• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Timac Agro revoluționează din nou și lansează îngrășământul NPK care conservă apa în sol pentru plante

    Roxana Dobre -

    Timac Agro anunță o premieră la nivel mondial – lansarea îngrășămintelor ce integrează tehnologia unică SILIUP, creată special pentru a ajuta plantele să facă față mai ușor secetei. Produsul este disponibil fermierilor români și reprezintă răspunsul companiei la provocarea principală cu care se confruntă agricultorii: deficitul de apă.

    Top-Phos SILIUP este produsul revoluționar lansat pe piața din România de către compania Timac Agro România. Anunțul a fost făcut de Marius Marica – Director de Marketing Timac Agro pentru zona Mării Negre, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. Noul îngrășământ fosforic granulat activează, în primul rând, siliciul din sol, mobilizând astfel bacteriile împotriva stresului hidric.

    Citiți și: Performanță Timac: 11.000 de tone de Duofertil Eurocereal 34 livrate în ferme în mai puțin de o săptămână

    ”Din păcate, probabil cea mai mare problemă în anumite zone din România la momentul actual nu este neapărat fiziologia plantei sau partea de nutriție, ci este legată de partea de apă. Și atunci, inovația recentă în ceea ce înseamnă oferta noastră este să mergem foarte mult înspre a rezolva problematica deficienței de apă, care dacă acum zece ani de zile era sporadică sau se întâmpla o dată la cinci ani ani de zile acum începe să fie frecventă”, a spus acesta în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Marius Marica a completat că noul produs adus în piață se bazează pe cercetări temeinice realizate la nivelul UE și susținute din fonduri europene alocate cercetării. ”Lipsa apei reprezintă o temere nu a fermierilor români, nu a companiei noastre, ci a Uniunii Europene. Și drept consecință, soluția pe care o aducem pe piața din România are la bază o cercetare realizată de Uniunea Europeană împreună cu diverse companii începând cu anii 2016-2017 în care principala problematică a fost de a găsi soluții să rezolvăm problema de stres hidric. Drept consecință au fost fonduri europene care s-au acordat unor companii ca și a noastră pentru a face cercetare și a găsi care e cea mai bună soluție”, a mai arătat Marius Marica.

    Citiți și: Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companie

    Siliciul, elementul-cheie care ajută la eliminarea stresului hidric

    Reprezentantul Timac Agro a mai spus că în urma celor trei ani de testări s-a stabilit că cea mai importantă direcție care ar trebui urmărită pentru combaterea secetei la nivelul solului este cea legată de siliciu.

    ”Problematica care se pune vizavi de acest element este că, deși este o disponibilitate mărită în sol a siliciului, acesta nu este disponibil pentru plante fiindcă în mod normal este un un element greu solubil și în același timp dacă există sub formă organică provenind din resturi încorporate în sol, aceasta este greu transformată în mineral. Soluția pe care am găsit-o noi și pe care am înglobat-o în ceea ce aducem în această toamnă pe piață este să mobilizăm la maximum bacteriile care sunt responsabile de solubilizarea acestui siliciu în sol și de mineralizarea lui. Drept consecință, reușim cu această soluție să creem mai mult siliciu disponibil, atât pentru a menține puțină apă care este în sol și în același timp să reușim să și furnizăm siliciul disponibil pentru plantă, care o va ajuta să treacă peste stresul hidric. Deci soluția pe care am adus-o noi în piață, alături de parte de nutrienți, alături de parte de protecție de fosfor, conține într-adevăr o direcție clară înspre ceea ce înseamnă stresul hidric. Nu vorbim doar de fertilizare, de NPK ci vorbim de ceea ce-l doare pe fermier român: că nu poate să facă producție pentru că nu are apă în sol”, a mai menționat directorul de Marketing Timac Agro România pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Informații despre noul îngrășământ Timac Agro sunt disponibile deja pe site-ul companiei. Astfel. Top-Phos SILIUP este prezentat ca un fertilizant NPK cu tehnologie unică. un îngrășământ fosforic granulat care activează, în primul rând, siliciul din sol, mobilizând astfel bacteriile împotriva stresului hidric. Acesta se bazează pe o formă unică de siliciu avansat tehnologic care, acționând în sinergie cu TOP-PHOS, activează procesul de circulație a siliciului în sol. Acest element, bogat în mod natural în fracțiile minerale și organice ale solurilor, dar indisponibil plantelor, este pus acum la dispoziția plantelor de către bacteriile stimulate de tehnologia SILIUP.

    În al doilea rând, soluția inovatoare SILIUP constă în acumularea apei în jurul rădăcinilor, fiind conservată mai mult timp în sistemul radicular, asigurând astfel necesarul de apă pentru plantă.

    Cum acționează Top-Phos SILIUP? Siliciu PREBIOTIC și Siliciu GELIFIANT

    Tehnologia SILIUP activează două forme de siliciu. Un siliciu prebiotic care influențează mobilizarea bacteriilor existente în mod natural în sol pentru eliberarea intensivă a siliciului. Datorită siliciului prebiotic, este posibilă creșterea de bacterii cu 50%, generând cu 300% mai mult siliciu disponibil plantelor.

    Al doilea mod de acțiune al tehnologiei SILIUP este dat de activarea unui siliciu gelifiant care stochează apa în aglomerări, asigurând o conservare a apei în jurul rădăcinii plantei, chiar și în condiții de secetă severă. Acest lucru este legat, printre altele, de creșterea capacității plantelor de a regla eficient procesul de evapotranspirație.

    Tehnologia Top-Phos prezentă în îngrășământ asigură o disponibilitate mai mare a fosforului, fiind utilizat atunci când planta are nevoie, asigurând o nutriție la cerere. O eficiență mai bună a fosforului duce la un sistem radicular fortificat și o absorbție mai mare a apei și a nutrienților. Aplicarea îngrășământului cu Top-Phos duce la o înființare sigură a culturii și la o disponibilitate pe termen lung a fosforului necesar pentru  faze ulterioare de dezvoltare a plantei.

    Ce rezultate obținem cu îngrășământul Top-Phos Siliup?

    Testările arată o creștere cu 40% a absorbției de azot și o creștere cu 65% a absorbției de fosfor de către plantele care au fost bine aprovizionate cu siliciu aplicând Top-Phos Siliup.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben Post vacant de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Funcția va reveni UDMR