• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturile din UE sunt amenințate de pătarea brună a grâului: Fermierii britanici sunt primii afectați

    agrointeligenta.ro -

    Pătarea brună a frunzelor de grâu – o boală cauzată de ciuperca Septoria, este cea mai mare amenințare a culturilor de cereale la început de 2015. Suprafațe întinse din Marea Britanie au fost deja afectate, estimându-se că toamna târzie și semănatul precoce au determinat acest fenomen în fermele englezilor.

    Ciuperca Septoria a fost confirmată și prin analize de laborator, agricultorii fiind sfătuiți să fie precauți și să se țină de tratamente în timp util. Se preconizează că, în situația actuală, în Anglia cel puțin, Septoria este cea mai gravă amenințătoare boală la grâul de toamnă, în timp ce rugina galbenă este mai ușor de controlat.

    Ce este Septoria tritici

    Conform specialiștilor de la Bayer CropScience, boala poate fi întâlnită în culturile de grâu, secară, triticale și orz. În zonele mai secetoase, cum sunt cele din sudul României, predomină Septoria tritici, iar în zonele mai umede, Septoria nodorum.

    Pe partea inferioară a frunzelor apar la început pete de culoare verzui-gălbui, de formă ovală, care ulterior devin neregulate și capătă culoarea bruna, delimitate de nervuri. În locurile atacate, culoarea frunzelor se deschide mai mult sau mai puțin intens. Ca urmare, frunzele se usucă și mor prematur.

    La examinare cu lupa, se observă picnidiile de culoare neagră, ordonate în rânduri (fructificațiile ciupercii).

    Atacul la spic conduce la sistavirea boabelor și de asemenea poate constitui o sursă de infecție. Părțile atacate și uscate, respectiv frunzele, influențeaza negativ procesul de asimilație și determină scăderi semnificative de producție.

    Intervalul de timp de la infectie pâna la formarea primelor organe de înmulțire ale ciupercii, la temperaturi cuprinse între 22-26°C este de până la 30 zile. Agentul patogen este totusi foarte agresiv chiar și la temperaturi mai scăzute, astfel încât el se poate extinde chiar și in iernile mai blânde.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”