Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă
Roxana Dobre -Într-un județ agricol fermierii au reușit să scoată producții bune la cerealele de toamnă, comparativ cu anul trecut, dar grâul nu are o calitate suficient de bună pentru a fi folosit în morărit. La o recoltă medie de circa 6,8 tone de grâu la hectar, agricultorii bihoreni se pot lăuda cu recoltă mai mare decât în vara lui 2023. Asta nu înseamnă, însă că vor și avea un profit mai mare.
Fermierii din județul Bihor au încheiat săptămâna trecută secerișul de pe cele circa 60.000 hectare de teren cultivate cu grâu. Șeful Direcției Agricole Județene, Nicolae Hodișan, a anunțat că producțiile sunt mai bune comparativ cu anul trecut dar calitate este mai slabă astfel că recoltele nu pot fi folosite în panificație.
Citiți și: Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei
Conform lui Nicolae Hodișan, în unele zone din județul Bihor producția a trecut de 7.000 de kilograme la hectar, dar există și zone mai slabe, cu terenuri mai puțin fertile sau afectate mai mult de secetă, unde au existat producții de 6.000 kilograme la hectar sau mai puțin.
„Canicula este mai periculoasă decât seceta. Dacă arșița se va menține încă o săptămână, plantele se vor usca și degeaba mai vine apoi ploaia, că nu își vor mai reveni. Când planta este uscată, își oprește creșterea, iar după aceea nu ai ce să faci decât să o toci pentru furaje. La grâu avem zone, cum ar fi Curtuișeni, Diosig, Șimian și Valea lui Mihai, unde recolta a trecut de 7.000 de kilograme la hectar, dar și zone mai slabe, cu terenuri mai puțin fertile sau afectate mai mult de secetă, unde au existat producții de 6.000 kilograme la hectar sau mai puțin”, a spus Nicolae Hodișan pentru ebihoreanul.ro.
Citiți și: Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță
Producție mai bună dar cantitate mai slabă la grâu
Cantitativ producția de grâu este mai bună, dar calitățile necesare grâului pentru panificație sunt mai slabe, a spus Sergiu Boroș, fermier care lucrează circa 160 de hectare, din care 60 hectare cultivate cu grâu, în zona Cefa. ”În ultima perioadă au dat căldurile, grâul s-a uscat brusc și a pierdut din greutate și gluten”, a completat fermierul.
Diminuarea parametrilor calitativi a făcut ca prețul de vânzare a grâului de Bihor să fie mai mic. În funcție de calitate, săptămâna trecută grâul se vindea la un preț între 0,7 și 0,8 lei pe kilogram. „Eu am ieșit pe minus. Am avut cheltuieli de 4.280 lei la hectar. Dacă socotesc o producție de 5 tone de grâu la hectar, vândută cu 0,7 lei pe kilogram, o să am încasări de doar 3.500 lei la hectar”, a rătat la rândul său Sorin Mudura, fermier care lucrează 1.800 hectare de teren în zona Nojorid din județul Bihor.