• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale. Prețul grâului în portul Constanța a coborât sub 1.000 lei/tonă. Cotații la zi

    Violina Gorcinschi -

    Bursa de cereale la zi. Prețul grâului a coborât din nou sub 1.000 lei/tonă. Tona de grâu DAP Constanța a ajuns să coste 970 de lei și se înregistrează, în continuare, o tendință de scădere, cu toate că nu semnificativă. Presiunea pe prețuri devine din ce în ce mai mare pe măsură ce se încheie campania de recoltare. Și pe bursele europene cotațiile la grâu sunt în scădere, în ciuda recoltelor slabe.

    Ieri, luni – 8 iulie, prețurile la grâu au scăzut brusc. Piața este influențată de presiunea recoltelor, dar și de perspectiva unor producții slabe în vestul Europei. În Franța, situația recoltelor este caracterizată de cel mai scăzut randament la grâu din ultimii opt ani, potrivit Intercéales și Arvalis, citate de Agrarheute.

    Bursa de cereale. Prețul grâului, din nou sub 1.000 de lei/tonă

    Prețurile grâului au scăzut sub 1.000 lei/tonă în portul Constanța. Finalizarea campaniei de recoltare au influențat ușor negativ prețurile care se află, în acest moment, în tendință descendentă.

    În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile de la Marea Neagră și, în general, din Europa de Est, prețurile porumbului sunt, de asemenea, supuse unei puternice presiuni în scădere, având în vedere oferta mare din Brazilia.

    Când vine vorba de grâu, analiștii de la compania rusească SovEcon și-au crescut estimările privind recolta din Rusia cu 3,4 milioane de tone, ajungând la 84,1 tone. Această modificare a intervenit în urma randamentelor mari din sudul Rusiei și a îmbunătățirii perspectivelor în alte regiuni. În 2023, fermierii ruși au recoltat 92,8 milioane de tone de grâu.

    Citește și: Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu

    În același timp, Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a informat că, de la 1 iunie, volumele de grâu stocate în toate depozitele din SUA au crescut cu 23% de la un an la altul. Noua recoltă nu era încă pe piață la acel moment.

    Între numeroase episoade de ploaie, recolta de cereale în Europa a fost recent cu totul altceva decât normală. Rezultatele (în special din Franța) sunt copleșitor de dezamăgitoare.

    La bursa de la Chicago, grâul a scăzut cu 21 de cenți, la 569 de cenți un bushel în tranzacțiile curente de astăzi. Porumbul a scăzut cu 15 cenți, la 409 cenți un bushel în Chicago, iar soia a scăzut cu 32 cenți, la 1.079 cenți un bushel.

    Pe piața europeană futures, prețurile grâului pentru noua recoltă (septembrie) au scăzut cu 7 euro, până la 221 de euro pe tonă, în tranzacționare în curs. În contractele următoare, din decembrie, prețurile au scăzut cu 6 euro, până la 229 de euro/tonă.

    Prețurile porumbului pentru contractele din august au scăzut cu 2 euro, până la 213 euro. Noua recoltă de porumb se tranzacționează la 207 euro pe tonă – cu 2,50 euro mai puțin.

    Bursa de cereale. Recoltele slabe nu împiedică scăderea prețurilor

    Din cauza ploilor, recoltarea orzului de iarnă nu s-a finalizat încă peste tot. În, Franța recoltarea grâului începe devreme în multe regiuni, la fel și recoltarea rapiței. Cu toate acestea, consecințele negative ale vremii excesiv de umede care persistă încă din toamna trecută sunt vizibile la orz și grâu precum și la rapiță.

    În acest context, Intercéales şi Arvalis au publicat vineri, 5 iulie, o estimare a randamentului de 6,4 t/ha pentru grâul de toamnă din Franţa. Aceasta ar fi o scădere de 13% față de anul trecut și cu 11% față de media pe zece ani și cea mai slabă rentabilitate din 2016.

    Perspectiva unei recolte foarte slabe de grâu francez și german în 2024 a susținut recent în mod semnificativ prețurile grâului în Europa.

    Prețurile porumbului au crescut și din cauza vremii foarte calde și foarte uscate din Europa de Est și bazinul Mării Negre. Cu toate acestea știrile negative și presiunea prețurilor din Marea Neagră și-au produs efectele.

    Rapița și soia, mai ieftine

    Prețurile rapiței au înregistrat o scădere semnificativă pe Euronext ieri, luni – 8 iulie. După ce a depășit prețul de 500 euro/t săptămâna trecută, piața cedează sub greutatea considerentelor tehnice.

    Scăderea la rapiță este cauzată și de prăbușirea prețurilor la soia din Chicago din cauza lipsei de competitivitate a originii SUA în comparație cu produsele sud-americane.

    Prețurile petrolului sunt, de asemenea, pe o tendință descendentă, după ce țițeiul a crescut recent la cel mai ridicat nivel din mai mult de două luni.

    Citește și: Prețul rapiței MATIF a depășit din nou pragul 500 de euro pe tonă

    Prețurile rapiței pentru contractele din august au scăzut cu 14 euro, până la 494 de euro/tonă în timpul tranzacțiilor în curs. În contractele din noiembrie, rapița a scăzut cu 13 euro, până la 501 euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!