• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Documentul care arată cum România este sabotată la Bruxelles!

    Oana Timar -

    România nu se luptă la nivel european numai cu birocrația, dar și fățărnicia și, foarte probabil, cu un sabotaj. Cel mai recent exemplu este cel în care ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară prezidează semestrul acesta Consiliul UE, a lăsat să se înțeleagă că România s-a trezit din senin să blocheze printr-un vot negativ concluziile privind viitorul agriculturii, document supus votului la ultimul Consiliul AgriFish.

    ”Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni, 24 iunie – n.r), şi nu înainte, am văzut că delegaţia României nu a putut susţine textul”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat reuniunii miniştrilor din acest sector, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară prezidează semestrul acesta Consiliul UE.

    Un document emis de Ministerul Agriculturii de la București și transmis încă de la mijlocul lunii arată contrariul celor susținute de Clarinval în fața jurnaliștilor. Astfel, încă din data de 14 iunie, țara noastră a transmis Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE un mandat aprobat de ministrul Florin Barbu și întocmit de Dana Rebega, Director general Direcția Generală Dezvoltare Rurală, prin care țara noastră solicită modificarea documentului de concluzie cu includerea prevederilor explicite privind convergența externă, adică majorarea subvențiilor pentru fermierii români.

    ”În ceea ce privește poziția României privind proiectul de concluzii referitor la Viitorul agriculturii în UE nr. 9710/3/2024 (REV 3) din data de 13 iunie, aflat pe agenda reuniunii ce va avea loc în data de 17 iunie, România poate susține varianta revizuită a proiectului de concluzii doar în cazul în care în textul documentului, la punctul 7, apare mențiunea expresă a instagmei convergență externă. În absența acestei prevederi, România nu va vota ultima formă a documentului”, se precizează în mandat.

    Cu alte cuvinte, poziția țării noastre a fost formulată de la Bucureși în scris cu mult timp înainte de Consiliul Agrifish, acolo unde ministrul Florin Barbu a susținut același mandat.

    Cine sabotează România?

    Se pune, deci, întrebarea: cine sabotează România și face ”pierdute” mandatele trimise din țară și menite să apere drepturile fermierilor români? Sau, în cazul în care mandatul a ajuns unde trebuie, adică pe masa belgienilor care dețin președinția Consiliului UE,  de ce ministrul Clarinval a susținut în fața jurnaliștilor că n-avea habar de condiția transmisă de țara noastră pentru a susține documentul de concluzie în Consiliul UE?

    Mandatul transmis la mijlocul lunii a fost susținut și de ministrul Florin Barbu

    Vă reamintim că ieri, luni – 24 iunie, Florin Barbu, prezent la Luxemburg, la Consiliul de miniștri ai Agriculturii AgriFish, a arătat că România nu poate fi de acord cu un document-cadru de finanțare a agriculturii ce nu face referire și la convergența plăților directe, adică a subvențiilor de care beneficiază fermierii. Astfel, țara noastră a cerut reformularea unui paragraf astfel ca, ”fără a aduce atingere următorului Cadru Financiar Multianual, trebuie subliniat faptul că sunt necesare resurse adecvate pentru PAC pentru a răspunde eficient multiplelor sale obiective și pentru o distribuire echitabilă a sprijinului PAC, astfel convergenta externă între statele membre reprezintă un subiect important astfel încât ar trebui identificată o soluție adecvată”. Argumentația ministrului Barbu a făcut referire la diferența foarte mare între subvențiile încasate de fermierii din alte state și fermierii români, care beneficiază de un sprijin unic pe suprafață de numai 98 de euro pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme

    Ultimele știri

    Fermieri, verificați conturile! APIA a efectuat noi plăți din subvenții Suprafețe calamitate – primele centralizări la nivelul județelor afectate de secetă și de grindină Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat