• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Terenuri fertile – transformate în balastiere și parcuri fotovoltaice. Un fost secretar MADR este acuzat de falsuri

    Roxana Dobre -

    Șeful Oficiului pedologic din Bihor, care este și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este acuzat de falsuri în beneficiul afaceriștilor cu balastiere și parcuri fotovoltaice. Acesta ar fi făcut posibil ca anumite terenuri agricole să fie scoase din circuitul agricol prin declasificare, susține directorul executiv al Direcției Agricole Județene Bihor, Nicolae Hodișan.

    Șeful DAJ Bihor semnalează un fenomen periculos: terenuri care figurau până nu demult ca fiind foarte fertile, cu clasă de fertilitate I sau II, au fost scoase din circuitul agricol pentru a fi transformate în balastiere sau parcuri fotovoltaice.

    „Pe Google Maps, zona din jurul Oradiei se vede «ciuruită» cu balastiere, care de ani întregi iau tot mai mult locul exploatațiilor agricole, iar mai nou și cu parcuri fotovoltaice”, spune șeful Direcției Agricole Bihor, citat de eBihoreanul. Fenomenul, susține Hodișan, se explică prin faptul că terenurile sunt cumpărate sau închiriate de la agricultori și apoi scoase din circuitul agricol cu acte aranjate.

    Cum sunt scoase terenurile arabile din circuitul agricol

    Terenurilor din clasa I și II, cele mai fertile, le poate fi schimbată destinația numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii și numai pentru activități „cu destinație militară, linii de înaltă tensiune, forarea și echiparea sondelor, lucrări pentru exploatarea țițeiului și gazului, gospodărirea apelor și realizarea de surse de apă”.

    În schimb, terenurile din clasele III, IV și V se scot ușor din circuitul agricol, pentru orice alte utilizări, inclusiv pentru balastiere și parcuri fotovoltaice, printr-o decizie formală a Direcției Agricole, obligatorie atunci când proprietarii prezintă acte prin care OSPA atestă că sunt de slabă calitate. „OSPA ne trimite documentații cum că terenurile sunt din clasele III, IV și V, iar noi suntem obligați să emitem decizii de scoatere din circuitul agricol”, spune Hodișan.

    Problema, zice acesta, este corectitudinea clasificărilor OSPA și, implicit, a calculării taxelor pe care trebuie să le achite proprietarii care schimbă destinația terenurilor. Pentru scoaterea din circuit a unui teren din clasa I, taxa este de 4,416 lei/metrul pătrat, pentru un teren din clasa II de 3,864 lei/mp, pentru unul din clasa III de 3,312 lei/mp, pentru un teren din clasa IV de 2,760 lei/mp, iar pentru unul din clasa V, practic sterp, de 2,208 lei/mp.

    Terenuri foarte fertile, transformate peste noapte în suprafețe cu sol de slabă calitate

    „Când proprietarii care făceau agricultură veneau la noi cu documentații pentru fonduri europene, toate terenurile erau în clasa I și II. Acuma toate sunt în clasele III, IV și V”, spune șeful DAJ Bihor care susține că, în ultimii 4 ani în județ au fost scoase din circuitul agricol 3.000 de hectare și aproape toate terenurile au fost declarate de OSPA în clasele III, IV și V. Efectul, spune Hodișan, este că statul a fost prejudiciat cu peste 3 milioane lei, sumă reprezentând diferența între clasele de fertilitate reale, I și II, și cea imediat următoare, III, trecută cel mai frecvent în studiile pedologice.

    Un fost secretar de stat, acuzat că facilitează declasificarea terenurilor agricole

    Șeful Direcției Agricole susține că are motive serioase să acuze OSPA de falsificarea studiilor pedologice, atât prin comparație cu studiile pedologice anterioare, care clasau aceleași terenuri în categorii superioare, dar și având experiența măsluirii unor astfel de documentații și în ce privește amenajamentele pastorale, iar asta cu girul directorului Oficiului, Dorin Corcheș.

    Dorin Corcheș a fost o perioadă secretar de stat în Ministerul Agriculturii

    Corcheș a fost la un moment dat secretar de stat în Ministerul Agriculturii, susținut de ALDE, iar mandatul său la București a fost lipsit de orice vizibilitate.

    Confruntat cu acuzele lui Hodișan, directorul OSPA Bihor, Dorin Corcheș, susține că șeful Direcției Agricole ar fi lipsit de credibilitate: „Nu pot să-i comentez imbecilitățile”. Potrivit lui Corcheș, studiile pedologice au fost corecte și reflectă realitatea, căci „majoritatea terenurilor din Bihor sunt din clasele III și IV”.

    La insistențele presei locale privind faptul că terenuri recent plasate de OSPA în clasele inferioare au fost categorisite în clasele I și II când vechii proprietari au cerut fonduri UE, Corcheș a afirmat că nu știe cine a făcut vechile studii, dar „răspunsul meu este același: eu am încredere în munca colegilor mei”. „Studiile noastre sunt lucrări științifice serioase, care au fost validate de Institutul de Cercetare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului. Dacă nu erau corecte, Institutul nu le valida. Afirmațiile lui Hodișan sunt imbecilități calomnioase și n-o să las niciun Hodișan să arunce în calitatea lucrărilor colegilor mei”, a spus șeful OSPA Bihor, citat de presa locală.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!