Oierii – convocați în ședință de urgență. Astăzi se decide soarta exporturilor de ovine
Roxana Dobre -Crescătorii de animale, de ovine și de caprine, sunt convocați de ANSVSA la discuții pentru a decide care sunt cele mai eficiente măsuri pentru a salva exporturile de animale vii. Întâlnirea are loc după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat săptămâna trecută prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la ovinele dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.
Unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România, constănțeanul Iancu Polifornie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine (ACO) Dobrogea, a declarat astăzi, miercuri – 24 iulie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii și reprezentanții centrelor de achiziții animale au fost convocați la discuții de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Discuțiile se vor ține cu președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
Citiți și: Focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă cu aproape 50.000 de oi! Animalele – sacrificate!
Vestea că în România a fost confirmat pentru prima dată un focar de pesta rumegătoarelor mici a picat ca un trăznet peste fermierii care dau animale la export. În ulimii ani exporturile au fost cele care au salvat oieritul având în vedere că cererea internă de carne de oaie este una mică, cu fluctuații în sus doar în perioada Sărăbtorilor Pascale. Acum crescătorii se tem că exporturile vor fi total blocate. Pentru a decide împreună cu autoritățile competente ce măsuri urgente se impus, fermierii și reprezentanții centrelor de achiziții de animale vii vor merge astăzi la ANSVSA pentru a analiza situația.
”Astăzi la ora 16.00 avem o întâlnire la ANSVSA, ei ne-au convocat. Vor fi și reprezentanții centrelor de colectare, noi – crescătorii, și discuțiile se vor purta cu președintele ANSVSA. Trebuie să găsim cea mai bună variantă pentru a nu se bloca pe termen lung exportul de animale vii. Am înțeles că și în Constanța avem la Sinoe un focar la o gospodărie și desigur că și acolo s-a impus acea restricție pe o rază de trei kilometri cu încă 10 kilometri de supraveghere. Dar mai multe detalii vom afla astăzi ca să știm ce avem de făcut”, a spus Iancu Polifronie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Iancu Polifornie: Este alertă de grad zero în ferme
Crescătorul de animale din județul Constanța a mai spus că oierii au primit informări de la Direcțiile Saniatr-Veterinare cu privire la semnele bolii, măsuri de urgență și mai ales au fost sfătuiți să țină în permanență legătura cu medicul veterinar.
”Am fost informați, eu zic că ANSVSA s-a mișcat foarte rapid. Este alertă de gradul zero vă dați seama că toată lumea este conștientă cât de mare este pericolul. Asttăzi vom vedea exact și sper eu să se ia cele mai rapide și utile măsuri astfel încât să nu riscăm un blocaj. Vestea a picat pe noi ca un trăznet mai ales că mai crescuse și prețurile mai animale, erau speranțe de reluare a exporturilor cu Turcia, totul mergea bine”, a mai spus fermierul.
Reamintim că în data de 19 iulie a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România. Conform legislaţie în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locaţie avizată de Garda Naţională de Mediu şi Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea. În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.
”Toate exploataţiile comerciale de ovine şi caprine din judeţul Tulcea au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate. Au fost notificate judeţele limitrofe Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Călăraşi, precum şi Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală”, a informat ANSVSA.