• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În martie, șeful ANIF Brăila dădea asigurări că stația Spiru Haret e ”brici”. După 3 luni, motoarele au început să crape

    Roxana Dobre -

    Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, prezenta, în luna martie, stația de repompare SRPA Spiru Haret ca un veritabil OZN al infrastructurii de irigații, cu pompe și motoare complet modernizate, cu tot circuitul electric schimbat. La trei luni distanță, la mijlocul lunii iunie, fermierii sesizau lipsa apei din canale și același șef județean al ANIF le explica că unul dintre motoare a cedat.

    7 martie 2024. Ministrul Agriculturii Florin Barbu, alături de secretarul de stat Sorin Moise și de directorul general al ANIF, Cornel Popa, efectuau o vizită la lucru la SRPA Spiru Haret, din județul Brăila pentru verificarea stadiului lucrărilor de reabilitare. Această stație a fost proiectată să asigure apa necesară pentru irigarea unei suprafețe de 203.104 hectare de teren arabil, dintre care 137.000 ha se află pe raza judeţului Braila, și alimentează 3 amenajări de irigații: BH Călmățui, Ianca Surdila Greci și Grădiștea Făurei Jirlău. Stația asigură apa și pentru 80.000 de hectare din județul Ialomița.

    Gazda vizitei ministeriale a fost Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila, cel care a prezentat ”oaspeților” lucrările de reabilitare și investițiile făcute la stația Spiru Haret. La acel moment, directorul Turcitu îl asigura pe șeful de la MADR că fermierii au apa asigurată, chiar prin prezentarea amănunțită a echipamentelor care funcționau ”fără cusur”.

    ”Au fost reabilitate două electropompe și sunt încă două la care acum se lucrează la ele. (…) Lucrăm la cele două pompe, de montat, tehnologia e un pic mai complicată, se pune piesă cu piesă. (…) Apa intră în pompe de sus în jos, noi am scos pompele 3 și 4, am curățat, am scos tot nămolul (…). Acum am început să montăm, cu partea de jos. (…) Este cu telecomandă, după ce montăm tot, îi dăm drumul”, vorbea Vasile Turcitu, în martie, despre lucrările finale înainte de campania de irigat.

    ”Ca debit avem 120 metri cubi pe secundă și vă pot spune că nu prea sunt în Europa astfel de stații fiind cea mai mare din țară. Noi anul trecut am pompat per total undeva la 700 de milioane de metri cubi de apă un volum important dacă luăm în calcul că în 2019 pompam 200 de milioane. Avem 300.000 de hectare contractate pe care asigurăm apa”,  spunea șeful ANIF Brăila la acea vreme.

    În timpul vizitei Florin Barbu a pus numeroase întrebări pentru a se asigura că lucrările de reabilitare merg conform calendarului stabilit, că piesele vin la timp și că lucrătorii sunt mulțumiți. Toate întrebările adresate directorului Turcitu au primit răspunsuri directe, menite să îl asigure pe șeful MADR că nu vor fi probleme la alimentarea cu apă prin SRPA Spiru Haret, această stație fiind atât de mare și de puternică încât să ducă apă de irigat către toți fermierii care au nevoie.

    La trei luni distanță de vizita oficialilor de la București, fermierii sesizau oficial conducerea ANIF și pe cea a MADR de lipsa apei pe canale. Agricultorilor li s-a comunicat la nivel local că unul dintre motoarele de la SRPA Spiru Haret a cedat, acesta fiind motivul pentru care pomparea apei se face în regim de avarie.

    Florin Barbu primea asigurări în luna martie de la directorul ANIF Brăila că nu vor fi probleme cu apa pentru irigații în acest an

    Județul Brăila a primit o sumă de peste 500 milioane pentru irigații

    Tot în urma vizitei din luna martie, Florin Barbu anunța că pentru județul Brăila s-a alocat o sumă uriașă pentru reabilitarea sistemelor de irigații.

    ”Acum cinci ani, când eram director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, spuneam că Brăila va fi primul judeţ cu peste 90% infrastructura de irigaţii reabilitată integral. Spun acest lucru pentru că atunci când am pornit programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, în 2015, cu alocare de 1,5 miliarde de euro, judeţului Brăila i s-a alocat o sumă de peste 500 milioane. Cu sprijnul fermerilor, care au accesat fonduri pe Programul Naţional Strategie, 2007-2013, 2014-2020 şi acum pe 2023-2027, cred că există o alocare de peste 400 milioane euro. Asta înseamnă că sistemul de irigaţii din Brăila are o alocare, pe de o parte de la bugetul de stat, iar pe de altă parte de la bugetul fondurilor europene, de aproape 1 miliard de euro. În momentul de faţă vom lansa şi pe 15 martie încă 400 milioane euro pentru infrastructura secundară de irigaţii”, spunea Florin Barbu în luna martie.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou