• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier din Olt: Opriți importurile de roșii! Producem destule tomate să dăm și la alții!

    Oana Timar -

    Un cunoscut fermier din județul Olt, producător de legume, cere oprirea importurilor de tomate. În plin sezon, cultivatorul de tomate spune că piața este invadată de legumele din Turcia, care sunt comercializate pe scară largă în marile lanțuri de magazine.

    Mihai Chesnoiu face agricultură în bazinul legumicol Grădinari din județul Olt. În vârstă de 38 de ani, fermierul lucrează cinci hectare de plantație în câmp și de 6.000 de metri pătrați de sere și solarii.

    „În perioada asta, producem destul să livrăm și la export. Opriți importurile! Mai puneți frână! Cultivăm destule roșii să dăm și la alții. Dar pentru a exporta e nevoie de voință politică. De măsuri. De politici agricole corecte. Dar nu se vrea. Noi suntem ținuți aici pentru că asta vrea politicul”, a fpcut apel fermierul Mihai Chesnoiu în cadrul unui interviu realizat de Libertatea.

    Mihai Chesnoiu în solarul de legume (foto: libertatea.ro)

    Mihai Chesnoiu, fermier: ”E disperare mare”

    Cultivatorul de legume spune că în alți ani, mai ales în cei electorali, când se intra în sezonul producției autohtone, se simțea ”o frână” pusă importurilor. În acest an, însă, lucrurile nu mai stau așa, iar roșiile de Turcia au invadat piața.

    ”În firmele astea de distribuție, care asigură relația dintre producători și supermarketuri, sunt implicați politicieni sau finanțatori de partide. În alți ani electorali, o lăsau mai ușor cu importurile pe vară, să ne putem vinde și noi recolta. Mai respiram. Dar anul ăsta, nimic. În primăvară, s-au aruncat castraveți. Apoi fasole verde. E disperare mare. Sper să nu urmeze roșiile”, a spus cultivatorul.

    Producție de legume în solarul lui Mihai Chesnoiu (foto: libertatea.ro)

    Roșiile turcești țin mai mult decât lădițele în care vin ambalate

    Mihai Chesnoiu vorbește și despre bancuri ce se fac deja pe seama roșiilor turcești care sunt mai rezistente și țin mai mult decât lădițele în care vin ambalate. „Noi facem glume pe seama ei. Umblă vorba că lădițele în care sunt ambalate roșiile din Turcia se strică. Roșiile lor sunt perfecte, dar sunt produse de laborator. Intră pe piața UE având certificate de conformitate cu criteriile din Turcia, nu din UE. Pe când noi ne conformăm la regulile Uniunii. Sunt foarte puține insecticide pe care le putem folosi și foarte puține tratamente pe care le putem face. Și e foarte bine, protejează consumatorul. Pe când turcii nu au restricțiile astea. Mi-a povestit un șofer de TIR că, la o lună de la tratamente, dacă un cal mănâncă vrejul de roșie turcească, moare. Vrejul, nu fructul. La o lună de la tratamente!”, a declarat Mihai Chesnoiu.

    Fermierul din județul Olt crede că România are o producție atât de mare de tomate că ar putea nu doar să acopere cererea de consum intern, dar să și să exporte.

    ”Doar că ne trebuie acorduri-cadru, pe partea politică, în alte țări. Mă gândesc la Orient, la țările arabe. Și ne trebuie clienți. În țările UE, e mai complicat să ajungi să livrezi, pentru că piața e deja ocupată”, a spus Chesnoiu, care este și președintele unei cooperative de gradul 2, adică o entitate care poate face și exporturi de legume.


    Te-ar mai putea interesa

    Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații