• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltare cu hederul care ”soarbe” boabele spicului de grâu și nu taie paiele

    Oana Timar -

    O recoltare inedită din județul Constanța a strâns aproape 1,5 milioane de vizualizări și circa 10.000 de aprecieri. Pe raza localității Amzacea, acolo unde grupul JD Agro Cocora a demarat recoltarea orzului și a grâului, combina scoasă în câmp are în dotare un heder special care ”soarbe” numai boabele spicului, lăsând paiele în picioare.

    Cu o suprafață de 17.000 de hectare lucrate la nivel național, din care 42% se află în proprietate, respectiv 7.200 de hectare, grupul danez JD Agro Cocora reprezintă una dintre cele mai mari afaceri din sectorul vegetal românesc. O fermă importantă a grupului este în localitatea Amzacea, județul Constanța, acolo unde au fost suprinse zilele acestea imaginile care au făcut furori în campania de recoltat.

    Tehnologia Shelbourne la recoltare a fost utilizată și la ferma JD Agro Cocora din Padina, județul Buzău

    Combina John Deere cu care se recoltează cerealele păioase, grâul mai exact, este dotată cu un heder special care ”extrage” doar boabele din spic, lăsând paiele în picioare, pe câmp. Tehnologia a stârnit imediat interesul fermierilor care au văzut clipul și care au exprimat păreri pro și contra despre tehnica de recoltat a celor de la JD Agro Cocora.

    Hederul cu care este dotată combina este un stripper heder produs de constructorul britanic Shelbourne Reynolds. Tehnologia de ”desprindere” a grâului de boabe este prevăzută cu un rotor dotat cu opt rânduri de cuțite care poate separa numai boabele, lăsând paiele în picioare. Prin această tehnologie, în buncăr ajung doar semințele, cu un nivel foarte scăzut de impurități.

    Sistemul a fost dezvoltat începând cu anul 1990, fiind îmbunătățit de-a lungul timpului pentru a răspunde nevoilor fermierilor atât din punct de vedere al vitezei de lucru, cât și a mărimii și culturilor. Astfel, în prezent, un astfel de heder poate fi utilizat pentru cereale, orez și cânepă.

    ”Mi se pare o idee genială. Mult mai rapidă recoltarea. După aia, dacă au nevoie de paie, e alta treabă”, a spus un fermier care a apreciat tehnologia.

    ”Este și mult mai curat decât cu treieratul păiușului în interiorul combinei clasice. Crește eficiența. Apoi vine o cositoare clasică să taie paiele care sunt balotate și duse la ferme ca așternut dar și componente de furaj, eventual la siloz”, a spus alt fermier.

    Nu toți cei care au văzut clipul au fost au avut reacții pozitive. Au fost și dintre cei care au sesizat că tehnologia aduce doar o economie de timp și o falsă impresie că economisești carburant, întrucât, după lucrarea de recoltat, este nevoie de alte treceri fie pentru a toca paiele rămase, fie pentru a le tăia și balota pentru o valorificare separată.

    JD Agro Cocora aparține grupului Romania Farm Invest A/S ce este deținut de investitori danezi. În 2008 s-a lansat proiectul JD Agro Cocora incluzând achiziționarea de terenuri agricole de 5.000 hectare și construirea unei ferme noi în județul Ialomița. În prezent, JD Agro Cocora are în exploatare o suprafață de 17.000 hectare în județele Ialomița, Constanța și Buzău.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!