• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Mihai Afiliu a investit 4 milioane de euro pentru a transforma bălegarul în energie verde

    Angelica Lefter -

    Familia Afiliu, proprietara uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, bazată pe creșterea vacilor de lapte, fermă cu capital integral românesc, a investit într-o stație de biogaz, menită să-i asigure în viitor independența energetică. Astfel, în exploatația din județul Buzău, bălegarul de vacă va fi transformat în energie electrică verde și va putea deveni o resursă importantă în fermă.

    Fermierul Mihai Afiliu, alături de fiica sa Alexandra, au investit 4 milioane de euro într-o stație de biogaz, pentru a-și putea produce singuri energia electrică în fermă, din raționamente bazate pe economie. Ferma din Buzău a fost dată exemplu de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, care chiar a fost în vizită în exploatație, la momentul anunțării a două programe finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență: Investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd și Investiții destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile.

    Citiți și: Cât poate câștiga în plus un crescător de vaci din biogaz și biometan

    Vizita ministrului Mediului, Mircea Fechet, în ferma lui Mihai Afiliu (foto: Facebook/Ministerul Mediului – România)

    Proiectul încă nu este finalizat, iar fermierul a cheltuit deja 4 milioane de euro

    La Buzău, fermierul Mihai Afiliu a investit proprii bani împrumutați de la bancă, pentru a deveni mai ”verde” și pentru a-și obține independența energetică. Cu toate acestea, 4 milioane de euro nu au fost suficienți pentru finalizarea proiectului, însă fermierul speră ca în scurt timp să poată produce propria energie care să susțină întreaga fermă de 5.000 de vaci de lapte, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Proiectul este în lucru, realizat din fonduri proprii și se va finaliza undeva în toamnă – iarnă. Stața de biogaz are capacitate de 1.000 kw/h și transformă bălegarul de la vacă în energie electrică. Suma alocată este de peste 4 milioane de euro. Vreau să devin mai verde și am nevoie de energie electrică și am nevoie de energie pentru consumul fermei, deci vreau să mă coste energia electrică mai puțin. Noi avem în jur de 5.000 de bovine care dau în jur de 50.000 – 60.000 de lapte pe zi la amândouă fermele. Nu avem lanț de procesare, ducem laptele la Olympus. Înainte foloseam bălegarul ca îngrășământ, după ce îl băgam la macerare. Acum nu îl mai băgăm la macerare, îl bag direct în stația de biogaz și apoi o să-l dau pe câmp”, a explicat fermierul Mihai Afiliu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Producția de energie: Stațiile de biogaz și micro-biodigestoarele, soluții pentru ferme mari, medii și mici!

    Mihai Afiliu și-ar dori să facă și alte investiții în ferma sa

    Fermierul Mihai Afiliu speră la obținerea unor fonduri pentru finalizarea proiectului de producere a energiei din bălegar, iar odată independent energetic are și alte planuri pentru fermă. Totuși, seceta a făcu ca acest an să fie unul destul de greu.

    ”Probabil că vor fi maxim 5 angajați pentru că acolo se bagă gunoi solid, lichid și siloz de porumb pentru o productivitate mai mare a stației de biogaz. Totuși, pentru proiectele de genul acesta statul va aloca puțini bani, însă eu l-am inițiat deja și mă ajută și în alte proiecte în fermă odată ce am energie și apă caldă. Doresc să fac și alte investiții, să vedem, poate voi avea parte și eu de un fond. Aștept să se încheie acest pentru că din cauza secetei suntem cu moralul la pământ. Avem culturi de porumb, 3.500 de ha, mai ales pentru hrana vacilor. Deși am reușit să salvez culturile, nu sunt ce trebuie. Deja 600-700 de hectare de porumb le-am tocat pentru hrana animalelor”, a mărturisit fermierul Mihai Afiliu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În curând și alți fermieri vor putea face investiții similare, dar fără a mai fi nevoie de a-și finanța singuri stațiile de biogaz, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în urma vizitei făcute la ferma Afiliu.

    ”Am vizitat ferma Afiliu, din județul Buzău – una dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, și cu siguranță cea mai mare astfel de fermă cu capital integral românesc. Cu această ocazie, am semnat și am trimis la Monitorul Oficial ghidurile de finanțare pentru două Programe – unul în valoare de 20 de milione de euro, prin care finanțăm instalații de producere a curentului electric și a biogazului din gunoi de grajd și al doilea – prin care finanțăm platforme pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, în special a gunoiului de grajd. Pe 31 iulie va începe efectiv perioada în care se depun aceste proiecte. Finanțăm 90% din valoarea acestora și până la 4 milioane de euro pentru fiecare proiect de producere a energiei electrice sau a biogazului, respectiv până la 1,2 milioane de euro pentru fiecare proiect pentru platformele de gunoi de grajd. Ferma Afiliu a ales deja să folosească două biodigestoare, o măsură benefică din punct de vedere economic, pentru fermă, dar și pentru că o astfel de investiție înseamnă un mediu mai sănătos pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul liberal.


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Când se depun dosarele pentru cei 30.000 lei/locuință

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar