• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acte necesare pentru transportul cerealelor din câmp în fermă sau la siloz

    Roxana Dobre -

    Documentele necesare pentru transportul cerealelor în fermă sau la siloz. Fermierii se află în plină campanie de recoltat la orz, grâu și rapiță iar transportul producției din câmp se află la cote maxime în această perioadă astfel că producătorii agricoli trebuie să știe care sunt actele obligatorii.

    Fermierii care recoltează în această perioadă și transportă în regim propriu cerealele în fermă sau la un siloz unde stochează sau vând au nevoie de o serie de acte obligatorii. Fermierul Vasile Balcan, fondatorul societății Marsat din Roman, județul Neamț a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care sunt documentele necesare producătorilor.

    Citiți și: Prețuri transport cereale. Vasile Balcan, AFF: Costurile per tonă s-au dublat

    Documente pentru transportul cerealelor

    Acte necesare la transportul cerealelor din câmp

    Vasile Balcan, Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO ce documente folosește în propria fermă pentru transportul cerealelor din câmp.

    ”Avem avizul de expediție care este documentul obligatoriu dacă producția se transportă în propria fermă sau scrisoarea de transport în cazul efectuării transportului contra cost, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare. Dacă producția se transportă la siloz este necesar și contractul de prestări servicii sau de vânzare/cumpărare. La greutate se trece o valoare estimativă”, a explicat fermierul care lucrează terenuri în zona Moldovei.

    Acesta a completat că, în prezent, este în vigoare o derogare care exclude tichetul de cântar pentru transporturile de cereale.

    ”Este o derogare, iar tichetul de cântar nu mai este obligatoriu pentru o rază sub 70 de kilometri rază de acțiune. Conform articolului 3 din Legea nr. 108/2014, produsele agricole vegetale obţinute după recoltare pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta de la punctele de recoltare la alte spaţii de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, în limita unei distanţe de maximum 70 km de la locul de încărcare, cu avizul de însoţire a mărfii, fără ca vehiculele să deţină tichetul de cântar”, a mai spus fermierul.

    De specificat că avizul de însoțire a mărfii este un formular cu regim special intern de tipărire și numerotare.

    Citiți și: Schimbări pentru fermierii care transportă cereale! 

    Transportul cerealelor în ferme sau silozuri – legislație

    Transportul cerealelor se poate face în baza Legii nr. 84/2019 pentru modificarea Legii nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 335 din 2 mai 2019. Astfel, conform legislației în vigoare, produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, provenite din exploataţiile agricole, se pot transporta de la punctele de recoltare la spaţiile de depozitare proprii ale exploataţiilor agricole în cauză, fără a deţine tichet de cântar, cu condiţia existenţei la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

    De asemenea, produsele agricole vegetale obţinute după recoltare de pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de recepţie/depozitare ale unităţilor de procesare, fără a deţine tichet de cântar, cu condiţia existenţei la bordul vehiculului rutier a copiei contractului încheiat între producătorul agricol şi procesatorul în cauză şi a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

    Produsele agricole vegetale obţinute după recoltare pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta de la punctele de recoltare la alte spaţii de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, în limita unei distanţe de maximum 70 km de la locul de încărcare, fără a deţine tichet de cântar, cu condiţia existenţei la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

    Transportul produselor agricole vegetale obţinute după recoltare pe teritoriul exploataţiilor agricole de la punctele de recoltare la alte spaţii de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, pe distanţe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, va fi însoţit de documentele de transport corespunzătoare tipului de transport efectuat şi de tichetul de cântar.

    Constituie contravenţie efectuarea transportului rutier fără existenţa la bordul vehiculului rutier, în vederea prezentării organelor de control, a copiei contractului încheiat între producătorul agricol şi procesator  şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, aplicată întreprinderii de transport rutier în cont propriu sau operatorului de transport rutier care efectuează transportul sau, după caz, conducătorului auto, în cazul în care acesta nu este angajat al unei întreprinderi de transport rutier în cont propriu sau al unui operator de transport rutier.

    Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul cu atribuţii de control din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier din subordinea Ministerului Transporturilor, precum şi de către ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri, după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu Despăgubiri de secetă sau sprijin cuplat? Fermier pus de APIA să aleagă între cele două plăți! Fabrica Luduș a început producția de zahăr și vinde melasa și borhotul la prețuri foarte bune

    Ultimele știri

    AAC la COPA-COGECA, la Bruxelles: Apel pentru sprijinirea fermierilor români care au suferit pierderi în acest an România, Polonia și Bulgaria, ”pedepsite” la COPA -COGECA pentru pozițiile privind importurile din Ucraina? Alertă de viituri și inundații, în vigoare de sâmbătă pentru 18 bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea