Fermieri de succes

Vinde sau nu vinde Adrian Porumboiu? Reacția fermierului: ”Discuţiile sunt foarte multe”

De ceva vreme, în piața de agribusiness circulă zvonul că afacerea lui Adrian Porumboiu este de vânzare.  Alții spun că, de fapt, Porumboiu vrea doar să iasă din lumina reflectoarelor și să își ducă viața și afacerile într-un mod mai liniștit. Toate vorbele din târg par să își fi găsit, într-un fel, răspunsul astăzi, când Ziarul Financiar a publicat o serie de informații privind o posibilă tranzacție între latifundiarul din Vaslui și un important om de afaceri din Republica Moldova.

„Discuţiile sunt foarte multe. Vreau să fie clar că nu am vândut nimic şi nu am făcut niciun contract. Nu pot să infirm şi nici să confirm nicio informaţie“, a spus pentru Ziarul Financiar Adrian Porumboiu, antreprenor care deţine grupul Racova cu sediul central în Vaslui.

Fostul arbitru de fotbal nu şi-a pus semnătura pe niciun act de vânzare până în prezent, dar companiile sale se află pe lista de interes a mai multor investitori cu focus pentru plasamente în agrobusiness.

Totuși, unul dintre numele vehiculate în piaţa de agribusiness care s-ar fi arătat interesat de afacerea antreprenorului român este Trans-Oil, cea mai mare companie agricolă din Republica Moldova, controlată de omul de afaceri Vaja Jhashi, cu origini gruzine şi cetăţenie americană.

„La acest moment, nu avem permisiunea de a comenta sau răspunde întrebărilor având în vedere că sunt mai multe părţi cu interes direct (stakeholders – trad.) în Racova Group. (…) Vom reveni probabil cu mai multe informaţii până la sfârşitul lunii februarie“, a declarat pentru Ziarul Financiar Vincent Turrisi, general manager al Trans-Oil.

Compania lui Turrisi este, de altfel, un gigant al agriculturii moldovenești, exploatând 28.500 de hectare de teren agricol și având în portofoliu 14 din totalul de 19 silozuri de peste Prut. Mai mult, anul trecut, Trans-Oil a cumpărat și o fabrică de ulei în România și care a aparținut Ultex Ţăndărei.

În plus, grupul are un terminal de export în Giurgiuleşti pe Dunăre, în apropierea portului românesc Galaţi. Trans-Oil are şi un birou în Geneva şi operaţiuni de export de materii prime agricole în zona Mediteranei, dar şi în spaţiul ex-sovietic sau în Statele Unite.

De cealaltă parte, nu există date recente privind situația afacerilor lui Adrian Porumboiu, respectiv grupul Racova.

Printre centrele de interes ale investitorilor s-ar putea număra terenurile agricole ale companiilor lui Adrian Porumboiu, unităţile de stocare a materiilor prime agricole, dar şi fabrica de ulei vegetal Ulerom din Vaslui.

Omul de afaceri român s-a mai aflat în discuţii pentru vânzarea fabricii de ulei şi la jumătatea anului trecut, dar tranzacţia respectivă nu a fost finalizată.

Operaţiunile lui Adrian Porumboiu pot stârni interes doar din partea unor companii cu ambiţii regionale având în vedere că antreprenorul a construit în jurul terenurilor agricole un imperiu ce se întinde geografic de la Galaţi până în nordul judeţului Suceava.

În Top 100 fermieri – ediția 2014, realizat de revista Agrointeligența, Adrian Porumboiu ocupă locul al doilea, după Ioan Niculae și înaintea lui Jihad El-Khalil. 

Mai multe informații pe www.zf.ro 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Bunicul meu a luptat in Primul Razboi Mondial, a fost luat prizonier in Germania, unde a supravietuit lagarului german, doi ani si 7 luni, cu cate un porumb(stiulete)/zi… drept pentru care, a primit de la Regele Ferdinand, 2 ha de pamant ce i-au fost luate de catre comunisti la colectivizare… Acest teren il lucreaza dl Porumboiu de la Revolutie si pana astazi fara a plati macar un leu pe toata aceasta perioada, intrucat a avut grija dumnealui, probabil, sa nu se elibereze nici un titlu de la comunele pe a caror raza se afla acele terenuri(fiind vorba de mai multe persoane aflate in situatie similara). Iata dar, cine lupta pentru patrie si cine culege roadele! Mentionez ca am fost personal si am depus cerere conform Legii 18/1991, dar si dupa republicarea ei, in 1998. Doar Dumnezeu ne va razbuna dupa atatia ani …

    1. Domnul Marcel, pe de parte de-ai ţine parte domnului Porumboiu dar nu aveţi dreptate.La nivelul fiecărei comune exista o comisie locală pentru aplicarea legii 18 . Bănuiesc că v-au dat şi un răspuns.Din cunoştinţele mele, abuziv, nu a lucrat terenurile nimănui. Că nu a mai plătit arenda multor persoane asta-i altă poveste.

Scrie un comentariu