• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea privind restaurarea naturii a fost adoptată de Parlamentul European

    Angelica Lefter -

    Plenul Parlamentului European a adoptat Legea privind restaurarea naturii, act normativ ce nu este agreat de fermieri, dar nici de unii politicieni europeni care au spus în repetate rânduri că legea este ”prost redactată”. Aceasta ar avea ca scop restabilirea populațiilor de specii prin îmbunătățirea și extinderea habitatelor acestora.

    O coaliție eurodeputați de centru-dreapta, extremă-dreapta și naționalist-conservatori nu a reușit să se opună controversatei legi privind restaurarea naturii, pe fondul unui val de proteste ale fermierilor și a alegerilor europene din iunie. Legea a fost adoptată, marți – 27 februarie, de plenul PE la Strasbourg, cu 329 de voturi pentru și 275 împotrivă, potrivit euractiv.ro.

    Citiți și: Legea de refacere a naturii – impact major în agricultură. COPA-COGECA trage semnalul de alarmă

    Legea europeană pentru restaurarea naturii are ca scop restabilirea populațiilor de specii prin îmbunătățirea și extinderea habitatelor acestora (foto: deminas.ro)

    De aproximativ 40 de ani, 20 de milioane de păsări au dispărut din Europa în fiecare an

    Aproximativ 80% dintre zonele naturale ale Europei se află într-o stare proastă, în principal din cauza exploatării intensive a mărilor și a pământului, care distruge ecosistemele.

    Pentru europarlamentara ecologistă germană Jutta Paulus, ”legea restaurării naturii ar trebui văzută ca un punct de plecare și o parte integrantă a strategiei de biodiversitate și a obiectivelor noastre climatice”. Ea a adăugat că ”eurodeputații ar trebui să asculte știința și să ofere fermierilor posibilitatea de a se adapta la un sistem agricol rezistent și durabil”.

    Potrivit unui studiu publicat în PNAS în mai 2023, 20 de milioane de păsări au dispărut din Europa în fiecare an în ultimii 40 de ani.

    În ultimul deceniu, cel puțin 70 până la 80% din populația de insecte a dispărut din regiunile dominate de activitățile umane și de agricultura intensivă, potrivit unui studiu internațional coordonat de Anders Moller și publicat în Avian Research în 2021.

    Potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), 30-50% din ecosistemele bogate în carbon trebuie restaurate pentru a limita încălzirea globală la mai puțin de 2° grade.

    Comisia Europeană estimează că refacerea mediului natural ar genera aproximativ 1.860 de miliarde de euro, la un cost estimat de doar 154 de miliarde de euro.

    Citiți și: Dan Motreanu: Legea privind restaurarea naturii, schimbată radical în urma opoziției PPE. Fermierii, salvați de la faliment!

    Scopul legii – restabilirea populațiilor de specii prin îmbunătățirea și extinderea habitatelor acestora

    Legea europeană pentru restaurarea naturii are ca scop restabilirea populațiilor de specii prin îmbunătățirea și extinderea habitatelor acestora.

    Pentru a realiza acest lucru, au fost stabilite obiective specifice pentru insectele polenizatoare, ecosistemele forestiere, ecosistemele urbane, ecosistemele agricole, ecosistemele marine și conectivitatea fluvială.

    De exemplu, conform propunerii, țările europene vor trebui să inverseze scăderea populațiilor de polenizatori până în 2030 cel târziu și să urmărească o creștere măsurată cel puțin la fiecare șase ani după aceea.

    Blocul va trebui să ia măsuri pentru a revitaliza cel puțin 30% din turbării până în 2030 și 50% până în 2050. În plus, încă trei miliarde de copaci vor trebui să fie plantați în UE.

    La cererea PPE, în text a fost inclusă o clauză de ”oprire de urgență”, pentru a permite suspendarea țintelor pentru ecosistemele agricole în circumstanțe excepționale.

    Această clauză va putea fi activată atunci când disponibilitatea terenului nu mai este suficientă pentru a asigura o producție agricolă care să corespundă consumului alimentar european – o concesie făcută fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene!

    Ultimele știri

    Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare