• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier din Olt: Opriți importurile de roșii! Producem destule tomate să dăm și la alții!

    Oana Timar -

    Un cunoscut fermier din județul Olt, producător de legume, cere oprirea importurilor de tomate. În plin sezon, cultivatorul de tomate spune că piața este invadată de legumele din Turcia, care sunt comercializate pe scară largă în marile lanțuri de magazine.

    Mihai Chesnoiu face agricultură în bazinul legumicol Grădinari din județul Olt. În vârstă de 38 de ani, fermierul lucrează cinci hectare de plantație în câmp și de 6.000 de metri pătrați de sere și solarii.

    „În perioada asta, producem destul să livrăm și la export. Opriți importurile! Mai puneți frână! Cultivăm destule roșii să dăm și la alții. Dar pentru a exporta e nevoie de voință politică. De măsuri. De politici agricole corecte. Dar nu se vrea. Noi suntem ținuți aici pentru că asta vrea politicul”, a fpcut apel fermierul Mihai Chesnoiu în cadrul unui interviu realizat de Libertatea.

    Mihai Chesnoiu în solarul de legume (foto: libertatea.ro)

    Mihai Chesnoiu, fermier: ”E disperare mare”

    Cultivatorul de legume spune că în alți ani, mai ales în cei electorali, când se intra în sezonul producției autohtone, se simțea ”o frână” pusă importurilor. În acest an, însă, lucrurile nu mai stau așa, iar roșiile de Turcia au invadat piața.

    ”În firmele astea de distribuție, care asigură relația dintre producători și supermarketuri, sunt implicați politicieni sau finanțatori de partide. În alți ani electorali, o lăsau mai ușor cu importurile pe vară, să ne putem vinde și noi recolta. Mai respiram. Dar anul ăsta, nimic. În primăvară, s-au aruncat castraveți. Apoi fasole verde. E disperare mare. Sper să nu urmeze roșiile”, a spus cultivatorul.

    Producție de legume în solarul lui Mihai Chesnoiu (foto: libertatea.ro)

    Roșiile turcești țin mai mult decât lădițele în care vin ambalate

    Mihai Chesnoiu vorbește și despre bancuri ce se fac deja pe seama roșiilor turcești care sunt mai rezistente și țin mai mult decât lădițele în care vin ambalate. „Noi facem glume pe seama ei. Umblă vorba că lădițele în care sunt ambalate roșiile din Turcia se strică. Roșiile lor sunt perfecte, dar sunt produse de laborator. Intră pe piața UE având certificate de conformitate cu criteriile din Turcia, nu din UE. Pe când noi ne conformăm la regulile Uniunii. Sunt foarte puține insecticide pe care le putem folosi și foarte puține tratamente pe care le putem face. Și e foarte bine, protejează consumatorul. Pe când turcii nu au restricțiile astea. Mi-a povestit un șofer de TIR că, la o lună de la tratamente, dacă un cal mănâncă vrejul de roșie turcească, moare. Vrejul, nu fructul. La o lună de la tratamente!”, a declarat Mihai Chesnoiu.

    Fermierul din județul Olt crede că România are o producție atât de mare de tomate că ar putea nu doar să acopere cererea de consum intern, dar să și să exporte.

    ”Doar că ne trebuie acorduri-cadru, pe partea politică, în alte țări. Mă gândesc la Orient, la țările arabe. Și ne trebuie clienți. În țările UE, e mai complicat să ajungi să livrezi, pentru că piața e deja ocupată”, a spus Chesnoiu, care este și președintele unei cooperative de gradul 2, adică o entitate care poate face și exporturi de legume.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat cea mai grea campanie de recoltare a sfeclei de zahăr Inspectorii ANZ vor controla peste 1.000 de ferme de animale în perioada ianuarie-martie

    Ultimele știri

    Fermierul Neculai Dulceanu renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro” Oierii, decizie tranșantă: Ori plafon de minim 50 de femele la ajutorul de 50 euro/cap, ori NIMIC! Prețurile la îngrășăminte continuă să crească și în februarie. Ureea, vândută cu 530 euro/tonă în Europa