• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul fermierilor, fără răspuns. Un OUAI cu 13.000 ha a sesizat oficial lipsa apei de irigat de acum 3 săptămâni

    Oana Timar -

    Problemele cu nivelul apei din canalele de irigații trenează de peste trei săptămâni, iar autoritățile de la cel mai înalt nivel au fost informate privind situația, dar până acum nu s-a luat nicio măsură.

    Încă din data de 11 iunie, o organizație a utilizatorilor de apă pentru irigații – OUAI Scânteia, structură ce reunește agricultori ce irigă 13.000 de hectare în județul Ialomița, a transmis atât directorului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Cornel Popa, cât și ministrului Agriculturii, Florin Barbu, o adresă în care semnala problemele de la nivelul canalelor care ar trebui să aprovizioneze fermierii cu apă în această perioadă.

    Adresă oficială transmisă de fermieri din data de 11 iunie

    În urma articolelor publicate de către Agrointeligența – AGROINTEL.RO privind situația fermierilor care, deși au contracte încheiate cu ANIF, nu mai pot iriga, la redacție am primit informații noi care arată că autorităților centrale le-au fost aduse în atenție problemele încă de acum trei săptămâni, dar nu s-a făcut nimic.

    Citiți și:

    Fermieri din trei județe – lăsați de ANIF fără apă pe canalele de irigații: ”Căldurile omoară floarea și porumbul”

    Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat

    Nina Gheorghiță, LAPAR: ANIF și MADR să explice de ce sunt probleme cu apa pentru irigații

    Ing. Marian Șamit, Vicepreședinte AFF

    Pe data de 11 iunie, OUAI Scânteia, condusă de ing. Marian Șamit, Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a transmis atât către ANIF, cât și către MADR, o informare cu privire la situația critică în care se află agricultorii care și-au dotat exploatațiile cu sisteme de udare, au încheiat contracte cu ANIF, iar în mijlocul caniculei s-au trezit că nu pot să își salveze culturile.

    ”Pentru luna iunie a anului 2024, avem o comandă de apă pentru irigarea a 5.500 de hectare, dar din cauza nivelelor scăzute din canale, nu putem asigura necesarul de apă pentru culturile aflate în vegetație. De aproximativ o săptămână avem probleme cu nivelul apei din canalele de irigații, în unele cazuri apa lipsind în totalitate.

    În data de 10 iunie, am primit înștiințate de la ANIF Ialomița că la stația de pompare Spiru Haret aparținând ANIF Brăila (furnizorul de apă pentru toată Terasa Ialomița – Călmățui), sunt probleme cu creșterea capacității de pompare, lucru care va influența scăderea nivelelor în rețeaua de canale, fapt ce va duce la sistarea parțială a irigării.

    La data prezentei, 11 iunie, stația de pompare Spiru Haret nu poate funcționa decât cu două agregate mari și două agregate mici, iar acestea nu pot asigura necesarul de apă pentru întreaga amenajare (Ialomița și Brăila). 

    Ținând cont de faptul că avem temperaturi de peste 38 de grade, precum și lipsa totală a precipitațiilor de peste 30 de zile în zona noastră, vă rugăm să ne ajutați în rezolvarea de urgență a acestor probleme pentru evitarea distrugerii culturilor existente”, se arată în adresa pe care, la data de 11 iunie, OUAI Scânteia, cu o suprafață contractată la ANIF de peste 13.000 de hectare, a adresat-o atât șefului ANIF Cornel Popa, cât și ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

    Apelul fermierilor a rămas, până la momentul publicării acestui articol, fără un răspuns oficial din partea autorităților responsabile!

    Dacă vă confruntați cu probleme la aprovizionarea cu apă pentru irigații, vă rugăm să ne semnalați situația la redactia@agrointel.ro sau la telefon 0744 311 359


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată! Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Agrii și Picătura Perfectă: asigură-te că echipamentul tău de stropit este pregătit! Cristina Teleanca, băcița care a impresionat o țară întreagă! Vinde brânza pe TikTok și nu se desparte de fetița ei nicio clipă Bursa cerealelor. Prețul grâului crește de la o zi la alta – cotații DAP Constanța azi