• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene nerambursabile pentru cultivarea plantelor medicinale: Ce măsuri pot accesa fermierii prin PNDR 2014-2020

    agrointeligenta.ro -

    Afacerea cu plante medicinale are mare perspective pentru următoarea perioadă, România având șansa să redevină unul dintre cei mai mari producători de plante aromatice din Europa. Prin noul PNDR 2014-2020, micii fermieri pot obține finanțare nerambursabilă de până 100% pentru cultivarea plantelor medicinale, declară dr. ing. Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    ”Sectorul plantelor medicinale nu este valorificat suficient în acest moment; cu toate că are un potențial enorm în domeniu, România a pierdut poziția fruntașă de exportator și procesator de plante medicinale (în anii 1980-90 se găsea între primele cinci state din Europa la export și primele șapte la procesare). Nu mai există o corelare a activităților agricole cu cele industriale, pe filiera de produs: în lipsa marilor consumatori de plante medicinale și aromatice, suprafețele agricole alocate acestora s-au diminuat. Lipsesc sursele locale de semințe certificate. Stațiunile de Cercetări Agricole au fost desființate sau trec prin dificultăți financiare, sursele de germoplasmă sunt restrânse, iar colecțiile de plante medicinale sunt tot mai greu de întreținut”, a declarat dr. ing. Viorel Morărescu în cadrul unui interviu acordat publicației ”România Rurală”.

    Viorel Morarescu MADRSalvarea sectorului de plante medicinale românești ar putea fi chiar noul program de finanțare europeană care include o serie de oportunități pentru micii producători de plante aromatice.

    ”În PNDR 2014-2020 sunt prevăzute măsuri financiare, ca de exemplu măsura 6 – submăsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijin public nerambursabil care este de până la 15.000 de euro, pentru o exploatație agricolă pe o perioadă de maximum cinci ani, în două tranșe (75% – 25%). O altă măsură este măsura 11 „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, acordate în procent de 100%; plăți pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. De asemenea există şi pachetul 5 „Plante medicinale şi aromatice” în cadrul submăsurii 11.1.”, exemplifică directorul general în MADR.

    Pentru a se încadra în Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” și pentru a primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, producătorii de plante aromatice trebuie să dovedească faptul că dețin ferme mici, adică exploatații agricole având dimensiunea economică între 8.000 -11.999 euro (valoarea producției standard). Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de a doua tranșă de plată acordându-se sub condiția îndeplinirii corecte a planului de afaceri, până la acel moment, după maximum 3 ani de la contractare. Sprijinul public nerambursabil este de până la 15.000 Euro pentru o exploataţie agricolă.

    ”Sprijinul financiar prevăzut pentru această măsură, se acordă fermierilor care deţin în proprietate și/sau folosință o exploataţie agricolă încadrată în categoria de fermă mică conform definiției. Pentru terenurile agricole în folosință, contractul de arendă/cesiune trebuie să fie încheiat pentru o perioadă de minimum zece ani”, se mai arată în fișa Măsurii 6 din PNDR 2014-2020.

    Altă condiție de eligibilitate este ca exploatația agricolă să fie înregistrată, conform prevederilor legale naționale, cu cel puţin 24 luni înainte de solicitarea sprijinului.

    Pentru a primi finanțare, fermierul trebuie să prezinte un Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației și să aibă domiciliul stabil într-una dintre unitățile administrativ teritoriale pe teritoriul căreia se află exploatația.

    În privința modului în care se acordă banii europeni, fișa submăsurii atrage atenția că finanțarea se face în două tranșe (75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; – 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare). ”Solicitantul demonstrează, înaintea celei de-a doua tranșe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației, prin producția proprie comercializată în procent de minim 20 % din valoarea primei tranșe de plată”, se mai arată în fișa măsurii. O altă condiție este ca solicitantul să nu dețină alt loc de muncă în afara unității teritorial-administrative în care este situată exploatația, sau a zonei limitrofe și să nu fi beneficiat de sprijin anterior prin sub-măsură. Totodată, o exploataţie agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei sub-măsuri (în sensul că exploatația nu poate fi transferată între doi sau mai mulți fermieri beneficiari de sprijin prin această submăsură).

    Mai multe informații despre Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, consultați fișa măsurii – varianta PDF

    bani pentru plante aromaticePentru Măsura 11 – „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, micii fermieri pot atinge un nivel de finanțare de 100%, iar submăsura include un pachet special pentru cultivarea plantelor medicinale – Pachetul 5. Suma pe care fermierii o pot primi este de 365 de euro/hectar în fiecare an, aceasta fiind suma calculată ca sprijin pentru a acoperi costurile standard ale cultivării plantelor medicinale.

    Pentru a accesa această submăsură, producătorii agricoli trebuie să aibă în exploatare cel puțin 1 hectar iar parcelele eligibile să aibă dimensiunea minimă de 0,3 ha (0,1 ha pentru vii şi livezi, arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole). Alt aspect vizează încadrarea producătorului în categoria de fermier activ și să fie înregistrat ca operator în agricultura ecologică. ” Beneficiarul încheie pe toată durata angajamentului un contract cu un organism de inspecţie şi certificare independent, acreditat conform prevederilor legislaţiei naţionale”, se mai arată în fișa Măsurii 11 din noul PNDR. ”Perioada de angajament pentru conversia la metodele de agricultură ecologică este de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) sau maximum 3 ani (pentru culturi perene). După încheierea perioadei de angajament, beneficiarii submăsurii trebuie să menţină certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului pentru conversia la metodele de agricultură ecologică pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul încheierii angajamentului respectiv. În această perioadă care urmează după angajamentul pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, fermierii pot încheia angajamente pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică (submăsura 11.2) pe suprafeţele agricole certificate.”

    Cererea de plată va fi depusă anual, pentru fiecare an de angajament.

    Pentru producătorii de plante medicinale care deja au obținut certificarea ecologică, noul PNDR prevede continuarea plăților de sprijin în cuantum de 350 de euro/hectar în fiecare an prin submăsura 11.2 ”Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică”.

    Mai multe informații despre Măsura 11 – ”Agricultura ecologică”, consultați fișa măsurii – varianta PDF

    frunze de mentaO altă posibilitate de finanțare prin europene a unei afaceri cu plante medicinale este și Submăsura 6.1 – ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” în cadrul cărei se poate accesa o sumă de până la 50.000 de euro.

    În procesul de instalare, înregistrarea tânărului fermier ca microîntreprindere / întreprindere mică trebuie să fie făcută cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare. Este obligatorie elaborarea unui plan de afaceri pentru înfiinţarea unei exploataţii agricole care va demonstra că exploataţia va atinge o dimensiune economică de cel puţin 12.000 de euro, pe care tânărul fermier urmează să se instaleze. După depunerea cererii de finanţare împreună cu planul de afaceri, planul de afaceri trebuie îndeplinit în maximum 3 ani, aici incluzându-se și atingerea dimensiunii economice propuse.

    Ca și condiții de eligibilitate, exploatația tânărului fermier trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, iar dimensiunea economică a fermeir trebuie să fie situată între 12.000 -50.000 de euro (valoare producție standard). O altă prevedere este ca solicitantul să devină fermier activ în termen de 18 luni de la data instalării și să aibă domiciliul stabil într-una dintre unitățile administrativ teritoriale pe teritoriul căreia se află exploatația. O condiție importantă este și cea prin care tânărul fermier trebuie să aibă studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară sau o cunoștințe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire.

    Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat sub formă de primă în două tranşe, astfel:

     75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
     25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

    Solicitantul demonstrează, înaintea celei de-a doua tranșe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației, prin producția proprie comercializată în procent de minimum de 20 % din valoarea primei tranșe de plată (condiţia se verifica în maxim 3 ani de la contractare)

    Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a ajutorului.

    Acordarea celei de-a doua tranșe este condiționată de implementarea corectă, de până la acel moment, a obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri pe primii trei ani, se recuperează prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele nerealizate.

    Mai multe informații despre Măsura 6 – submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, consultați fișa măsurii – varianta PDF

    Câte soiuri de plante medicinale și aromatice sunt omologate la noi în țară

    În urma selecției și ameliorării efectuate la Stațiunea de Cercetare Fundulea, în anul 2002 erau raportate 29 de soiuri omologate (coriandru, tarhon, fenicul, levănțică, mentă, busuioc, cimbru, mac, degețel lânos, degețel roșu, cicoare, mușețel, anghinare, odolean, saschiul mic, crăițe). În cultură au fost introduse circa 24 de specii preluate din flora spontană, care au fost „domesticite” relativ ușor, datorită plasticității lor ecologice remarcabile; populații valoroase din punctul de vedere al conținutului de principii active (chiar rase locale) au fost identificate în diverse bazine geografice din țară (coada șoricelului, angelica, mătrăguna, chimionul, rostopasca/negelarița, ghințura, sunătoarea, pătlagina, odoleanul, saschiul mic). Alte 10 specii de plante medicinale care nu există în flora spontană au fost aclimatizate la condițiile de cultură de la noi din țară (degețelul lâ- nos-Digitalis lanata; Echinacea purpurea; macul galben – Glaucium flavum; castravetele amar- Momordica charantia, cimbrul – Satureja montana și altele) – ing. dr. Viorel Morărescu pentru ”România Rurală” (ianuarie 2015)



     


    Te-ar mai putea interesa

    Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar

    Ultimele știri

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură