Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar
Roxana Dobre -Fermierii din județele afectate de secetă se apropie de finalizarea campaniei de recoltat la cereale păioase. Rezultatele sunt dezastruoase, producțiile fiind și de 10 ori mai mici decât ar fi normal.
Fermierii din zona Bărăganului au ajuns la finalul treieratului și se crucesc când constată ce producții au recoltat la grâu. Au ajuns să recolteze de aproape zece ori mai putin decat in alti ani. Nici prețurile nu îi mulțumesc pe producătorii agricoli.
Producții sub 1.000 de kilograme pe hectar, în județul Buzău
Bogdan Cățoi, un fermier din comuna buzoiană Smeeni, care încheiat treieratul zilele trecute a dezvăluit că a obținut câteva sute de kilograme la hectar, de aproape zece ori mai puțin decât ar fi fost normal și ar fi obținut în anii trecuți.
„Foarte slab! Câteva boabe, seceta își spune cuvântul din nou. Pentru noi a fost un dezastru. Am reușit de pe nouă hectare să obținem undeva la 6,2 tone. Adică sub 700 de kilograme la hectar”, a spus Bogdan Cățoi pentru stiridebuzau.ro.
Combina pentru treierat își încheie activitatea cu două, trei săptămâni mai devreme decât în anii buni pentru agricultură. Utilajul agricol înaintează mult mai rapid printre spicele aproape goale, iar rezervorul de boabe se umple extrem de greu.
„Mergem prin lan cu viteză mare, de șapte kilometri pe oră, dacă nu are ce bate, nu-i material, nu-i producție. Când e an cu producție bună, mergeam undeva la trei kilometri pe oră”, a spus la rândul său mecanicul combinei de treierat.
Prețul la grâu a scăzut drastic în ultimele zile
Nici prețul nu-i ajută deocamdată pe producătorii de cereale din Buzău, deoarece piața este suprasaturată fiind plină campanie de treierat. Astfel, producătorii agricoli trebuie să găsească soluții pentru depozitare.
„A fost acum două săptămâni un preț undeva la un leu kilogramul. Acum a scăzut drastic, am înțeles că e undeva la 0,8 lei kilogramul. Adică, la 700-800 de kilograme la hectar, cu 0,8 lei, nu ne scoatem nici măcar îngrășământul, nu mai zic de semințe, de motorină”, a precizat Bogdan Cățoi.
Treieratul grâului în Bărăgan se făcea, de obicei, între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Anul acesta, etapa recoltatului a început mult mai devreme.