Producător: Zmeura se vinde în România cu un preț de trei ori mai mare decât în R. Moldova
Roxana Dobre -Zmeura românească, mai scumpă și de 3-3,5 ori decât în Republica Moldova. Conform unei analize făcute pe un grup de producători, fructul de pădure pentru care sezonul de cules este la început poate ajunge și la 40 de lei kilogramul.
Pe un grup dedicat producătorilor de fructe moldoveni, fermierii au primit o serie de sfaturi pentru ca afacerea de zmeură să devină un succes. Comparația a venit cu prețurile pe care le practică producătorii din România și care sunt, conform unei analize din postare, și de 3-3,5 ori mai mari decât în Republica Moldova.
Citiți și: Soiul de zmeură Polka – cel mai bun fruct, la cel mai bun preț!
Preț zmeură România vs. Republica Moldova
Potrivit analizei făcute pe grupul de producători din Republica Moldova, zmeura din țara noastră de vinde și de 3-3,5 ori mai scump decât cea din recoltele vecinilor noștri moldoveni.
”Buna ziua producătorii de zmeură. Am facut o mică analiză a preturilor la zmeură din zona de sud (județele Galați, Constanța) a României, am rămas destul de frapat de prețurile de achiziție la tarabe și în supermarketurile locale (Kaufland, Carrefour). Deci prețurile de pornire în noul sezon au fost de la 35 – 40 lei/ caserolă (133 – 152 lei moldovenești/kg) cam două săptămâni în urmă, ca la momentul acestea sa fie între 25 -30 lei kg, caserole de 250 grame și 0,500 kg. La fermierii mici prețurile sunt asemănătoare, cei care vând la tarabe si magazine mici. Dacă este să facem un mic calcul matematic, atunci aceste prețuri sunt cu 3-3,5 ori mai mari decât în Republica Moldova”, a fost concluzia publicată pe grupul producătorilor moldoveni de fructe.
Citiți și: Zmeura neagră: înființarea plantației, tăieri și producție de fructe
Afacerile românești cu zmeură, model pentru producătorii din Republica Moldova
La finalul postării de pe grupul de producători se trage și o concluzie pentru fermierii moldoveni: trebuie să ia măsuri pentru a dezvolta cât mai bine afacerile de succes din agricultură.
”Trageți singuri concluziile. Ori faceți o afacere de succes, faceți cooperative și vindeți unde este mai scump, ori lucrati pentru procesare si nu vă stresați tare. Un factor important este să nu coborâți prețurile de vânzare artificial față de cele stabilite de producătorii locali din România”, se mai arată în postarea făcută în mediul online.