• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul unui fermier: Problema este la desecări! Nu mai băgați apă pe canalele care nu sunt pentru irigații!

    Oana Timar -

    Curg la redacție informațiile despre situația fermierilor care, deși au făcut investiții de milioane de euro în sismele de irigații, se văd acum în imposibilitatea de a-și uda culturile în cea mai toridă perioadă din acest an. Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, se pare că, pe lângă defecțiunile tehnice, o problemă o reprezintă și ”favoritismele” pe care cei de la ANIF le-ar face unor aleși locali. Mai exact, s-a acceptat umplerea unor canale de desecare, neimpermeabilizate, unde pierderile de apă sunt uriașe.

    Fermierul Mihai Mihăilă din județul Ialomița, care face parte din cadrul OUAI Murgeanca ne-a contactat pentru a face un apel public către autorități să oprească alimentarea cu apă a canalelor de desecare. Agricultorul ce lucrează o suprafață de 900 de hectare nu mai poate iriga de circa trei săptămâni, în timp ce canalele de pământ, destinate desecării, sunt pline, iar din ele se alimentează cu apă unele exploatații favorizate de aleșii locali.

    Citiți și: Apelul fermierilor, fără răspuns. Un OUAI cu 13.000 ha a sesizat oficial lipsa apei de irigat de acum 3 săptămâni

    ”Totul este politic. La cererea unor primari, cei de la ANIF au dat mână liberă că poate da drumul la apă pe desecări. Asta e o crimă națională. Desecările sunt canale de pământ, neimpermeabilizate, de pe vremea lui Ceașescu, unde pierderile sunt enorme și nu este apă pentru ceilalți. Spiru (stația Spiru Haret – n.r.) nu poate să pompeze, că au probleme cu un motor se spune, dar faptul că se bagă apă pe desecări pentru motopompa unuia sau a altuia…desecările au apă până sus și fermierii nu au apă pe canalele de irugații. Dacă umpli un canal din acela și îl lași peste noapte, a doua zi îl găsiți gol, atât de multă apă trece în pământ. La un kilometru de astfel de canal de desecare se pierd pe zi 50.000 de metri cubi de apă. Fac apel către autorități, către ANIF, către toată lumea să închidă aceste canale de desecare și să direcționeze apa doar pe canalele de irigat, acolo unde fermierii au contracte și irigă în mod profesionist, cu instalații. Iar cei care acum iau apă din canalele de desecare, să investească în furtunuri pentru a-și asigura și ei apa din canal”, ne-a sesizat la redacție fermierul ialomițean.

    Fermierii curăță pe cont propriu canalele ANIF

    Numai în cazul exploatației familiei Mihăilă, investițiile în sistemele de irigații au atras datorii către bănci de circa un milion de euro. Fiecare sistem liniar a costat 100.000 de euro, iar cheltuiala a fost gândită de fermier pentru a putea să își rentabilizeze afacerea.

    ”La noi nu a mai plouat de două luni, iar dacă nu vin precipitații nici săptămâna aceasta, fără irigații, culturile vor fi pierdute. Vreau ca investițiile noastre să fie respectate. Ne mor culturile de primăvară din cauză că nu avem apă. Nu mai avem apă (de irigații – n.r.) de trei săptămâni – mai putem iriga cu greu doar ziua, ori noaptea. Irigăm cu liniare, prin aspersie și nu apucăm să dăm nici măcar o apă cum trebuie, că se oprește. Noi stăm toată ziua cu oamenii pe canale, că cei de la ANIF nu se ocupă. Am închiriat noi personal excavatoare și tot ce trebuie să curățăm canalul. Sunt canale făcute noi și noi le întreținem că ANIF nu își face treaba, au oameni care stau numai la aer condiționat și pe care pare că nu îi interesează nimic. Nu rezolvă absolut nimic”, se oful fermierului care ne-a mărturisit că îl doare sufletul când vede că, deși s-au făcut investiții în irigații, culturile se usucă pe câmp.

    ”Nu am afinități politice, nu vreau nici să vorbesc cu păcat, dar parcă e un interes să nu ne putem iriga culturile. Să ajungem la faliment, să vindem. Sunt deja atâtea ferme scoase la vânzare că nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva asta se urmărește. Unii să fie favorizați și alții să fie puși la pământ”, ne-a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București! Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!