• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lovitură pentru fermieri: Legea restaurării naturii – adoptată la limită. Ministrul Fechet a votat PENTRU!

    Angelica Lefter -

    Legea pentru restaurarea naturii, una dintre cele mai importante și disputate politici de mediu ale Uniunii Europene (UE), a fost aprobată de țările membre. Votul a fost unul la limită, iar România, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condus de Mircea Fechet, a votat pentru acest act normativ care va aduce noi reglementări ”verzi” în sectorul agricol.

    Țările Uniunii Europene au aprobat astăzi, luni – 17 iunie, după multe întârzieri, o politică emblematică de refacere a naturii deteriorate, prima lege ecologică adoptată de la alegerile europarlamentare din această lună. Votul din consiliul de miniștri a fost strâns, iar legea a trecut doar după ce ministra Mediului din Austria a votat ”pentru”, sfidând poziția cancelarului Karl Nehammer, potrivit Hotnews.ro care citează Reuters și Der Standard.

    Citiți și: Legea privind restaurarea naturii a fost adoptată de Parlamentul European

    Legea privind refacerea naturii, printre cele mai importante politici de mediu ale UE (foto: Ministerul Mediului – România)

    Legea restaurării naturii vizează, printre altele, reducerea sau oprirea folosirii pesticidelor și îngrășămintelor chimice

    Legea privind refacerea naturii se numără printre cele mai importante politici de mediu ale UE, impunând statelor membre să introducă măsuri de refacere a naturii pe 20% din teritoriul lor terestru și maritim până în 2030.

    Miniștrii mediului din țările UE au sprijinit această politică, luni – 17 iunie, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, ceea ce înseamnă că acum, măsura poate fi adoptată ca lege. Votul a avut loc după ce ministra austriacă a mediului, ecologista Leonore Gewessler, și-a sfidat partenerii conservatori din coaliție, angajându-se să susțină această politică, oferind astfel un sprijin suficient pentru adoptarea ei.

    În vreme ce o majoritate clară a statelor a votat în favoarea legii, cvorumul necesar – adică 65% din rezidenții UE – a putut fi atins doar mulțumită votului Austriei. ”Știu că mă voi confrunta cu opoziție în Austria în această privință, dar sunt convinsă că este momentul să adoptăm această lege”, a declarat Gewessler înainte de vot.

    Citiți și: Legea privind restaurarea naturii în UE va fi revizuită după alegerile europene

    Politica UE are drept scop inversarea declinului habitatelor naturale din Europa – 81% dintre acestea sunt clasificate ca fiind într-o stare de sănătate precară – și include obiective specifice, de exemplu, refacerea zonelor umede, pentru ca acestea să poată absorbi emisiile de CO2.

    Legea mai vizează reducerea și/sau oprirea folosirii pesticidelor și îngrășămintelor chimice, precum și promovarea protejării zonelor sălbatice.

    Ministrul Mediului, Mircea Fechet (foto: Ministerul Mediului – România)

    Ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, a votat pentru adoptarea legii

    Ministrul român al Mediului Mircea Fechet și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu au condus, astăzi, delegația României la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, reuniune organizată de Președinția belgiană a Consiliului UE, se arată într-un mesaj oficial al MMAP.

    ”Biodiversitatea şi protecţia naturii sunt priorităţi cheie pentru România, o țară care găzduiește valori naturale excepționale. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat constant în elaborarea prezentului regulament. Textul final reflectă într-o mare măsură specificul nostru național”, a precizat Mircea Fechet.

    Țările UE și Parlamentul European au negociat anul trecut un acord privind această lege, însă în ultimele luni aceasta a fost criticată de unele guverne, pe fondul protestelor fermierilor furioși față de reglementările costisitoare ale UE.

    Vot state membre pentru Legea restaurării naturii

    În cele din urmă, Finlanda, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Suedia au votat luni împotriva legii. Belgia s-a abținut, iar România a votat pentru adoptarea legii.

    Țările UE plănuiau să aprobe această politică în martie, dar au anulat votul după ce Ungaria și-a retras în mod neașteptat sprijinul, eliminând majoritatea redusă în favoarea acesteia.

    Unele țări, printre care Olanda, și-au exprimat îngrijorarea că această politică ar putea încetini extinderea parcurilor eoliene și a altor activități economice, în timp ce Polonia a declarat luni că politica nu conține un plan de finanțare a protecției naturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial