Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA
Roxana Dobre -Reguli noi în autorizarea fermelor de animale. Direcțiile veterinare vor evalua în perioada următoare toate fermele de animale, exploatațiile comerciale de tip A, mijloacele de transport animale vii, precum și alte categorii de unități ce derulează activități în domeniul creșterii și exploatării animalelor, conform unui ordin al ANSVSA, publicat în Monitorul Oficial.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin structurile teritoriale (DSVSA), va evalua toate fermele de animale, exploatațiile comerciale de tip A, mijloacele de transport animale vii, precum și alte categorii de unități ce derulează activități în domeniul creșterii și exploatării animalelor. Verificările vor viza în mod deosebit respectarea normelor de biosecuritate în creșterea și exploatarea animalelor precum și asigurarea condițiilor de bunăstare a acestora.
Citiți și: Subvenții noi aprobate de Guvern de la bugetul de stat pentru crescătorii de animale
Fermele de animale – obligate să ceară la DSVSA emiterea unei noi autorizații sanitar veterinare/Certificat de înregistrare
Conform unui comunicat al DSVSA Maramureș, toate exploatațiile comerciale de animale precum și operatorii/administratorii altor obiective de interes zootehnic au obligația de a transmite/depune o cerere scrisă la DSVSA județean pentru evaluarea și emiterea unei noi Autorizații sanitar veterinare/Certificat de înregistrare.
”Pentru unitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară, respectiv pentru unitățile care dețin certificat de înregistrare sanitar-veterinară la data intrării în vigoare (7 februarie n.r) a ordinului nr. 10/2024 și sunt supuse autorizării/înregistrării sanitar-veterinare, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, după o nouă evaluare, în baza documentației actualizate pot emite autorizația sanitar-veterinară, respectiv certificatul de înregistrare fără a mai fi percepute tarifele prevăzute în Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014, cu modificările si completările ulterioare”, se arată în ordinul publicat în Monitor.
Reevaluarea fermelor se efectuează la solicitarea operatorului.
Citiți și: Subvenții APIA 2024. Când începe plata pentru ANT la hectar și animale
Termen de 6 luni pentru obținerea noilor autorizații sanitar-veterinare
Potrivit sursei citate, documentele emise anterior datei de 8 februarie 2024 își vor pierde valabilitatea la 6 luni de la data menționată. Pentru cei ce dețin deja o autorizație/certificat de înregistrare, evaluarea și emiterea noului document nu va fi taxată suplimentar.
”Toate exploatațiile comerciale de animale precum și operatorii/administratorii altor obiective de interes zootehnic au obligația de a transmite/depune o cerere scrisă la D.S.V.S.A. Maramureș (sau județul de care aparține exploatația – n.r.) pentru evaluarea și emiterea unei noi Autorizații sanitare veterinare/Certificat de înregistrare. Documentele emise anterior datei de 08.02.2024 își vor pierde valabilitatea la 6 luni de la data menționată. Pentru cei ce dețin deja o autorizație/certificat de înregistrare, evaluarea și emiterea noului document nu va fi taxată suplimentar”, se precizează, foarte clar, în comunicatul DSVSA Maramureș.
”Rugăm ca toți operatorii economici vizați de această modificare legislativă să depună în timp util solicitarea și documentația necesară pentru a evita disfuncționalitățile ce pot apărea de supra-aglomerarea solicitărilor făcute în perioada terminală. Pentru unitățile pentru care operatorul nu a solicitat reevaluarea în termenul prevăzut de noul ordin certificatul de autorizare/înregistrare își pierde valabilitatea”, mai transmite DSVSA.
Conform ordinului publicat în Monitor, exploataţiile comerciale de tip A sunt exploatațiile de animale deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor și care este înregistrată sanitar-veterinar.