în științe horticole

    Lucrări de vară în livadă: irigarea

    Cea mai importantă lucrare de îngrijire a pomilor vara este irigarea. Zilele călduroase au un impact direct asupra pomilor care trebuie susținuți cu un aport suplimentar de apă. Dacă nu dispuneți de un sistem de irigare, udarea se poate face la baza pomului cu furtunul sau cu apă turnată din găleată.

    ”Traversăm o perioadă extrem de secetoasă în care trebuie să avem foarte mare grijă în ceea ce privește partea de irigare, iar odată cu irigatul trebuie să administrăm și fertilizanți. În această perioadă, pe lângă faptul că este creșterea intensivă a lăstarilor, și pomii se dezvoltă și are loc și diferențierea mugurilor floriferi la foarte multe dintre specii pentru anul următor, când trebuie să se dezvolte și fructele, ceea ce înseamnă un consum foarte mare de nutrienți dar și de apă. Mai mult decât atât, temperaturile foarte ridicate fac ca evapotranspirația, pierderea apei, să fie foarte mare și atunci trebuie să avem foarte mare grijă pe partea de irigat. Noi irigăm în plantații săptămânal, câteodată chiar de două ori pe săptămână cu norme destul de mari de apă, de peste 50 de metri cubi per hectar”, a declarat ing. Marius Roman.

    Lucrări de vară în livadă: combatere buruieni

    Combaterea buruienilor nu trebuie neglijată pe timpul verii. Straturile de iarnă dintre pomi trebuie curățate, cosite și îngrijite pentru ca ele să nu devină un loc unde se ascundă dăunătorii și să nu sărăcească de nutrienți solul din jurul arborilor.

    ”O serie de lucrări de vară în livadă sunt legate de întreținerea solului, atât întreținerea solului pe rânduri, pe distanța dintre pomi pe rând. Aceste lucrări se fac mecanizat cu anumite utilaje, o freză cu palpator, dar bineînțeles trebuie să să fim foarte atenți și la distrugerea buruienilor care sunt în în intervalul dintre rânduri – noi și marea majoritate a fermierilor practicăm această înierbare naturală care ajută să se poată intra imediat în livadă, chiar și după ploi, atât la recoltat cât și la alte lucrări, inclusiv tratamente fitosanitare, motiv pentru care trebuie să avem foarte mare grijă să nu lăsăm burienile să dezvolte foarte mult și să tocăm aceste buruieni, să le cosim. Buruienile sunt plantă-gazdă pentru dezvoltarea și ulterior propagarea bolilor, dăunătorilor și agenților patogeni”, a avertizat fondatorul Pepinierelor Roman.

    Lucrări de vară în livadă: tratamente fitosanitare

    Vara se aplică o serie de tratamente fitosanitare la pomii fructiferi. Acestea sunt menite să combată bolile și dăunătorii, urmându-se scheme adaptate fiecărei specii și problemelor depistate în livadă. ”La fel de importante sunt și tratamentele fitosanitare care trebuie făcute în continuare. Bineînțeles se fac cu anumite produse și se respectă timpul de pauză de la aplicarea ultimului tratament și până la recoltat. Tratamentele se continuă și după recoltat, mai ales la speciile sâmburoase”, a spus inginerul.

    Lucrări de vară în livadă: tăieri în verde

    Tăierile în verde sunt o lucrare de bază pe timpul verii. Acestea încep din luna iunie, odată cu culesul cireșului.

    Citiți și: Tăieri în verde la pomi fructiferi. Cum și când se fac – perioade

    ”Primele specii care se recoltează: cireș, vișin, urmate de cais, piersic și prunii mai timpurii. Este indicat să aplicăm tăierile în verde, tăieri care se aplică imediat după recoltarea fructelor. Este foarte important să le facem în acest moment pentru a direcționa hrana către creșterile vegetative care ne rămân în plantație. La plantațiile tinere aplicăm indiferent de specie aceste tăieri în verde încă din luna iunie, când deja lăstarii au creșteri anuale, au peste 40-50cm și astfel formăm coroanele pomilor, eliminăm lăstarii care nu ne sunt de folos în formarea coroanelor și bineînțeles ne ajută valul doi de creștere. Astfel câștigăm de multe ori un an astfel încât plantațiile vor intra mai repede pe pe rod”, a explicat pomicultorul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ing. Marius Roman, Pepinierele Roman (11.06.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou