• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comisia Europeană: Camioanele de Ucraina nu mai au voie să fie oprite în vamă și în trafic

  Angelica Lefter -

  Reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au transmis că abordarea Comisiei Europene potrivit căreia transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic, încalcă grav Constituţia României. În opinia lor, această abordare trece o linie roșie ce nu trebuia depășită.

  Abordarea Comisiei Europene potrivit căreia transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic, încalcă grav Constituţia României, motiv pentru care autorităţile române trebuie să refuze categoric aplicarea acestui nou acord, susţin reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), într-un comunicat remis, luni – 8 iulie, potrivit Agerpres.

  Citiți și: Incident: Fermierii români care protestau, atacați cu cuțitele de doi transportatori ucraineni

  Șoferii ucraineni pot încălca legile de circulație, măsuri se vor lua dacă o vor face repetat (foto: radautiziar.ro)

  Federaţia Operatorilor Români de Transport cere ca Guvernul și autoritățile centrale să se opună CE

  Conform FORT sursei citate, Comisia Europeană a decis că ”transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic”. Reprezentanţii FORT susţin că ”o astfel de abordare în România nu este acceptată şi reprezintă linia roşie pe care nimeni nu trebuie să o încalce”.

  ”Forurile responsabile, Guvern şi autorităţi centrale trebuie să se opună clar în faţa Comisiei Europene, refuzând categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca din nou să păcălească transportatorii români. O astfel de abordare a Comisiei Europene încalcă grav Constituţia României cel puţin cu privire la aplicarea Art. 135. litera b) – ”protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară”; Orice încercare de aplicare în România a acestui acord va conduce la măsuri dure din partea transportatorilor, iar cei ce îşi asumă aşa ceva trebuie să îşi amintească de luna ianuarie a anului curent şi să înţeleagă că aceste abordări trebuie să înceteze fără prea multe explicaţii”, se precizează în document.

  Citiți și: Trader ucrainean: România face bani mulți de pe urma cerealelor ucrainene

  Reprezentanții FORT spun că șoferii ucraineni sunt protejați și pot încălca legea rutieră la noi în țară

  În plus, transportatorii au făcut referire şi la ”abordarea total eronată din punct de vedere legislativ cu privire la testele antidrog în raport cu şoferii profesionişti şi amatori ce riscă să îşi piardă dreptul de a conduce doar pentru ca au ingerat o aspirină”.

  De asemenea, reprezentanţii FORT au menţionat şi ”accidentul grav, în care şi-au pierdut viaţa cinci cetăţeni români nevinovaţi, ucişi de un şofer de tir ucrainean ce nu utiliza aparatul de înregistrare a timpilor de conducere şi odihnă”.

  ”Printre altele, Comisia Europeană a stabilit că ”se pot aplica măsuri doar dacă beţiile la volan sunt persistente”, iar în acest acord semnat de UE cu Ucraina se precizează că autorităţile competente ale fiecărei părţi vor lua măsuri doar dacă şoferii ucraineni au comis, ”în mod repetat şi persistent” încălcări grave ale normelor de circulaţie legate de siguranţa rutieră, de genul conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa drogurilor sau a altor substanţe cu efect similar, precum şi un comportament care încalcă regulile de circulaţie rutieră şi care a dus la deces sau la vătămare corporală gravă” se menţionează în comunicat.

  Reprezentanţii FORT au transmis că aşteaptă poziţia publică a tuturor ONG-urilor ce reprezintă victimele accidentelor de circulaţie sau luptă pentru siguranţa rutieră, concurenţă loială etc.


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă