• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi

    Angelica Lefter -

    România va continua să exporte ovine vii către alte țări, chiar dacă în țara noastră a fost confirmat săptămâna trecută un focar de pesta micilor rumegătoare, la o fermă din județul Tulcea. Reprezentanții autorităților și cei ai crescătorilor și exportatorilor de ovine au convenit, după o analiză detaliată, ca exporturile de animale vii din țara noastră să continue. La discuții au participat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, dar și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    La Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) a avut loc, astăzi, miercuri – 24 iulie, o întâlnire între reprezentanții autorităților, ai crescătorilor de ovine din România și cei ai exportatorilor. Prin aceasta s-a dorit ca situația să fie analizată, astfel încât exportul de ovine românești să-și urmeze cursul de până acum, fără interdicții.

    Citiți și: Oierii – convocați în ședință de urgență. Astăzi se decide soarta exporturilor de ovine

    România va continua să exporte animale vii către alte țări (foto: infotulcea.ro)

    Exportul de ovine vii din România va rămâne deschis

    Tema întâlnirii dintre reprezentanții autorităților și crescători a fost controlul bolii la nivelul județului Tulcea și în țară, precum și posibilitatea ca ovinele românești să fie în continuare exportate în cele mai sigure condiții, a menționat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, Iancu Polifronie, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”La invitația ANSVSA, la întâlnirea de astăzi a participat domnul președinte al Autorității, vicepreședinții Autorității, directorii, și domnul ministru Florin Barbu și membri ai crescătorilor de ovine și exportatorilor. Eu am reprezentat Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, la care sunt președinte, dar în primul rând sunt crescător, apoi exportator. Discuția cea mai arzătoare a fost situația pe care o avem în județul Tulcea cu pesta micilor rumegătoare la ovine. Cum se gestionează, se iau toate măsurile să nu mai apară în alte zone și cel mai important este că exportul de animale vii rămâne deschis și că Portul Midia nu se va închide, chiar dacă avem și un plan negru, dacă boala va evolua, se vor face coridoare verzi ca să protejeze exportul de animale vii din România, să nu fie probleme”, a explicat fermierul Iancu Polifronie, care deține o exploatație de 5.000 capete de oi, majoritatea lor din rasa merinos de palas, în Vadu, județul Constanța.

    Fermierul a explicat că momentan, în județul Tulcea este anchetă epidemiologică și se așteaptă rezultatul și altor analize luate din fermele din vecinătate. Totodată, a mai declarat că astfel de întâlniri vor avea loc de câte ori va fi necesar pentru a crea stabilitate în piață și în întregul sector zootehnic.

    Citiți și: Focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă cu aproape 50.000 de oi! Animalele – sacrificate!

    Amintim că întâlnirea are loc după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a avut loc după ce a fost confirmată săptămâna trecută prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la ovinele dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune

    Ultimele știri

    Legea arendei cu contracte pe minim 7 ani ar putea intra în vigoare din acest an Dan Negru: Exportăm grâu ieftin și bun și importăm aluat congelat scump și prost! Un fermier a săpat trei fântâni, dar tot nu își poate adăpa vacile. A apelat la judecată, dat fără succes!