Controale în ferme. Crescători de animale amendați de medicii veterinari
Roxana Dobre -Controale în forță ale medicilor veterinari la fermele mici și exploatațiile profesionale. În urma verificărilor efectuate s-au aplicat și sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.800 lei.
Medicii veterinari oficiali din mai multe județe, inclusiv Satu Mare, fac verificări în fermele de animale, atât cele profesionale dar și non profesionale. Controalele au scos la iveală nereguli cum ar fi vânzarea sau înstrăinarea animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare și pentru nepredarea crotaliilor.
Citiți și: ANSVSA – controale în industria laptelui. Ce nereguli au fost găsite și sancționate
Fermieri sancționați pentru vânzarea animalelor fără acte
În urma controalelor efectuate, medicii veterinari oficiali au aplicat patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.800 lei în patru exploatații non profesionale din localitățile sătmărene Sanislău, (1.200 lei), Crucișor (1.200 lei), Sâi (1.200 lei) și Apa (1.200 lei). Sancțiunile au fost date pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare și pentru nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotaliilor şi/sau a paşapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte.
Verificările au avut loc în cursul săptămânii trecute de către medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală care au efectuat un număr de 91 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.
Citiți și: Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA
Ce au mai verificat în ferme medicii veterinari
Conform sursei citate au mai fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale și furaje, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, Pesta Porcină Africană (PPA), Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.
Verificările vor continua și în perioada următoarea și nu se limitează doar la județul Satu Mare. Reamintim că pe lângă verificările tematice făcute de medicii veterinari, urmează și controalele efectuate pentru subvenții, pentru crescătorii care au depus cereri de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în campania 2024.