• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Războiul etichetării: Ce spun europarlamentarii români despre obligația de a specifica țara de origine a cărnii pe fiecare produs

    agrointeligenta.ro -

    Pericol sau oportunitate? O măsură aflată acum în plină dezbatere și supusă ieri la vot în Parlamentul European ar putea da liber Comisiei Europeană să impună noi reguli în etichetarea produselor alimentare pe piața comunitară, inclusiv obligația a înscrie țara de origine a cărnii din compoziție. În timp ce unii parlamentarii români spun că acest lucru ar fi o șansă pentru România de a-și promova produsele de calitate, unele voci din industrie se tem ca recentele scandaluri alimentare și imaginea încă șubredă a țării noastre în afară să nu îi determine pe occidentali să spună pas produselor noastre de la raft.

    Primul europarlamentar român care și-a făcut publică poziția și, ulterior, votul exprimat în chestiunea regulilor noi de etichetare, a fost reprezentantul PNL în Comisia pentru agricultură de la Bruxelles, Daniel Buda. Astfel, pe 6 februarie, el a anunțat că a avut ”discuții aprinse” în cadrul PPE, unde s-a proclamat un susținător ferm al țării de origine ca element obligatoriu pe etichetă. Ulterior, la votul de ieri, el și-a menținut opinia.

    Danile Buda Europarlamentar”Astăzi (miercuri, 11 februarie – n.r.) s-au dat voturi pe o serie de acte ale Parlamentului, însă cel mai important a fost votul dat pe rezoluţia privind etichetarea. Mai precis, vorbim de indicarea obligatorie a ţării de origine a cărnii utilizate ca ingredient în diverse produse alimentare. Am votat pentru această rezoluţie, deşi grupul politic din care fac parte a fost în marea lui majoritate împotrivă”, a anunțat Buda pe pagina sa de socializare. Europarlamentarul și-a explicat inclusiv votul care a fost unul diferit de cel al majorității populare din care face parte alesul PNL. ”Am pus mai presus de interesele politice, interesele României şi ale consumatorilor europeni în general. Nu vreau să vorbesc despre aceste interese politice! Nu acum! Mi s-a spus să fiu atent pentru că sunt puternici. Dar cred cu tărie că interesele consumatorilor şi ale României sunt mult mai puternice. România are o şansă uriaşă pe pieţele europene. Calitatea produselor noastre este incontestabil superioară faţă de alte produse concurențiale, și poate că astfel deranjăm. Procesatorii trebuie să fie conștienți de acest lucru, sunt mai buni decât cred ei. Cetăţenii români trebuie să ştie ce au pe masă, și mai ales de unde vin aceste produse. Dar şi acest lucru poate că deranjează. România era, şi din păcate este, o bună piaţă de desfacere pentru produsele din alte ţări”, a mai declarat europarlamentarul.

    Colega sa și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, europarlamentul PSD Viorica Dăncilă susține că etichetarea produselor alimentare nu numai că este necesară, dar contribuie și la ajutarea consumatorului de a face o alegere în cunoștință de cauză. Totuși, Viorica Dăncilă apreciază că nu este nevoie ca țara de origine să fie impusă, întrucât ”multe companii europene răspund acestei așteptări prin furnizarea de informații privind originea produsului, ca o practică voluntară”.

    Europarlamentarul social democrat este de părere că abordarea unei „măsuri care se potrivește tuturor” impunând etichetarea obligatorie a originii cărnii utilizate ca ingredient în alimentele procesate, ar avea consecințe negative severe asupra fabricanților de alimente, a fermierilor, retailerilor și consumatorilor, ar crea probleme semnificative în lanțul de aprovizionare, ducând la posibile întreruperi și ineficiențe majore, cu potențial de creștere a prețurilor la consumator și a risipei de alimente”.

    Viorica Dăncilă mai spune că toate acestea ar putea avea ca rezultat un lanț alimentar european mai puțin competitiv. “În ceea ce privește consumatorul, trebuie să se identifice o măsura echilibrată care să asigure informarea acestuia, dar fără creșteri semnificative ale prețurilor produselor din carne sau a creșterii poverii administrative atât pentru autorități cât și pentru operatorii din sectorul agro-industrial, care se confruntă deja cu dificultăți financiare datorate crizei economice”, mai spune europarlamentarul PSD care consideră că pentru sustenabilitatea lanțului alimentar este oportună etichetarea voluntară.

    Alt europarlamentar român care s-a pronunțat în chestiunea etichetării alimentelor a fost Daciana Sârbu, care a luat cuvântul luni seara în plenul de la Strasbourg. “Oamenii au dreptul să știe dacă șunca pe care o cumpară conține carne produsă în Romania sau importată de la mii de kilometri distanță. Sunt tot mai mulți români care vor să cumpere alimente locale, realizate din ingrediente produse în țara lor, și au dreptul să găsească toate aceste informații pe eticheta produsului. Nu ar fi un mare efort din partea producătorilor să le dezvăluie aceste amănunte, din moment ce carnea proaspătă deja vine cu precizări obligatorii referitoare la țara de origine, ca urmare a unor reguli adoptate în 2011”, consideră Daciana Sârbu.

    Daciana Octavia SARBUÎn opinia sa, extinderea regulilor existente nu ar presupune eforturi în plus, ci doar transparență mai mare față de consumatori: “Deja avem reguli care presupun etichetarea țării de origine în cazul cărnii proaspete, și avem sisteme de trasabilitate, din rațiuni de siguranță alimentară. Deci, sistemele există deja, și sunt funcționale!”, a mai spus europarlamentarul PSD, care a menționat nevoia unei ”analize mult mai serioase a costurilor potențiale înainte de a le interzice consumatorilor dreptul de a fi informați”.

    Majoritate din PE a votat pentru etichetarea cu țara de origine a cărnii

    La votul de ieri, miercuri 11 februarie, Parlamentul European a votat în favoarea obligării producătorilor de a indica pe eticheta produselor originea cărnii folosite. Decizia majorității din PE vine ca răspuns a Organizației Europene a Consualtorilor care a anunțat că, potrivit studiilor sale, 90% dintre europeni doresc să știe țara de unde provine carnea pe care o consumă, mai ales în urma scandalului cărnii de cal (în care România a fost implicată pe nedrept!).

    În România, nici o organizație care reprezintă consumatorii nu și-a exprimat o poziție vocală pe această temă, singurii care și-au anunțat poziția fiind Romalimenta, așa cum confirmă și deputatul Daniel Buda. Acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că asociația patronală nu susține nevoie ca țara de origine să fie impusă pe etichetă.



     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale