• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial

    Roxana Dobre -

    Autoritățile au început lupta cu seceta. Misiuni speciale de însămânțare a norilor cu iodură de argint au fost efectuate în ultima perioadă pentru a obține stimularea ploilor.

    Seceta cruntă din ultima perioadă a determinat autoritățile să ia măsuri urgente pentru ”stimularea” ploilor. Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor.

    Citiți și: Însămânțarea norilor – metoda prin care Emiratele Arabe Unite și-au crescut regimul de ploi cu 20%

    Ploaie artificială în România pentru combaterea secetei (foto: newindianexpress.com)

    Însămânțarea norilor a crescut nivelul precipitațiilor de la 5 l/mp la 20 de litri

    Oficiali ai Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a declarat vineri, 19 iulie că experimentele, care presupun însămânțarea norilor au crescut precipitațiile semnificativ.

    ”Noi încă din 2019 am făcut primele experimente în România cu două avioane din Grecia, în Dobrogea de data aceasta și acolo am crescut precipitațiile în plus față de harta ANM de la 5 l/mp la 20 de litri iar în unele zone spre exemplu în Tulcea am ajuns la 30 litri. Am repetat aceste experimente de mică amploare în primă fază și pe urmă proiecte de tipul acestuia cu aviația cu încă două avioane din Bulgaria timp de doi ani consecutiv. Am făcut în mai multe zone din țară în Modova, în Muntenia, Banat și de asemenea Dobrogea. Și același lucru l-am obținut: am crescut precipitațiile și în urma acestor experimente am realizat un proiect. În lege este prevăzut ca România să achiziționeze opt avioane de speciale pentru crearea precipitațiilor și pentru combaterea grindinei. Și alături de aceste opt avioane am mai cerut și alte mijloace tehnice cum ar fi 300 de generatoare, 150 de instalații de lansare cu heliu care să fie folosite tot pentru creșterea precipitațiilor”, a declarat Gheorghe Căunei pentru Antena 3 CNN.

    Citiți și: Generatoarele de ploi, testate cu succes în România. Au ”stârnit” norii în ciuda prognozelor ANM

    Primele județe unde va fi oficial adusă ploaia

    Conform lui Gheorghe Căunei, România are deja 20 de generatoare terestre, care vor fi montate în toamnă în mai multe zone, precum Prahova si Vrancea.

    ”Noi în România avem deja 20 de generatoare terestre cu care am făcut primele experimente în zona Vrancea toamna, și am obținut rezultate foarte bune. Și mai urmează a fi puse în funcțiune alte 40 de generatoare care de asemenea sunt achiziționate de Consiliul Județean Satu Mare și sub coordonarea noastră sperăm ca anul acesta să fie puse în funcțiune. Acolo avem și sistemul cu puncte de lansare, cu achete deci tot anul acesta va fi pusă în funcțiune, se lucrează acum la ultimele definitivări ale punctelor de lansare.  De asemenea ca și informație pot să vă spun că în luna august operatorul sistemului va aduce din SUA o asemenea aeronavă care va funcționa pentru creșterea precipitațiilor acolo unde este nevoie”, a mai adus precizări Gheorghe Căunei .


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor